Εντυπωσιασμένοι δηλώνουν οι Πατρινοί και όχι μόνο που επισκέπτονται το Φρούριο της Πάτρας μετά από τα έργα ανάδειξής τους που πραγματοποιήθηκαν στην Βόρεια πλευρά του…
Εξαιρετικά θετικά είναι και τα σχόλια που κάνουν όσοι απλά περνούν τα βράδια έξω από το Φρούριο καθώς στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που έγιναν μπήκε για πρώτη φορά ειδικός φωτισμός.

Το επίτευγμα αυτού του έργου, είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν φωτιστικά τελευταίας προηγμένης τεχνολογίας καθώς και έξυπνοι «κρυφοί» φωτισμοί και φωτισμοί που είναι ενεργειακά φιλικοί προς το περιβάλλον. Με όλη αυτή τη σημαντική εργασία που επιτελέστηκε, εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των βλαβερών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Τα Βόρεια τείχη του Κάστρου που αναστηλώθηκαν και αναδείχθηκαν είναι το πιο παλιό κομμάτι του και χρονολογούνται από τα χρόνια του Ιουστινιανού, δηλαδή από τον 6ο αιώνα και έχουν χτιστεί πάνω στην Αρχαία Ακρόπολη της Πάτρας. Στην κάτω πλευρά έγιναν και έργα αντιστήριξης των πρανών καθώς τα σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή κινδύνευαν αφού υποχωρούσε ο βράχος.

Στην συνέχεια, όπως πληροφορείται το thebest.gr , έγινε για πρώτη φορά, ανασκαφή στο Κάστρο και βγήκε στην επιφάνεια ολόκληρος ο οικισμός που υπήρχε εκεί από τα Βυζαντινά χρόνια μέχρι και τον 19ο αιώνα. Διαμορφώθηκαν διάδρομοι, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές ταμπέλες και αρκετά από τα ευρήματα είναι επισκέψιμα από το κοινό.

Μάλιστα στις 18 Απριλίου είχαν την ευκαιρία να τα θαυμάσουν και να ενημερωθούν για την ιστορία τους πολλά παιδιά της πόλης που ξεναγήθηκαν στον χώρο, στο πλαίσιο των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων. Οι διαδρομές που διαμορφώθηκαν φωτίζονται και με ασφάλεια μπορεί κανείς να τις επισκεφθεί κανείς και τα βράδια (σε εκδηλώσει κ.α.) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν και φύλακες.

Μεταξύ άλλων οι υπεύθυνοι τοποθέτησαν και σταθμό πληροφόρησης με ταινία και εποπτικό υλικό που μπορούν να παρακολουθούν οι επισκέπτες.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ

Το Κάστρο της Πάτρας χρονολογείται γύρω στο δεύτερο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα και χτίστηκε επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης που βρισκόταν στο ίδιο σημείο και είχε καταρρεύσει, σε ένα χαμηλό λόφο του όρους Παναχαϊκού σε απόσταση 800 μέτρων περίπου από την ακτή. Τα τείχη του περικλείουν μία έκταση 22.725 τ.μ. και αποτελείται από έναν τριγωνικό εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους και προμαχώνες, που προστατεύονταν αρχικά από βαθιά τάφρο και ένα εσωτερικό περίβολο που υψώνεται στη βορειοανατολική γωνία και επίσης περιβάλλεται από τάφρο.

Η ίδρυσή και ανέγερση του τοποθετείται την περίοδο επί Αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Η ιστορία του μεσαιωνικού Κάστρου είναι μακραίωνη και στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης.

Τον 9ο αιώνα η Πάτρα δέχθηκε επίθεση από τους Σλάβους και Σαρακηνούς από στεριά και θάλασσα που αποκρούστηκε και η ήττα αυτή των εισβολέων αποδίδεται στον Πολιούχο και Προστάτη των Πατρών Άγιο Ανδρέα.

Το 1205 οι Φράγκοι κατέλαβαν την πόλη και το Κάστρο που κατόπιν άνηκαν στο Πριγκηπάτο της Αχαΐας με έδρα την Ανδραβίδα.

Το 1428 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος απελευθέρωσε το Κάστρο τα τείχη του οποίου επισκευάστηκαν ενώ πραγματοποιήθηκαν και προσθήκες.

Το 1458 η Πάτρα παραδόθηκε στους Τούρκους και σταδιακά το Κάστρο μετατράπηκε σε διοικητικό κέντρο, καθώς η στρατιωτική άμυνα της περιοχής μεταφέρθηκε στο Κάστρο του Ρίου.

Κατά το διάστημα 1687-1715, η Πάτρα αποτέλεσε μία από τις 4 επαρχίες της Δημοκρατίας της Βενετίας ενώ από το 1715- 1828 καταλήφθηκε εκ νέου από τους Τούρκους.

Το 1828 ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν (προς τιμή του έχει ονομαστεί η οδός Μαιζώνος) απελευθέρωσε την περιοχή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Κάστρο υπέστη μεγάλες ζημιές κατά τα Ορλωφικά.

Όπως τονίζεται από το Υπουργείο πολιτισμού, την περίοδο 1950- 1975 το Κάστρο ανήκε στον Δήμο Πατρέων και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού – 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και λειτουργεί ως αρχαιολογικός επισκέψιμος χώρος.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese