Μέσα σε εβδομήντα χρόνια ιστορίας (στις 23 Απριλίου 1946, καταχωρήθηκε από την Piaggio η πρώτη επίσημη πατέντα Vespa), και με πάνω…
από 18 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, η Vespa έχει καταφέρει να ενώσει νέους από μακρινές και διαφορετικές κουλτούρες σε ένα κοινό πάθος.

Η πρώτη πραγματικά παγκόσμια μάρκα μετακίνησης, η Vespa έχει αλληλεπιδράσει με ποικίλα κοινωνικά περιβάλλοντα, δημιουργώντας διαφορετικά πολιτισμικά φαινόμενα, χαρακτηριστικά της πραγματικότητας στην οποία αναδείχθηκε και η ίδια παίρνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ηγήθηκε κοινωνικών κινημάτων ηθικών, μουσικών και νέων. Συντρόφευσε χώρες και ηπείρους στην ανάπτυξή τους και τις έκανε να τρέχουν σε περιόδους οικονομικής ευημερίας.

Σήμερα, γιορτάζοντας αυτή την εξαιρετική επέτειο, η Vespa βρίσκεται σε μία από τις πιο ευτυχείς στιγμές της ζωής της.

Προέλευση

Η Piaggio ιδρύθηκε στη Γένοβα το 1884 από τον εικοσάχρονο Rinaldo Piaggio. Αρχικά ασχολήθηκε με πολυτελή πλοία και στη συνέχεια άρχισε να κατασκευάζει σιδηροδρομικές άμαξες, φορτηγά, πολυτελή πούλμαν και μηχανές, τραμ και ειδικά αμαξώματα.

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η εταιρεία ξεκίνησε να παράγει αεροπλάνα και υδροπλάνα. Το  1917 η Piaggio αγοράζει ένα νέο εργοστάσιο στην Pisa, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα αναλαμβάνει ένα μικρό εργοστάσιο στην Pontedera, το οποίο έγινε το κέντρο της αεροναυπηγικής παραγωγής (έλικες, κινητήρες και πλήρες αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένου του βομβιστικού P108).

Πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Piaggio υπήρξε ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές αεροσκαφών της Ιταλίας. Για αυτό το λόγο τα εργοστάσια της Piaggio στη Γένοβα, το Finale Ligure και την Pontedera υπήρξαν στρατιωτικοί στόχοι και καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η εφεύρεση του 1946

Αμέσως μετά τον πόλεμο οι γιοί του RinaldoPiaggio, Enrico και Armando, ξεκίνησαν τη διαδικασία της επανεκκίνησης της βιομηχανικής παραγωγής.

Το δυσκολότερο έργο ανέλαβε ο Enrico, που ήταν υπεύθυνος για το κατεστραμμένο εργοστάσιο της Pontedera. Φρόντισε ώστε μέρος των μηχανών να μεταφερθούν στην Biella στο Piedmont για να επαναλειτουργήσουν.

Ο Enrico Piaggio έδωσε έμφαση στη μετακίνηση, σε μια χώρα που αναδυόταν από τον πόλεμο. Έδωσε σχήμα στην έμπνευσή του, δημιουργώντας ένα όχημα προορισμένο να γίνει διάσημο χάρηστο μοναδικό του σχεδιασμό του μηχανικού αεροναυτικής κι εφευρέτη CorradinoD’Ascanio (1891-1981).

Η γέννηση ενός μύθου

Η αρχή έγινε στο εργοστάσιο της Biella, όπου ένα σκούτερ κατασκευάζεται, βασισμένο σε μια μικρή μοτοσυκλέτα για αλεξιπτωτιστές. Το πρωτότυπο, γνωστό ως MP5, απέκτησε το ψευδώνυμο “Paperino” (το όνομα του Donald Duck στα Ιταλικά) εξαιτίας του παράξενου σχήματός του: όμως δεν άρεσε στον Enrico Piaggio και ζήτησε από τον Corradino D’Ascanio να το επανασχεδιάσει.

Όμως στο σχεδιαστή δεν άρεσαν οι μοτοσικλέτες. Τις έβρισκε άβολες, ογκώδεις, με τροχούς που δεν άλλαζαν εύκολα αν τρυπούσαν και το χειρότερο, με αλυσίδα που λέρωνε. Η εμπειρία του ωστόσο σαν αεροναυπηγός, τον βοήθησε να βρει τη λύση. Για να εξαφανίσει την αλυσίδα, εμπνεύστηκε ένα όχημα με αυτοφερόμενο αμάξωμα. Για να το κάνει πιο εύκολο στην οδήγηση, τοποθέτησε τον μοχλό ταχυτήτων στο τιμόνι. Για καλύτερη λειτουργία των τροχών δεν σχεδίασε ένα πιρούνι, αλλά έναν υποστηρικτικό βραχίονα. Τέλος, σχεδίασε ένα αμάξωμα που θα προστατεύει τον οδηγό, ώστε να μην λερώνεται.

Τα σχέδια του Corradino D’Ascanio δεν είχαν καμία σχέση με το Paperino: ο σχεδιασμός ήταν απόλυτα πρωτότυπος και επαναστατικός σε σχέση με όλα τα άλλα υπάρχοντα μέσα μετακίνησης. Με τη βοήθεια του αξιόπιστου σχεδιαστή Mario D’Este, θα πάρει στον Corradino D’Ascanio μερικές μέρες μόνο για να τελειοποιήσει την ιδέα του και να ετοιμάσει την πρώτη Vespa, που κατασκευάστηκε στην Pontedera τον Απρίλιο του 1946.

Ο ίδιος ο Enrico Piaggio έδωσε το όνομα στο σκούτερ. Αφού στάθηκε μπροστά στο πρωτότυπο MP6, με το φαρδύ κεντρικό τμήμα και τη «στενή» μέση, αναφώνησε: «Μοιάζει με σφήκα!» Και έτσι γεννήθηκε η Vespa.

Πάνω από 18 εκ. οχήματα στην παραγωγή

Τη Vespa αντέγραψαν και μιμήθηκαν με χιλιάδες τρόπους: όμως η μοναδικότητα του οχήματος εξασφάλιζε στην Piaggio μια πολύ μακρά περίοδο επιτυχίας, τόσο πολύ ώστε το Νοέμβριο του 1953 500.000 οχήματα πέρασαν από την παραγωγή, για να φθάσουν έως 1.000.000 τον Ιούνιο του 1956.

To 1960 η Vespa ξεπέρασε τα 2.000.000, το 1970 άγγιξε τα 4.000.000 ενώ το 1988 ξεπέρασε τα 10.000.000, καθιστώντας τη Vespa — η οποία πούλησε πάνω από 18.000.000 τεμάχια μέχρι τότε — ένα μοναδικό φαινόμενο στον τομέα των δίτροχων.

Το 1996, ήταν η πεντηκοστή επέτειος του πιο διάσημου σκούτερ στον κόσμο, της σειράς VespaET4 andET2. Η ET4 ήταν η πρώτη Vespa στην ιστορία με τετράχρονο κινητήρα. Με το λανσάρισμα της Granturismo 200L και 125L το 2003, η Vespa έφτασε σε επίπεδα άνευ προηγουμένου όσον αφορά το μέγεθος και τη δύναμή της.

Το 2006 η επέτειος των 60 ετών της Vespa εορτάστηκε με τρία αποκλειστικά μοντέλα, παρουσιάζοντας την πρωτότυπη Vespa σε μια πιο μοντέρνα και κομψή έκδοση. Πρόκειται για τη VespaGTV, τη VespaLXV και τη VespaGT 60°.

Την άνοιξη του 2012 μια σημαντική καινοτομία έρχεται στη σειρά των μικρών LX/S, όσον αφορά τον κινητήρα.

Η Vespa 946, παρουσιάστηκε το 2012 στην Έκθεση EICMA στο Μιλάνο, ανοίγοντας ένα παράθυρο στο μέλλον όσον αφορά το στυλ και την τεχνολογία. Η Vespa 946 απέτισε φόρο τιμής στο πρωτότυπο MP6, το διασημότερο σκούτερ στον κόσμο, ένα αξεπέραστο παράδειγμα ιταλικού στυλ και δημιουργικότητας.

Οι Βέσπες που έγραψαν ιστορία

Vespa 98, 1946 – Η πρώτη Vespa. Κινείτο με ένα κινητήρα 98 κυβικών που έδινε 3,2 ίππους στις 4.500 στροφές και μέγιστη ταχύτητα 60 km/h. Κυκλοφόρησε για δύο χρόνια: το 1946 παρήχθησαν τα οχήματα με αρ. 1 έως 2.464 και το 1947 εκείνα με αρ. 2.465 έως 18.079.

Vespa 125, 1948 – Η πρώτη Vespa 125 κυβικών. Διέφερε από τη Vespa 98 όχι μόνο στο μέγεθος του κινητήρα, αλλά επίσης και στην εισαγωγή της πίσω ανάρτησης· Η μπροστινή ανάρτηση ήταν επίσης τροποποιημένη.

Vespa 125, 1953 – Σηματοδότησε την πρώτη σημαντική διαφορά στο κινητήρα: τροποποίηση διαμέτρου, διαδρομής και χρόνου αλλαγής ταχυτήτων. Ιπποδύναμη αυξήθηκε σε 5 ίππους στις 5.000 στροφές και η μέγιστη ταχύτητα στα 75 km/h. Η σχεδίαση του πίσω λασπωτήρα επίσης ήταν νέα.

Vespa 125 U, 1953 – Η “Utility” έκδοση λιτή στο στυλ η οποία πουλήθηκε φθηνότερα κατά 20.000 λιρέτες από την αντίστοιχη μοντέρνα 125. Το φανάρι τοποθετήθηκε πάνω στο τιμόνι για πρώτη φορά στην Ιταλία (είχε ήδη τοποθετηθεί σε αντίστοιχα μοντέλα που προορίζονταν για εξαγωγή).

Vespa 150 GS, 1955 – Οι ειδικοί την αποκάλεσαν “το πιο δημοφιλές, αμίμητο, επιθυμητό και αξέχαστο μοντέλο”. Με πολυάριθμες καινοτομίες: τον κινητήρα 150 κυβικών, κιβώτιο 4-ταχυτήτων, μεγαλύτερη σέλα στον standard εξοπλισμό, “faired” σύστημα τιμόνι-φανάρι, ελαστικά 10” ιντσών. Η Vespa μπορούσε να φθάσει τα 100 km/ώρα. Η σχεδίαση επίσης άλλαξε, με ένα πιο αεροδυναμική σχεδίαση.

Vespa 160 GS, 1962 – Γεννήθηκε για να συνεχίσει την επιτυχημένη εμπορική πορεία της πρώτης GS με ένα τελείως νέο σχεδιασμό. To σιλανσιέ της εξάτμισης, το καρμπυρατέρ και η ανάρτηση ήταν επίσης νέες. Το μοντέλο έδινε ιπποδύναμη 8,2 ίππων στις 6.500 στροφές.

Vespa 150 GL, 1963 – Η συγκεκριμένη έκδοση είχε και νέα σχεδίαση και χαρακτηρίστηκε “από τις πιο όμορφες Vespa που κατασκεύασαν οι σχεδιαστές της Piaggio”. Το τιμόνι, το τετράγωνο φανάρι, η μπροστινή μάσκα ήταν όλα νέα.

Vespa 50, 1964 – Η πρώτη Vespa 50 κυβικών, σχεδιασμένη για να εκμεταλλευτεί τον ιταλικό κώδικα κυκλοφορίας που έκανε υποχρεωτική την έκδοση πινακίδων για μεγαλύτερους κινητήρες. Εξαιρετικά αξιόπιστος και ευέλικτος ο κινητήρας είχε νέο πλαίσιο με κύλινδρο 45 μοιρών αντί οριζόντιο. Επρόκειτο για το τελευταίο σχέδιο του Corradino d’Ascanio.

Vespa 180 SS, 1965 – Σηματοδότησε ένα νέο σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη του κινητήρα (181.14 cc), με 10 ίππους και μέγιστη ταχύτητα 105 km/h. Η έκδοση 180 SS (Super Sport) αντικατέστησε την υπέροχη GS 150/160 κυβικών. Η Piaggio τροποποίησε τη μπροστινή ποδιά, έτσι ώστε το δίτροχο να έχει πιο αεροδυναμική σχεδίαση αλλά και να βελτιωθεί σημαντικά η άνεση, ο χειρισμός και τα κρατήματα στον δρόμο.

Vespa 125, 1966 – Ανεπίσημα γνωστό ως το “νέο 125”, έφερε ριζικές καινοτομίες σε ότι αφορούσε τη σχεδίαση, το πλασίο, τον κινητήρα (κλίση 45ο) και τις αναρτήσεις.

Vespa Super Sprint 90, 1966 – Μια ειδική σειρά που προέκυψε από την Vespa 50/90 κυβικών και το “νέο” κινητήρα 125 κυβικών, η θήκη αντικειμένων ήταν τοποθετημένη ανάμεσα στη σέλα και το τιμόνι έτσι ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη οδηγική ευχαρίστηση. Το τιμόνι ήταν στενό και χαμηλό και η μάσκα είχε αεροδυναμικό σχήμα. Με δυνατότητα κινητήρα μόνο 90 κυβικών μπορούσε να φθάσει τα 93 km/h.

Vespa 125 Primavera, 1968 – Μαζί με τη μεταγενέστερη έκδοση PX, ήταν το μοντέλο Vespa με τη μεγαλύτερη διάρκεια. Πήγαζε από το “νέο” 125, αλλά με σημαντικές διαφορές στον κινητήρα που ανέβασε την μέγιστη ταχύτητα κατά 10 km/h. Μεγάλη προσοχή δόθηκε στις λεπτομέρειες οι οποίες περιλάμβαναν και το κλασσικό πρακτικό γάντζο για αποσκευές.

Vespa 180 Rally, 1968 – Με το νέο δίτροχο, η Piaggio επέκτεινε το περιστροφικό σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου σε όλη της την παραγωγή. Ο κινητήρας ήταν νέος, το μπροστινό φανάρι νέο και με πιο δυνατό φως, το πλαίσιο προήρχετο από την Vespa 150 Sprint, στενότερο και πιο αεροδυναμικό από το Super Sport.

Vespa 50 Elestart, 1970 – Διέθετε μια σημαντική βελτίωση, την προσθήκη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, αλλά σχεδιαστικά ήταν επίσης συνολικά ανανεωμένη σε σύγκριση με την 50 Special. Vespa 200 Rally, 1972 – Η Vespa με τον μεγαλύτερο κινητήρα. Αυτό το μοντέλο με 12,35 ίππους στις 5.700 στροφές μπορούσε να φθάσει τα 116 km/h.

Vespa 125 Primavera ET3, 1976 – Τα αρχικά προέρχονταν από το “Electronic 3 intakeports”. Περιελάμβανε σημαντικές διαφορές ως προς τον κινητήρα, ο οποίος ήταν πιο δυνατός και ζωηρός. Ακόμη και η σχεδίαση άλλαξε από της αντίστοιχης έκδοσης της standard Primavera (η οποία παρέμεινε στη γκάμα).

Vespa P 125 X, 1978 – Η “PX” σηματοδότησε το νέο βήμα μπροστά σε ότι αφορούσε τη σχεδίαση συνολικά και τις επιδόσεις. Την ίδια χρονιά εμφανίζεται επίσης η P 200 E , η οποία ήταν επιπλέον εφοδιασμένη με ξεχωριστή λίπανση και φλας ενσωματωμένα στο πλαίσιο. Τρία χρόνια αργότερα λανσάρεται η PX 150 E με επιδόσεις μοιρασμένες ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Vespa PK 125, 1983 – Αυτή αντικατέστησε την Vespa Primavera (standard and ET3) η οποία παρέμεινε στη παραγωγή με το  “Classic” πλαίσιο για την ιαπωνική αγορά, όπου ήταν το best-seller δίτροχο δυτικής προέλευσης. Η σχεδίαση ήταν νέα και το πλαίσιο του PK ήταν τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα σκούτερ καθώς οι ενώσεις του πλαισίου δεν ήταν πλέον επικαλυμένες αλλά ενοποιημένες.
Vespa PK 50, 1983 – Ουσιαστικά όμοια με την PK 125, εμφανίστηκε με δύο μοντέλα, PK 50 and PK 50 S, και τα δύο διέθεταν κιβώτιο 4 ταχυτήτων και ηλεκτρονική ανάφλεξη.
Vespa PK 125 Automatic, 1984 – Μια αυτόματη μετάδοση έκανε την είσοδο της στη Vespa, προφανώς η πιο ριζική αλλαγή από το 1946. Ήταν διαθέσιμη και η αυτόματη μίξη λαδιού βενζίνης και η ηλεκρονική ανάφλεξη. Την επόμενη χρονιά η Vespa PK 50 Αυτόματη λανσαρίστηκε εμπορικά. 
Vespa T5 PolePosition, 1985 – Η T5 ήταν η “extra-sporty” έκδοση της σειράς PX. Με νέο κινητήρα, κύλινδρο αλουμινίου και 5 θύρες εισαγωγής, αλλά επίσης και η σχεδίαση ήταν νέα ειδικότερα στο πίσω μέρος και γύρω από το μπροστινό φανάρι.
Vespa 50 N, 1989 –  Οι αλλαγές στον ιταλικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στο Εθνικό Δίκτυο προέβλεπε ότι τα δίτροχα 50 κυβικών δεν ήταν πλέον υποχρεωμένα  στο όριο των 1,5 bhp, και η Piaggio παρουσίασε μια νέα μικρή Vespa  με βελτιωμένες επιδόσεις (πάνω από  2 ίππους στις 5.000 στροφές), και νέο σχεδιασμό. Λανσαρίστηκε επίσης μια “Speedmatic” αυτόματη έκδοση.
Vespa ET4 125cc, 1996 – Η “νέα γενιά της Vespa” λανσαρίστηκε στην 50η  επέτειο. Ένα τελείως νέο σχέδιο, πρόκειται για την πρώτη Vespa που εφοδιάστηκε ποτέ με ένα 4-χρονο κινητήρα. Η Vespa ET εφοδιάστηκε με ένα μπροστινό δισκόφρενο και ένα αυτόματο CVT κιβώτιο ταχυτήτων.
Vespa ET2 50cc, 1997 – ίδια με την ET4 125, αλλά με κινητήρα 50κυβικών 2-χρονο καταλυτικό.
Vespa ET4 150cc, 1999 – Το πρώτο Piaggio scooter που εφοδιάστηκε με τον κινητήρα νέας γενιάς  4-χρονο Leader κινητήρα, τώρα και στην έκδοση 125 κυβικών.
Vespa ET4 50cc, 2000 – Η πρώτη Vespa 50 κ.εκ. με 4-χρονο κινητήρα, ο οποίος συνδυάζει τέλεια τις επιδόσεις ενός δίχρονου κινητήρα με τον ήσυχο χαρακτήρα και τους μειωμένους ρύπους και θορύβου που ο αντίστοιχος τετράχρονος προσφέρει. Αξιοθαύμαστη και η οικονομία στα καύσιμα:  η Vespa ET4 50 παρουσιάζει τον υψηλότερο δείκτη αυτονομίας στη κατηγορία των 50 κυβικών, με περίπου  500 km σε γεμισμένο ντεπόζιτο.
Vespa PX, 2001 – μπροστινό δισκόφρενο, κλασσική σχεδίαση, νέα χρώματα και επιστροφή στο «ιστορικό» λογότυπο Vespa για τη διαχρονική PX, που ξεπέρασε το εντυπωσιακό νούμερο των τριών εκατομμυρίων παραχθέντων μονάδων κατά τη διάρκεια της μακράς 30χρονης καριέρας της. Αναγεννήθηκε το 2011 και σήμερα διατίθεται σε εκδόσεις 125 και 150 κυβικών.
Vespa Granturismo 200L και 125L, 2003 – Το 2003 η Granturismo παρουσιάστηκε ως η πιο ισχυρή Vespa που παράχθηκε ποτέ. Σε δύο εκδόσεις 125 και 200 κυβικών, συνδυάζει το στυλ Vespa με την προηγμένη τεχνολογία: ήταν η πρώτη Vespaπου εξοπλίστηκε με τετράχρονο, τετραβάλβιδο, υγρόψυκτο κινητήρα που σέβονται τις ευρωπαικές προδιαγραφές Euro2, με τροχούς 12 ιντσών και διπλό δισκόφρενο.
Vespa LX, 2005 – η επιστροφή στο “vespino”, το μικρό μοντέλο που κυκλοφορούσε για πάνω από 40 χρόνια παράλληλα με το μεγαλύτερο “vespone”, με ένα ύφος εξαιρετικά σύγχρονο και προηγμένη τεχνολογία.
Vespa GTS 250 i.e, 2005 – πενήντα χρόνια μετά το λανσάρισμα της VespaGS (GranSport), το πρώτο σπορ σκούτερ στην ιστορία που ακόμα θεωρείται θησαυρός για τους συλλέκτες και τους λάτρεις της μάρκας, η VespaGTS 250 i.e. ανανεώνει το μίγμα ταχύτητας και στυλ της GS, και γίνεται η πιο γρήγορη, ισχυρή και τεχνολογικά προηγμένη Vespa. Από το Νοέμβριο του 2011 η Vespa GTS μεγάλωσε στα 300 κυβικά, με τον προηγμένο, εξαιρετικά ισχυρό τετραβάλβιδο, υγρόψυκτο κινητήρα με ηλεκτρονικό ψεκασμό.
Vespa GTV και LXV, 2006 –παρουσιάστηκαν για τον εορτασμό του απόλυτου μύθου στους δύο τροχούς. Οι VespaLXV και Vespa GTVεπαναφέρουν τα σημαντικότερα στυλιστικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά των δεκαετιών ’50 και ‘60. Η VespaGTV, με κινητήρες 125 και 250, ξεχωρίζει με την τοποθέτηση του προβολέα στο μπροστινό φτερό πως το αυθεντικό πρωτότυπο του 1946. Η VespaLXV, με κινητήρες 50, 125 και 150, εμπνέεται από τις απαλές και ουσιαστικές γραμμές των Vespa της δεκαετίας ‘60, και έχει εμφάνιση μίνιμαλ με τις χαρακτηριστικές χειρολαβές και τη σέλα δύο θέσεων. 
Vespa GT 60°, 250cc, 2006 – Ένα δώρο της Vespa στους φανατικούς φίλους της για τον εορτασμό των 60στων γενεθλίων της. Με τα υψηλής αξίας υλικά και τις αποκλειστικές λεπτομέρειες, αυτή η μοναδική περιορισμένη έκδοση παράχθηκε μόνο σε 999 μονάδες και προορίζεται να αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία της Vespa.
Vespa S 50 και 125, 2007 –ο χαρακτήρας του σπορ “Vespino” του παρελθόντος αναβιώνει στην ολοκαίνουρια VespaS. Ένας συναρπαστικός συνδυασμός στυλ και αναμνήσεων, διατηρεί ζωντανό μέχρι σήμερα το πνεύμα του πιο σπορ και νεανικού μοντέλου.
Vespa GTS 300 Super, 2008 – η GTS 300 Superφέρνει την αποκλειστική κομψότητα Vespa στην κατηγορία πάνω από 250 κυβικών. Εξοπλισμένη με ένα σύγχρονο και ισχυρό 4-βάλβιδο, υγρόψυκτοκινητήρα με ηλεκτρονικό ψεκασμό, που πληροί τις προδιαγραφές Euro3, η VespaGTS 300 Super διακρίνεται για τις εξαιρετικές επιδόσεις σε ότι αφορά την ελαστικότητα και τη ζωντάνια του κινητήρα. 
Vespa S 50 και Vespa LX 50 4Valve, 2009 – ο νέος 4-χρονος, 4-βάλβιδος κινητήρας 50cc κυβικών οδηγεί στην ανακάλυψη ενός νέου μεγέθους κινητήρα «ορόσημο» στην ιστορία της Vespa. Με νέο χρονισμό με 4 βαλβίδες, αυτός ο ολοκαίνουριος κινητήρας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους 2-χρονους προγόνους του (με 4,35 hp είναι ο πιο δυνατός 4-χρονος κινητήρας 50 ccστην αγορά), ωστόσο η κατανάλωση και οι εκπομπές ρύπων παραμένουν ενός τυπικού 4-χρονου.
Vespa LX 3V και Vespa S 3V – τον Ιούνιο του 2012 οι Vespa LX και Vespa S εξοπλίζονται με νέο κινητήρα, με εξαιρετικές επιδόσεις και ελάχιστες καταναλώσεις και εκπομπές ρύπων, επιτυγχάνοντας κατανάλωση 55km/l. Με τον νέο προηγμένο τεχνολογικά 125-150 κ.εκ. τετράχρονο αερόψυκτο τριβάλβιδο κινητήρα, η Piaggio και πάλι ανοίγει ένα παράθυρο στην τεχνολογία μετακίνησης του μέλλοντος.
H Vespa GTS το 2014 ανανεώνεται και βελτιώνεται με την υιοθέτηση των πιο προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων: 2-κάναλο σύστημα πέδησης ABS καιASR traction control.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese