Εκτενή αναφορά στη μεταρρύθμιση του κράτους που, όπως είπε, δεν θα γίνει με απολύσεις, έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή…
ο πρωθυπουργός:

«Η λύση δεν είναι οι απολύσεις 180.000 υπαλλήλων για να επιβαρυνθεί το κράτος με αποζημιώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή και τις σχετικές αναφορές του ΣΕΒ. «Οι απολύσεις είναι νεοφιλελεύθερη εμμονή γιατί εκτός των άλλων κάνουν ακόμη μεγαλύτερο το φορτίο της ανεργίας», εξήγησε. Και πρόσθεσε με έμφαση: «Ο εξορθολογισμός του κράτους δεν επιτυγχάνεται με αναθέματα και αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές και απολύσεις. Επιτυγχάνεται με ξήλωμα των αποστημάτων της διαφθοράς, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών επαναθεμελίωση του κράτους με τις αρχές της λειτουργικότητας και σεβασμού στον πολίτη».

Κατά τον πρωθυπουργό το ερώτημα είναι «ποιος θα εκπονήσει και θα υλοποιήσει αυτό το πρόγραμμα», καθώς θα πρέπει να έχει ειλικρινή σχέση με τους πολίτες: «Δεν μπορεί να το κάνει το παλιό πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε διαφθορά και διαπλοκή και την ανειλικρινή σχέση με τον πολίτη», έδωσε την απάντηση. Και πρόσθεσε:  «Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για πολλά αλλά όχι ότι εκκολάψαμε το σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής. Παραλάβαμε ένα κράτος που δεν ήταν δικό μας δημιούργηιμα αλλά των δικών σας κυβερνήσεων κ. Μητσοτάκη».

«Η νέα μέρα θέλει μεγάλες τομές στην οικονομία και στο κράτος. Είναι ριζοσπαστικό και αριστερό αυτό», τόνισε απευθυνόμενος μάλιστα ονομαστικά («αγαπητέ Δημήτρη») στον γγ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, τονίζοντας ότι «οι πολιτικές αυτές θα ανοίξουνε δρόμους στις δυνάμεις της εργασίας».

Ζητάτε εκλογές για να σώσετε τη διαπλοκή

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί ζητάει εκλογές όχι γιατί έχει εναλλακτική πρόταση αλλά για «να προστατεύσετε κάποιους φίλους σας καναλάρχες και εκδότες που έχουν εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη… Γιατί βλέπετε όχι τη χώρα αλλά το σύστημα διαπλοκής να καταστρέφεται», πρόσθεσε με έμφαση.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε ποια είναι η πρόταση της ΝΔ, προσθέτοντας ότι με την ομιλία του ο Κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι κινδυνεύει να κάνει τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας.

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα στον ελληνικό λαό κάνοντας μία λαθροχειρία: Επικαλείται, δηλαδή, αυτά που είπαμε τον Ιανουάριο του 2015 και όχι το Σεπτέμβριο: “Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες όχι ότι δεν τιμήσαμε την εντολή του ελληνικού λαού”, πρόσθεσε με έμφαση.

Τι είπε για ασφαλιστικό, φορολογικό και ανάπτυξη

Όσον αφορά το ασφαλιστικό είπε ότι “φέρνουμε μία γενναία μεταρρύθμιση που θα μοιράζει το βάρος σε αυτούς που αντέχουν και όχι οι συνταξιούχοι και οι αδύναμοι”. Επιχειρηματολόγησε, δε, λέγοντας ότι μόνο το 10% των ελευθέρων επαγγελματίων θα δει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και ζήτησε “να σταματήσει αυτή η σπέκουλα για τις εισφορές”.

Όπως είπε “είναι ευνοϊκά για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα τόσο το ασφαλιστικό όσο και το φορολογικό”.

Παράλληλα, ο κ Τσίπρας τόνισε ότι “εκπονούμε σχέδιο για να περάσει από την φάση της ακραίας ύφεσης στην ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο”.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese