Με την έγκριση τροποποίησης της τεχνικής μελέτης για τις Σκουριές που υπέγραψε…
την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Πάνος Σκουρλέτης, πέφτει η αυλαία των αδειοδοτήσεων που είχε σε εκκρεμότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος έναντι της Eldorado Gold στις Σκουριές. Τυπικά, ανοίγει ο δρόμος για να αποφασίσουν οι Καναδοί την άρση της αναστολής εργασιών στην περιοχή που είχαν επιβάλλει αιφνιδιαστικά τον περασμένο Ιανουάριο, επιλέγοντας μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Ωστόσο, το τι θα πράξει η Eldorado Gold θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ώρες, παρουσία του επικεφαλής της εταιρείας κ. Πολ Ράιτ που βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στην χώρα μας. Είναι σαφές ότι το επιτελείο της Ελληνικός Χρυσός θα επεξεργαστεί και θα αναλύσει όλα τα δεδομένα, πριν προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η επανεκκίνηση του έργου. Άλλωστε η επένδυση στις Σκουριές που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του μεταλλείου και την δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας μεταλλεύματος και άλλων συνοδευτικών εγκαταστάσεων, είναι μία πολύ σημαντική επένδυση για την Ελληνικός χρυσός, η οποία θα απαιτήσει και νέο κύκλο αδειοδοτήσεων.

Επιπλέον υπάρχουν ακόμη πολλά θέματα ανοιχτά καθώς για το υπουργείο Περιβάλλοντος το θέμα της μεταλλουργίας του flash smelting και των δοκιμών στην Ελλάδα δεν έχει κλείσει. Οι Καναδοί κατέβασαν ρολά στις Σκουριές εκφράζοντας την έντονη δυσφορία τους επειδή η ελληνική κυβέρνηση συνέχιζε να βάζει εμπόδια και να μην εγκρίνει τις σχετικές άδειες για την υλοποίηση των έργων στην Χαλκιδική. Είχαν μάλιστα δώσει διορία τριών μηνών (μέχρι τα τέλη Μαρτίου) προκειμένου να μην συμπαρασύρει η απόφαση και τις επενδύσεις στην Ολυμπιάδα. Ωστόσο το ΥΠΕΝ λίγες μέρες πριν το Καναδικό τελεσίγραφο υπέγραψε την άδεια εγκατάστασης νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα.

Η πρόσφατη υπογραφή τροποποίησης της τεχνικής μελέτης και οι δηλώσεις προ διμήνου του υπουργού περί αναγκαίου συμβιβασμού μεταξύ κατοίκων και εταιρείας για να υπάρξει συνέχεια στο έργο, δημιουργούν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Eldorado Gold. Μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό και με τι αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Με την παρούσα απόφαση, το υπουργείο εγκρίνει την τροποποίηση της τεχνικής μελέτης για τις Σκουριές, αφού όμως πρώτα πέρασε από σαράντα κύματα τους Καναδούς. Η μελέτη συμπληρώθηκε, προκειμένου να λάβει μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων μετά την ανεύρεση δειγμάτων από αμίαντο στα κοιτάσματα των Σκουριών.

Με την απόφασή του, το υπουργείο επιβάλλει μεταξύ άλλων τακτικούς και επαναληπτικούς ελέγχους συγκέντρωσης αμιάντου στον αέρα ανά μήνα. Οι έλεγχοι θα γίνονται ακόμη και ημερήσιοι όταν το ποσοστό συγκέντρωσης των ινών αμιάντου στον αέρα υπερβεί το 50 έως και 80% των οριακών τιμών. Όπως αναφέρεται θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε κανένας εργαζόμενος να μην εκτίθεται στην ατμόσφαιρα σε συγκέντρωση ινών αμιάντου μεγαλύτερη της 0,1 ίνας ανά κυβικό εκατοστό, ως μέση 8ωρη χρονικά σταθμισμένη έκθεση. Η εταιρεία υποχρεώνεται επίσης να λαμβάνει μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, να τους εκπαιδεύει κ.α. Στον επίλογο της απόφασης αναφέρεται πάντως ότι «η παρούσα απόφαση δύναται να ανακληθεί σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω όρων καθώς και για οποιοδήποτε λόγο δημοσίου συμφέροντος και ιδίως για λόγους προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένων, των περιοίκων και της
προστασίας του περιβάλλοντος».English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese