Αν ξεμείνατε από ιδέες και θέλετε τελευταία στιγμή να κλείσετε κάπου όμορφα για τις ημέρες του Πάσχα, ακολουθούν πέντε προτάσεις σε.. κοντινή απόσταση από την Αθήνα, που αξίζει να επιλέξετε. Παραδοσιακοί, γραφικοί ή κοσμοπολίτικοι, στην ηπειρωτική ή την νησιωτική Ελλάδα προορισμοί, η επιλογή βασίζεται εξολοκλήρου στα γούστα και τις επιθυμίες σας. Κάθε προορισμός έχει να σας προσφέρει κάτι διαφορετικό, ωστόσο εξίσου ενδιαφέρον. Διαλέξτε εκείνον που σας κάνει περισσότερο κλικ και περάστε ένα αξέχαστο Πάσχα στην πανέμορφη χώρα μας. 

 Σύρος 
Το Πάσχα στη Σύρο είναι μια από τις εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε έστω και μία φορά στην ζωή σας. Λόγω του ότι το νησί αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μέρη της Ελλάδας όπου οι κοινότητες των ορθοδόξων και των καθολικών γιορτάζουν το Άγιο Πάσχα μαζί, η ατμόσφαιρα που δημιουργείται εκείνη την περίοδο είναι μοναδική και ιδιαίτερη. Οι επιτάφιοι των ορθοδόξων ξεκινούν την περιφορά τους από τους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα για να συναντηθούν στην πλατεία Μιαούλη με τους καθολικούς επιταφίους που ξεκινούν από τον καθολικό καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου (Σα Τζώρτζης) στην Άνω Σύρο και του ναού της Ευαγγελίστριας από την Ερμούπολη, όπου και γίνεται δέηση.Την περιφορά των ορθόδοξων επιταφίων ακολουθούν πιστοί κρατώντας στα χέρια τους κοντάρια με χιτώνες, σφουγγάρια και ζάρια, θέλοντας να συμβολίσουν με αυτό τον τρόπο τα πάθη του Χριστού. Μετά τη λειτουργία της Ανάστασης, οι καθολικοί κάνουν περιφορά του αγάλματος του Ιησού σε χρυσό κουβούκλιο στολισμένο με λεμονανθούς και πασχαλιές συνοδευόμενο από τα λάβαρα των διαφόρων αδελφοτήτων. 
 Ύδρα 
 Εκατοντάδες επισκέπτες του αρχοντικού νησιού δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο στην Ύδρα την περίοδο του Πάσχα. Κι αυτό για να παρακολουθήσουν από κοντά τη Μεγάλη Παρασκευή το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου του Αγίου Ιωάννη στον οικισμό Καμίνι (15 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι) που καταλήγει στη θάλασσα. Το έθιμο πραγματοποιείται ώστε να ευλογηθούν τα νερά και να φέρουν τύχη στους ναυτικούς και τους σφουγγαράδες. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης, το λιμάνι της Ύδρας χρωματίζεται από τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, ενώ τα αγκυροβολημένα, φωταγωγημένα πλοία ρίχνουν φωτοβολίδες και ανοίγουν τις σειρήνες τους. Την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα στην προκυμαία του λιμανιού. 
 Σπέτσες 
Με κοσμοπολίτικο και αρχοντικό αέρα, το νησί των Σπετσών βιώνει τους εορτασμούς του Πάσχα με τον δικό του τρόπο. Αν επιλέξετε, λοιπόν, το νησί της Μπουμπουλίνας για τις διακοπές του Πάσχα την Μεγάλη Παρασκευή θα ακολουθήσετε τους επιτάφιους που καταλήγουν στην Πλατεία Ποσειδωνίου. Το Μεγάλο Σάββατο θα επισκεφτείτε την εκκλησία της Ανάληψης, στην ομώνυμη συνοικία, όπου, μετά το “Χριστός Ανέστη”, νέοι καίνε μια παλιά βάρκα, την ώρα που στον ουρανό σκάνε αμέτρητα βεγγαλικά. Η κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων για το Πάσχα, πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα με το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα στην Κουνουπίτσα. Διαβάστε περισσότερα για τις Σπέτσες 
 Αράχωβα 
Το Πάσχα στην Αράχωβα είναι μία από τις εμπειρίες τις ημέρες του Πάσχα που αξίζει πραγματικά να βιώσετε. Ο λόγος για το Πανηγυράκι του φημισμένου χωριού, μία από τις 100 εκδηλώσεις παγκοσμίως που πρέπει να παρακολουθήσετε έστω και μία φορά στη ζωή σας. Πρόκειται για ένα εορταστικό τριήμερο που λαμβάνει χώρα στην Αράχωβα κάθε χρόνο (την άνοιξη) και είναι αφιερωμένο στον προστάτη του γραφικού οικισμού, τον Άγιο Γεώργιο. Με το Πανηγυράκι, ωστόσο, ταυτόχρονα τιμάται και η νικηφόρος μάχη της Αράχωβας εναντίον των Τούρκων στις 24/11/1826, καθώς και η μνήμη του Γ. Καραΐσκάκη. Το Πανηγυράκι δεν έχει σταθερή ημερομηνία κάθε χρόνο, καθώς ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου μεταφέρεται αναλόγως την ημερομηνία του Πάσχα, ενώ για το 2016 θα διεθαχθεί από 1- 4 Μαΐου. 
Ναύπλιο
Σταθερή αξία για εξορμήσεις της τελευταίας στιγμής, το πανέμορφο Ναύπλιο σας δίνει δύο επιπλέον λόγους για να το προτιμήσετε την εορταστική περίοδο: την περιφορά των επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή στα γραφικά στενά της Παλιάς Πόλης με την μπάντα του Αγίου Γεωργίου να συνοδεύει με πένθιμα εμβατήρια καθώς και την λειτουργία της Ανάστασης σε μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Μονής –ένας ναός βυζαντινού ρυθμού του 1143.  English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese