Δύο μέρες μετά τη διαρροή μεγάλου μέρους του κειμένου της TTIP[1], η Greenpeace καλεί…
τους Έλληνες και Ελληνίδες βουλευτές και ευρωβουλευτές να πάρουν θέση απέναντι στις συμφωνίες TTIP και CETA μέσω ανοιχτής επιστολής[2]. Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων είναι πλέον διαθέσιμο προς όλους και ότι ο πάταγο από τις αποκαλύψεις καθιστά το μέλλον της συμφωνίας πιο αβέβαιο από ποτέ, είναι καιρός οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Ελλήνων πολιτών να τοποθετηθούν δημόσια και ξεκάθαρα: να δηλώσουν ανοιχτά και έμπρακτα την αντίθεσή τους απέναντι σε δύο συμφωνίες που απειλούν την υγεία, την τροφή μας, το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα και τελικά την ίδια τη δημοκρατία μας:

‘Από τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει τρόπος να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, χωρίς να εγκαταλείψει η Ευρώπη τις κόκκινες γραμμές της για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας  υγείας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η Ευρώπη. Οι Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές πρέπει τώρα να κινητοποιηθούν και να πιέσουν την Επίτροπο Μάλμστρομ: αν της προτείνεται μία συμφωνία που βλάπτει τα ευρωπαϊκά και εθνικά συμφέροντα, τότε θα πρέπει να την απορρίψει’, τόνισε η Ναταλία Τσιγαρίδου υπεύθυνη εκστρατείας στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του 13ου γύρου των διαπραγματεύσεων για την TTIP στη Νέα Υόρκη, Ομπάμα και Μέρκελ δήλωσαν δημόσια τη στήριξή τους στη συμφωνία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρώτου στη Γερμανία, που όμως συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις ενάντια στην TTIP με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών[3].

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τόσο της TTIP όσο και της CETA, ισχυριζόμενη ότι αυτές οι δύο συμφωνίες θα φέρουν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ θα συμβάλουν και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες όμως, τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα[4].

‘Η Ελλάδα θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή της TTIP, ειδικά στον αγροτικό τομέα. Παρά τις περί του αντιθέτου βεβαιώσεις από την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη από την αμερικανική πλευρά για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και του δικαιώματος κάθε χώρας να αρνηθεί την καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Η έμπρακτη εναντίωση των Ελλήνων βουλευτών στην TTIP και τη CETA είναι όχι μόνο ζήτημα εθνικού συμφέροντος αλλά και ηθικού χρέους’, τόνισε η Ναταλία Τσιγαρίδου.

Η Greenpeace καλεί τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές:
·    Για την TTIP να απαιτήσουν τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, την απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.

·  Για τη CETA να απαιτήσουν τον χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

·  Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή 13 Μαΐου να πιέσουν τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην TTIP και CETA.

Σημειώσεις προς συντάκτες

Οι διαπραγματεύσεις για τη CETA έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβριο του 2014 και το επόμενο βήμα είναι η υποβολή του τελικού κειμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς έγκριση. Εκκρεμεί όμως ακόμα η απόφαση σχετικά με το αν η CETA αποτελεί μικτή συμφωνία, δηλαδή αν απαιτείται η επικύρωσή της από τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Τόσο η TTIP όσο και η CETA απειλούν βασικές αξίες και δικαιώματα, ξεκινώντας από την ίδια τη δημοκρατία μας. Οι μόνες ευνοημένες από αυτές τις συμφωνίες θα είναι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, ακόμα και εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες θα δουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να περιστέλλονται περαιτέρω, την υγεία τους και το περιβάλλον να επιβαρύνονται μέσω νέων ρυθμιστικών κανόνων, την προστασία τους ως καταναλωτές και την ποιότητα της τροφής τους να υπονομεύονται στο όνομα του κέρδους.

Η κοινωνία των πολιτών σε όλη την Ευρώπη εκφράζει την αντίθεσή της απέναντι στις δύο συμφωνίες. Ήδη σχεδόν 3,5 εκατομμύρια πολίτες[5] από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπογράψει ενάντια στις συμφωνίες, καθιστώντας τη συγκεκριμένη «Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών» (European Citizens Initiative) τη μεγαλύτερη σε αριθμό υπογραφών. Την ίδια στιγμή, περιφέρειες σε διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτοανακηρύσσονται ως “TTIP free zones”[6]. Ταυτόχρονα, την αντίδρασή τους στις συμφωνίες έχουν επίσης εκφράσει εκπρόσωποι του εμπορίου, των εργαζομένων, των αγροτών, καθώς και αναλυτές και επιστήμονες.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese