Με εφαλτήριο την ακριτική Ορεστιάδα του Έβρου και σημείο αναφοράς το…
εμφιαλωτήριo της ΕΠΑΠ (Ένωση Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών), η Green Cola -η οποία “γεννήθηκε” εν μέσω κρίσης- είναι έτοιμη για την παραγωγική επέκταση της στο εξωτερικό.

Ήδη η βιομηχανία αναψυκτικών, που έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην εγχώρια αγορά αναψυκτικών κερδίζοντας ορατό μερίδιο στην κατηγορία των αναψυκτικών τύπου cola, έχει υπογράψει συμφωνία με την Κυπριακή ΚΕΑΝ.

Παράλληλα στα σκαριά είναι ακόμη τρεις συμφωνίες σε αντίστοιχες χώρες, μεταξύ αυτών και στη Σαουδική Αραβία, όπως αποκαλύπτει στο Euro2day.gr o κ. Περικλής Βενιέρης, εκ των ιδρυτών της GCC.

Η Green Cola επεκτείνεται στο εξωτερικό με την ίδια συνταγή που ακολουθούν οι πολυεθνικοί παίκτες του κλάδου εδώ και δεκαετίες. Επί της ουσίας παραχωρεί τα δικαιώματα χρήσης των brands της και θα προμηθεύει τους συνεργάτες της με την πρώτη ύλη οι οποίοι με τη σειρά τους θα το παράγουν και θα το διαθέτουν στις τοπικές αγορές.

Στην περίπτωση της Κύπρου η συνεργασία γίνεται με έναν ισχυρό τοπικό παίκτη, την ΚΕΑΝ που μετρά πάνω από 60 χρόνια στην αγορά και διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων χυμούς, αναψυκτικά, παγωμένο καφέ και παγωμένο τσάι, squashes και cordials, tonic water, σόδα κ.α.

Βέβαια το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν η Κυπριακή αγορά, εν προκειμένω, η οποία σήμερα ελέγχεται από τις Pepsico και Coca Cola, θα μπορέσει να «σηκώσει» έναν ακόμη παίκτη. Σύμφωνα με τον κ. Μάριο Kασσάπη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΕΑΝ «η Green Cola θα μπορούσε να επαναλάβει την επιτυχία της Ελλάδας και στην Κύπρο».

Η αισιοδοξία του κ. Μ. Κασσάπη ενισχύεται περαιτέρω και από το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο η αγορά αναψυκτικών στη Μεγαλόνησο και δη η αγορά αναψυκτικών τύπου Cola βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης. Οι παράλληλες εισαγωγές έχουν πιέσει τα μερίδια των υπαρχόντων παικτών αναγκάζοντας τον major player, την Pepsico, να διακόψει την παραγωγή της στην Κύπρο. Αυτό έχει στοιχίσει στον πολυεθνικό κολοσσό μερίδια και τζίρο.

Εκτός όμως από το μερίδιο που μπορεί να κερδίσει ένας νέος παίκτης σε μια αγορά που αναδιατάσσεται ο κ.Μ. Κασσάπης πιστεύει στο προϊόν της GCC και εκτιμά ότι θα έχει την ίδια αποδοχή αν όχι μεγαλύτερη από την Ελλάδα όπως ανέφερε στο Euro2day.gr.

Κρίσιμος παράγοντας πάντως για να πετύχει κάποιος στην αγορά είναι και το δίκτυο διανομής πάνω στο οποίο θα «πέσει» το προϊόν.

Ήδη η ΚΕΑΝ «σερβίρει» 5.000 σημεία πώλησης σε συνεργασία με την εταιρεία Φώτος Φωτιάδης PPD. Ο στόχος που έχει βάλει η ΚΕΑΝ είναι η Green Cola να κερδίσει μερίδιο 10% σε βάθος πενταετίας και πρόσθετο τζίρο 2 εκατ. ευρώ για τη φετινή χρονιά.

Εκτός από την Κύπρο, όπου η παραγωγή των προϊόντων της Green Cola θα ξεκινήσει το αργότερο μέχρι το τέλος Φθινοπώρου, η ομάδα της ελληνικής εταιρείας αναψυκτικών βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με Γερμανική εταιρεία η οποία ενδιαφέρεται να παράγει τα προϊόντα της Green Cola στη Σαουδική Αραβία.

Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Άνοιξη ενώ έχει γίνει και πλήρες «σκανάρισμα» της αγοράς το οποίο περιλαμβάνει από την κατά κεφαλήν κατανάλωση και το μέγεθος της αγοράς μέχρι την τοποθέτηση του προϊόντος στα ράφια και τις προωθητικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Εντός των ελληνικών τειχών, παραμονές Δεκαπενταύγουστου η ΕΠΑΠ υπέγραψε συμφωνία με την ΕΑΣΑ ΡΕΑ , με βάση την οποία η ΕΑΣΑ ΡΕΑ γίνεται εμφιαλωτής της ΕΠΑΠ που είναι διαχειριστής της Green Cola.

Η συμφωνία, με αρχική διάρκεια έως το 2020, προβλέπει τη συνεργασία στον τομέα των αναψυκτικών, με σκοπό την από κοινού παραγωγή και ανάπτυξη νέων προϊόντων, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό. Στόχος είναι να διπλασιάσει την παραγωγική της δυναμικότητα. Έτσι εκτός από τη μονάδα που διαθέτει στην Ορεστιάδα, θα παράγει τα προϊόντα της (Green Cola, GR8 κ.α.) και στο εργοστάσιο Εσπερίδες της Ε.Α.Σ. Αργολίδας, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση.

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη η Green Cola έχει σκαρφαλώσει στην 3η θέση, στην κατηγορία των αναψυκτικών τύπου Cola, με μερίδιο πάνω από 4% από μόλις 0,1% πέρυσι, ενώ στο σύνολο της χώρας το μερίδιό της μέσα σε ένα έτος έχει επταπλασιαστεί αν και παραμένει σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό ακόμη.

Πορεία η οποία σύμφωνα με τον κ. Περικλή Βενιέρη, οφείλεται στο γεγονός ότι η Green Cola κατάφερε να προσεγγίσει καταναλωτές οι οποίοι δεν έπιναν αναψυκτικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και σε μια αγορά, όπως αυτή των αναψυκτικών η οποία πιέζεται, υπάρχει πάντα χώρος για νέα προϊόντα που απαντούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

To εμπορικό “θαύμα” της Green Cola

Όταν πρωτοεμφανίστηκε στην ελληνική αγορά πολλοί πίστεψαν ότι η διάρκεια ζωής της θα ήταν περιορισμένη, αφού φιλοδοξούσε να αναμετρηθεί με πολυεθνικούς κολοσσούς που στην αγορά της cola είχαν μονοπωλιακή θέση.

Η μέχρι στιγμής πορεία της όχι μόνο διέψευσε τα προγνωστικά, αλλά έκανε αρκετούς να μιλούν σήμερα για ένα «γκανιάν» που μπαίνει επιθετικά και στις αγορές του εξωτερικού. Η Green Cola έκανε δειλά την εμφάνισή της το 2012 και μέσα σε διάστημα τριών ετών βλέπει τις πωλήσεις της να ακολουθούν την ανιούσα, με τον πήχη να ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα.

«Η φιλοσοφία του προϊόντος είναι βασισμένη στην καινοτομία, τη φυσικότητα και την πρωτοπορία αφού πρόκειται για ένα προϊόν μοναδικό στην κατηγορία του, τόσο για τα δεδομένα της ελληνικής, όσο και για τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς. Περιέχει συστατικά φυσικής προέλευσης, φυσική καφεΐνη, αρωματικές ουσίες και στέβια, ενώ έχουν αφαιρεθεί «ενοχοποιημένα» συστατικά όπως για παράδειγμα το φωσφορικό οξύ και η ασπαρτάμη», αναφέρει στο FortuneGreece.com, ο Γιώργος Βενιέρης, National Accounts Manager της Green Cola Company.

Με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου, ο Γιώργος συνεχίζει το όραμα του πατέρα του, Περικλή Βενιέρη, ο οποίος από κοινού με δύο φίλους έστησαν την Green Cola Company. Οι πωλήσεις της Green Cola πέρυσι άγγιξαν τα 9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί από τη διοίκηση για τη τρέχουσα χρονιά είναι να υπάρξει μια περαιτέρω αύξηση της τάξης του 30% με 40%.

«Τα μεγέθη της εταιρείας χρόνο με το χρόνο μεγαλώνουν. Το μερίδιο αγοράς διευρύνεται διαρκώς και αυτή τη στιγμή στην κατηγορία της cola διαμορφώνεται γύρω στο 5,5%. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε και να μεγαλώσουμε την κατηγορία με μια καινούρια πρόταση. Δεν εξάγουμε απλά το προϊόν μας στο εξωτερικό. Η στρατηγική που ακολουθούμε είναι να χτίζουμε μια αγορά και να εκπαιδεύουμε τους καταναλωτές της».

Η Green Cola Company μέσω ενός συστήματος franchising που έχει αναπτύξει, πέτυχε επέκταση σε Κύπρο, Σαουδική Αραβία, Κίνα, Βέλγιο, Βαλκάνια, Αυστραλία και Ισραήλ. Σε ότι αφορά δε το Βέλγιο έχει συνάψει συνεργασία με τον όμιλο Delhez, πράγμα που της επιτρέπει μεγαλύτερη διασπορά του προϊόντος της μέσω ενός καλά δομημένου δικτύου διανομής που φέρει το brand ενός πολυεθνικού κολοσσού. Παράλληλα, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την είσοδό της σε Γερμανία και Αμερική.

Εκτός από την Green Cola, «καμάρι» της εταιρείας αποτελεί και η σειρά αναψυκτικών ΜΠΛΕ: πορτοκαλάδα, λεμονάδα, γκαζόζα και βυσσινάδα, όλα βασισμένα σε παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και με την προσθήκη στέβια, κατάλληλα για όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη. Εξίσου μεγάλη έμφαση δίνεται και στη σειρά mix & match που αποτελείται από σόδα και τόνικ.

Ο Γιώργος Βενιέρης αναφέρει πως μέσα στο 2015 θα δούμε την έλευση νέων προϊόντων που θα ανήκουν στην κατηγορία των μη αλκοολούχων αναψυκτικών. «Στο οργανωμένο λιανεμπόριο η θέση της εταιρείας ισχυροποιείται, ωστόσο θέλουμε να δώσουμε βαρύτητα και να μπούμε δυνατά και στο χονδρεμπόριο. Από το 2016 σκοπεύουμε μάλιστα να βγούμε περισσότερο προς τα έξω και να συμμετάσχουμε στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και ποτών, όπως είναι η Anuga και η Sial».

Δύο μονάδες παραγωγής σε Ορεστιάδα και Αργολίδα

Η Green Cola Company προέβη στην υπογραφή συμφωνίας με την ΕΑΣ Αργολίδος στην οποία ανατέθηκε η κάλυψη ενός μέρους της παραγωγής, ενώ διατηρεί στην περιοχή της Ορεστιάδας ένα ιδιόκτητο εργοστάσιο στο οποίο απασχολούνται 55 άτομα.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως πέρα από την στήριξη στην τοπική κοινωνία μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της καταπολέμησης της ανεργίας, είναι πως πρόκειται για το μοναδικό εργοστάσιο που έχει απομείνει στην ακριτική περιοχή έπειτα από το κλείσιμο του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Πρόκειται για την εξαγορά ενός εργοστασίου το οποίο λειτουργούσε από το 1959 και ήταν επιφορτισμένο με την εμφιάλωση των σημάτων της 3E. «Η αλήθεια είναι πως γεωγραφικά βρισκόμαστε πιο κοντά στην Κωνσταντινούπολη παρά στην Αθήνα. Είναι γεγονός πως στις ακριτικές περιοχές υπήρχαν μέχρι πρότινος κίνητρα φορολογικά αλλά και επιδοτήσεις για το προσωπικό, κάτι που από το 2011 έχει πάψει να ισχύει. Είναι δύσκολο για έναν επιχειρηματία να δραστηριοποιείται σε μια τέτοια περιοχή χωρίς καμία κρατική βοήθεια. Το επιχειρείν είναι γενικά ένα δύσκολο σπορ».

Σχολιάζοντας την ένταξη της Green Cola στο δίκτυο της Endeavor, ο Γιώργος Βενιέρης κάνει λόγο για μια ευχάριστη εξέλιξη η οποία δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να κάνει την εμφάνισή της σε ένα παγκόσμιο δίκτυο, πολλά υποσχόμενο, και να κάνει επαφές που μπορεί να τις χαρίσουν στο μέλλον στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασίες. Όσο για την άποψη που έχει για τον κλάδο είναι πως οι σημαντικές απώλειες που άρχισαν να καταγράφονται από το 2009 και έπειτα, φαίνεται να περιορίζονται. Επισημαίνει πως το 2014 ήταν μια καταλυτική χρονιά αφού άρχισαν να εμφανίζονται σημάδια σταθεροποίησης και σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese