Ο υποψήφιος του Εργατικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας και πρώην υπουργός Σαντίκ Καν…
(Sadiq Khan) επικράτησε στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες για τη Δημαρχία της πρωτεύουσας της χώρας, του Λονδίνου.

Με καταγεγραμμένο το 99,9% της πρώτης προτίμησης των ψηφοφόρων, ο Καν συγκεντρώνει ποσοστό 44% ενώ ακολουθείται από τον υποψήφιο των Συντηρητών Ζακ Γκόλντσμιθ που συγκεντρώνει το απογοητευτικό 35%.
Τα επίσημα αποτελέσματα της αναμέτρησης αναμένονται από ώρα σε ώρα να ανακοινωθούν στο Δημαρχείο του Λονδίνου. Στις εκλογές συμμετείχε το 45,6% των εγγεγραμμένων, μια σημαντική αύξηση 7,6% σε σχέση με τις εκλογές του 2012.

Ο 45χρονος Καν, γιος οδηγού λεωφορείου, που εγκατέλειψε το Πακιστάν το 1940 για μια καλύτερη ζωή στη Βρετανία, σπούδασε νομικά σε πανεπιστήμιο του Βόρειου Λονδίνου και δούλεψε ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναλαμβάνοντας υποθέσεις κατά φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας.
Το 2005 αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική. Ο Σαντίκ Χαν εξελέγη βουλευτής με του εργατικούς στο Τούτινγκ  και έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος υπουργός στη Βρετανία, κρατώντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταφορών επί Γκόρντον Μπράουν.
Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως εξής: «Είμαι Λονδρέζος, Ευρωπαίος, Βρετανός, Αγγλος, μουσουλμάνος, ασιατικής καταγωγής, Πακιστανικής κληρονομιάς, πατέρας, σύζυγος».

Ο Καν είχε δηλώσει πριν τις εκλογές για το όραμα του για την πόλη του: «θέλω όλοι οι Λονδρέζοι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες που μας δίνει αυτή η πόλη. Ένα ανεκτό οικονομικά σπίτι, μια δουλειά υψηλής εξειδίκευσης με αξιοπρεπή αμοιβή, ένα προσιτό και σύγχρονο σύστημα μεταφορών και ένα ασφαλές, καθαρό και υγιεινό περιβάλλον».
Η νίκη του Σαντίκ Καν αναμένεται επίσης να λειτουργήσει κατευναστικά στην κριτική που δέχεται τις τελευταίες ώρες ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, για τα απογοητευτικά αποτελέσματα του κόμματος του, ειδικά στις περιφερειακές εκλογές της Σκωτίας, που πραγματοποιήθηκαν επίσης χθες.

Την ίδια ώρα τα μαχαίρια έχουν βγει στο κόμμα των Συντηρητικών για την «λανθασμένη» επιλογή του υποστηριζόμενου υποψηφίου τους, Ζακ Γκόλντσμιθ και ιδιαίτερα για το ύφος και την κατεύθυνση της προεκλογικής του εκστρατείας, που σύμφωνα με πολλά στελέχη τους, αλλά και αρθρογράφους κόστισε στο κόμμα των Συντηρητικών την απώλεια του Λονδίνου, στο οποίο είχαν επικρατήσει με τον υποψήφιο τους και απερχόμενο Δήμαρχο Μπόρις Τζόνσον το 2008 αντικαθιστώντας τότε τον «κόκκινο» Κεν Λίβινγκστον των Εργατικών.
Ο Γκόλντσμιθ, με εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο από αυτό του Καν, πλούσιος γόνος ενός δισεκατομμυριούχου τραπεζίτη και Βρετανού αριστοκράτη, μόλις 41 ετών, μετέτρεψε, την τελευταία εβδομάδα πριν την χθεσινή αναμέτρηση, τη σύγκρουση για το δημαρχιακό θώκο σε θέματα θρησκείας και εθνικότητας.
Μάλιστα, με πρωτοσέλιδο άρθρο του σε εφημερίδα επιχείρησε να συνδέσει τους Εργατικούς και τον υποψήφιο τους με την τρομοκρατία, κάτι που καθώς φάνηκε του γύρισε μπούμερανγκ.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese