Εκτός από διευθυντής της μονάδας τεχνητού νεφρού του Κρατικού της Νίκαιας, ο γιατρός είναι πρόεδρος…
του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ. Το συμβούλιο γνωματεύει -μεταξύ άλλων- για θεραπείες που δεν είναι ευρέως διαδεδομένες ή την αναγκαιότητα μετακίνησης ασφαλισμένων.   Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» πληροφορίες αναφέρουν ότι -από την ανάληψη των καθηκόντων του- απέρριπτε μία σειρά αιτημάτων για θεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις σε κέντρα του εξωτερικού. Σε πολλές περιπτώσεις οι θεραπείες αυτές μπορούσαν να γίνουν και στην Ελλάδα, αλλά γιατροί ζητούσαν από τον ΕΟΠΥΥ να καλύψουν τη μεταφορά στο εξωτερικό.   Επί θητείας του εν λόγω γιατρού στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο μειώθηκαν οι παραπομπές Ελλήνων ασθενών σε ιδιωτικό νευροχειρουργικό κέντρο της Γερμανίας από 60 σε επτά ή οκτώ, με κέρδος πολλά εκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο και χωρίς να τεθεί η ασφάλεια των ασθενών σε κανένα κίνδυνο.

Ενδεικτική είναι η εξής σύγκριση: Μια νευροχειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα με κόστος περί τα 25.000 ευρώ. Για την ίδια επέμβαση σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης απαιτούνται 100.000 ευρώ, συν όσα επιπλέον ποσά μπορούν να προκύψουν από «επιπλοκές».   Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και άνθρωποι που γνωρίζουν από μέσα την κατάσταση αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να παρέχονται «κίνητρα» σε Ελληνες γιατρούς, προκειμένου να γνωματεύσουν ότι η επέμβαση ή η θεραπεία δεν γίνεται στη χώρα μας. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ενημερωθεί για τις μεθοδεύσεις των παραπομπών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, νοσηλεία στο εξωτερικό μπορεί να καλυφθεί μόνον όταν ο ασφαλισμένος πάσχει από σοβαρό νόσημα, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί στην Ελλάδα.   Για να δικαιολογηθεί η έγκριση πρέπει να προκύπτει ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα ή δεν εφαρμόζεται η ειδική ιατρική μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας που απαιτείται. Ολα αυτά με την προϋπόθεση ότι τα παραπάνω είναι δυνατά στο εξωτερικό και δεν αποτελούν πειραματική ή ερευνητική μέθοδο.   Σε περιπτώσεις που η νοσηλεία πρόκειται να γίνει σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ή σε ιδιωτικές πτέρυγες κρατικών νοσοκομείων, όπου τα κοινοτικά έντυπα δεν γίνονται αποδεκτά, εγκρίνονται μόνο όταν το περιστατικό χρήζει άμεσης και επείγουσας αντιμετώπισης.

Το επείγον του περιστατικού πρέπει να πιστοποιείται από πλήρως αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού ότι τυχόν καθυστέρηση εγκυμονεί κίνδυνο για τη ζωή ή την υγεία του ασθενούς.   Οι ασφαλισμένοι πρέπει να καταθέσουν στον ΕΟΠΥΥ γνωμάτευση ιατρού διευθυντή κλινικής κρατικού νοσοκομείου ή πανεπιστημιακής κλινικής ή στρατιωτικού νοσοκομείου της αντίστοιχης με την πάθηση ειδικότητας ή διευθυντή δημόσιου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου για τις περιπτώσεις καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.   Στη γνωμάτευση θα πρέπει να περιγράφεται με λεπτομέρεια το είδος της πάθησης ή της βλάβης και το ανέφικτο της αντιμετώπισης στην Ελλάδα. Σε κάποιες περιπτώσεις η νομοθεσία δεν τηρείται, καθώς φτάνουν στον ΕΟΠΥΥ γνωματεύσεις για «επείγουσες» περιπτώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται ως περιστατικά ρουτίνας στα δημόσια νοσοκομεία. English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese