Γράφει ο Νίκος Καραγιάννης
Ο Μάιος είναι εδώ, το Πάσχα τελείωσε και η σκληρή πραγματικότητα είναι μπροστά μας. Στο σύνολο τους τα έργα που άρχισαν να παγώνουν…
το 2010 και μέχρι το 2013, πλέον είναι σε κατασκευές.

Οι πληγές στον κατασκευαστικό κλάδο είναι τόσο μεγάλες όμως που θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να επουλωθούν και να μπορέσουν να ξαναδώσουν την υπεραξία που εδώ και δεκαετίες δίνουν στη χώρα.

Τα πολύ μεγάλα έργα που ξεκίνησαν πριν 10 χρόνια και που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2013, πλέον έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2017 και σε μερικές περιπτώσεις, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης φτάνουν μέχρι το 2020.

Όποιος πει ότι ξεμπερδέψαμε με αυτά τα έργα όμως σίγουρα θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Το θετικό γεγονός είναι πως ξεπεράσαμε μερικούς δύσκολους σκόπελους και στα έργα των αυτοκινητόδρομων και στα έργα Μετρό που το 2015 κόλλησαν.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις στο μέλλον. Οι αυτοκινητόδρομοι με τα μύρια προβλήματα κατάφεραν να μπουν σε μία ευθεία όμως ακόμα δεν έχουν πείσει ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2017, τη στιγμή που η ωριμότητα των έργων είναι στο πολύ χαμηλό ποσοστό 75%. Έχοντας μπροστά τους το 25% του συνολικού έργου θα το ολοκληρώσουν στους επόμενους 10 μήνες;

Μακάρι θα πω, αλλά κρατώ μικρό καλάθι, βλέποντας πως θα εξελιχθεί η πρόοδος τους τους μήνες που έρχονται.

Στο θέμα της κατασκευής των 4 έργων Μετρό και Τραμ Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουμε επίσης την ίδια εικόνα. Έργα που άρχισαν και πάλι, μετροπόντικες που μπήκαν και πάλι στα τούνελ. Όμως σε μία χώρα που ταλανίζεται από προβλήματα, πολλές φορές ακόμα και τα αισιόδοξα μηνύματα των τελευταίων μηνών πλέον τα δεχόμαστε με τον δέοντα προβληματισμό.

Όποιος καεί με τον χυλό φυσά και το γιαούρτι λέει ο λαός και στην περίπτωση αυτή ταιριάζει απόλυτα με το κλίμα στα έργα. Έχουμε δει και ζήσει πολλές φιέστες επανεκκίνησης και αισιόδοξων μηνυμάτων όμως στην πορεία θόλωσαν και κόλλησαν.

Στα έργα Μετρό θα κρατήσω μία παραπάνω επιφύλαξη για όσο διάστημα οι 3 Μετροπόντικες συνεχίζουν να σκάβουν καθώς το υπέδαφος πάντα κρατά κρυφές τις όποιες εκπλήξεις.

Στα υπόλοιπα έργα, η κρίση του 2015 έχει φανεί με τον χαρακτηριστικό τρόπο. Τα έργα στο Αεροδρόμιο Μακεδονία πήραν παράταση-μαμούθ 730 ημέρων λόγω κυρίως της κρίσης.

Τα υπό κατασκευή πέρυσι χτυπήθηκαν τόσο πολύ, που η ζημιά που έγινε μόλις αρχίζει να φαίνεται από τις παρατάσεις των έργων, την ανάγκη χρηματοδότησης τους από το ΠΔΕ καθώς το ΕΣΠΑ 2007-2013 τέλειωσε και τα κληρονομικά προβλήματα όλων των έργων που έχει να κάνει με τις απαλλοτριώσεις και την αρχαιολογία.

Τελικά είμαστε αισιόδοξοι για τα έργα που συνεχίζουν να κατασκευάζονται; Ναι είμαστε αλλά αυτή τη φορά με τη δέουσα επιφυλακτικότητα.

Ο χρόνος θα δείξει αν όλη αυτή η βροχή καλών μηνυμάτων το τελευταίο δίμηνο ήρθε για να μείνει ή ήταν περαστική και θα έχουμε νέα περίοδο αναβροχιάς και αναμονής.

Χριστός Ανέστη σε όλους

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese