Την πιθανότητα ακόμα και ακύρωσης του προγράμματος προμήθειας 53 αεροσκαφών στρατηγικών μεταφορών τύπου A400M άφησαν…
ανοιχτή Γερμανοί κοινοβουλευτικοί, μετά τα τελευταία προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο όμως έχει καθυστερήσει δραματικά, ενώ μια σειρά από προβλήματα υπονομεύουν τη «δημόσια εικόνα» του αεροσκάφους, υπονομεύοντας τις εξαγωγικές του προοπτικές.

Το ερώτημα τι θα γίνει με το A400M το έθεσε η αρμόδια για την άμυνα Επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός αεροναυπηγικός κολοσσός, η κατασκευάστρια Airbus, προειδοποίησε τους επενδυτές στις αγορές για το ενδεχόμενο επιβολής ρητρών σε βάρος της εταιρίας, η καταβολή των οποίων προφανώς θα επηρεάσει την κερδοφορία.

Τα τελευταία προβλήματα που ανησυχούν τους χρήστες και η εταιρία παλεύει να τα αποκαταστήσει όσο το δυνατό σε συντομότερο χρόνο, αφορούν στο κιβώτιο ταχυτήτων των στροβιλοκινητήρων του αεροσκάφους (gearbox glitches on its turboprop engines).

Πλέον, ο επικεφαλής της επιτροπής Βόλφγκανγκ Χέλμιχ, ζητεί την σύνταξη έκθεσης εκτίμησης ρίσκου (risk assessment) του όλου προγράμματος, ώστε να υπάρξει ενημέρωση αφενός για το αν υπάρχει λύση στα προβλήματα που έχουν ανακύψει και αφετέρου εάν θα υπάρξουν περεταίρω καθυστερήσεις.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese