Διπλή παρέμβαση από Βερολίνο και Βρυξέλλες για την πορεία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της είχαμε το βράδυ της Τρίτης…

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα «πολύ σύντομα», ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθησύχασε ότι «δεν θα έχουμε μεγάλη ελληνική κρίση φέτος».

Να καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα «πολύ σύντομα» κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας ο πρόεδρος Τουσκ δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη. Καλώ τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα και ελπίζω πως ως το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7 η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους υπουργούς και τους θεσμούς να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Σχεδόν την ίδια ώρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστελνε ένα αισιόδοξο μήνυμα. «Δεν θα έχουμε μεγάλη ελληνική κρίση φέτος», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι στο δρόμο της ορατής προόδου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως αναφέρει το Reuters.

Πηγές ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο τη Δευτέρα ότι οι συζητήσεις για την κατάληξη της αξιολόγησης προχωρούν αργά και ότι δεν είναι πιθανή η συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese