Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες πολλές και ουσιώδεις λεπτομέρειες για τον περίφημο “κόφτη” ο οποίος…
αποφασίσθηκε να ισχύσει στο Eurogroup της Δευτέρας αλλά και για το πως θα ρυθμισθεί το θέμα του χρέους. 

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στο Νίκο Ευαγγελάτο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στον “κόφτη” είπε:

«Θα περάσει από την Βουλή ο “κόφτης”. Η δέσμευση μας είναι να νομοθετηθούν όσα πρέπει να νομοθετηθούν μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της 24ης Μαϊου μπορεί και νωρίτερα. Ο οδικός χάρτης έχει μπει έως την εκταμίευση της δόσης». Όταν ρωτήθηκε πότε θα γίνει η εκταμίευση, είπε ότι εκτιμά ότι θα γίνει εντός του Ιουνίου.

«Θα έχουμε τελειώσει με τα μέτρα. Μένουν τεχνικές λεπτομέρειες. Θα παρθεί η τελική απόφαση και ξεκινά ο δρόμος της εκταμίευσης. (Οι δανειστές) αποδέχθηκαν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τον κόφτη. Δεν υπήρξε απόφαση για επιπρόσθετα μέτρα. Όταν υπάρχουν προτάσεις συγκεκριμένες και γίνεται σε σταθερά βήματα υπάρχει αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα για το πότε θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και ποιός θα αποφασίζει το μείγμα των μέτρων που αν χρειαστεί θα λαμβάνονται είπε: «Αυτό το οποίο αποτυπώθηκε χθες αλλά μένει να συζητηθεί είναι ότι αυτός ο μηχανισμός δεν ενεργοποιεί συγκεκριμένα μέτρα. Μιλάει για αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Τεχνικές λεπτομέρειες ακόμα δεν υπάρχουν. Δέχθηκαν ότι το κοινοβούλιο δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα».

Ωστόσο στο ερώτημα ποιά θα είναι τα μέτρα αυτά που θα λαμβάνονται αυτόματα, είπε: «Αυτό θα αφορά δυνατότητα και για φορολογικά μέτρα αλλά και για μείωση των δαπανών. Η κυβέρνηση θα παίρνει την απόφαση. Μιλάει για αλλαγή του προϋπολογισμού που θα γίνεται με εισήγηση της κυβέρνησης». Όμως, στο ερώτημα αν το ότι θα αποφασίζει η κυβέρνηση είναι “κόκκινη γραμμή” είπε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω αν αυτό είναι κόκκινη γραμμή».

Για το χρέος, και πόσο θα ελαφρύνει, είπε: «Αυτό το οποίο αποτυπώθηκε χθες και μένει να συζητηθεί έως τις 24 Μαϊου είναι ότι πρώτη φορά μπαίνει και αποτυπώνεται και σε κείμενο ότι ολοκληρώνεται πρόταση για την διαχείριση του χρέους για να είναι βιώσιμο. Μπορούμε να βαδίσουμε σε κύκλο ανάπτυξης. Οι έλληνες θα σταθούμε στα δικά μας πόδια».

Στο ερώτημα τι θέλει να πετύχει η κυβέρνηση έως το 2018 είπε ότι «αυτό που συμφωνήθηκε είναι ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στην διαχείριση του χρέους όπως πρόωρη αποπληρωμή του χρέους και του ΔΝΤ. Ένας τρόπος είναι σταθερές πρόωρες αποπληρωμές αλλά και μεγάλες περίοδοι χάριτος».

Για τα “ομόλογα του Ντράγκι” και πότε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα αποκτώντας ρευστότητα δεν προσδιόρισε χρονικά αλλά είπε ότι θα γίνει άμεσα…

Ενδιαφέρον είχε και αυτό που είπε η κα Γεροβασίλη για τα capital controls. Είπε ότι θα γίνει η χαλάρωση περιορισμών σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά δεν μίλησε για πλήρη άρση.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese