Επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις αναμένεται να δημιουργηθούν από κοινού Ελλήνων και Τούρκων…
στην Κύπρο, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της Daily Sabah.

Η εφημερίδα επικαλείται μια συνέντευξη του υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν για την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και την αντικατάσταση της από τις ένοπλες δυνάμεις!

Τις νέες ένοπλες δυνάμεις θα σχηματίσουν οι ήδη εν ενεργεία αξιωματικοί των δυο πλευρών, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Φωκαΐδης, επικαλούμενος ως πηγή του, τα Ηνωμένα Έθνη.

Από την πλευρά της Ελλάδας δεν υπάρχει περαιτέρω ενημέρωση, ή σχετική ανακοίνωση για τις πληροφορίες που φέρεται να έχουν διαρρεύσει από τα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο αν υλοποιηθεί η δημιουργία κοινού επαγγελματικού στρατού, το Κυπριακό ζήτημα θα ανοίξει νέο κεφάλαιο στην ιστορία, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Υπενθυμίζουμε ότι τον προηγούμενο μήνα, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε σχετικά πως: «Μπορεί να θεωρηθεί φιλόδοξη η ημερομηνία για το 2016, αλλά εάν συνεχίσουμε με αυτήν τη διαδικασία, μετά από τις εκλογές των Ελληνοκυπρίων, ενδέχεται  να έχουμε  μια σημαντική εξέλιξη, θα μπορέσουμε να συνάψουμε συμφωνία σε βασικές αρχές».

Εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιευθούν οι ελληνικές θέσεις, καθώς η είδηση έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και παραπέμπει σε “παράδοση” της Κύπρου.

Ο κοινός στρατός παραπέμπει με λίγα λόγια, σε ένα όργανο επιτήρησης, σε παραδομένο νησί…English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese