Tης Δανιέλλας Προκοπίου
Βρισκόμαστε ήδη στη Μεγάλη Εβδομάδα, την οποία πολλοί από εσάς σίγουρα περίμεναν με ανυπομονησία, τόσο φοιτητές όσο και οι μαθητές…

Παρόλο που το διάστημα αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για πλήρη αποχή από το διάβασμα και τα συναφή, ας μην ξεχνάμε το δύσκολο έργο που ακολουθεί την περίοδο μετά τις διακοπές. Εξεταστική, εργασίες, παγκύπριες εξετάσεις.. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν το διάστημα αυτό, για χαλάρωση και ψυχαγωγία, αλλά και για ανασύνταξη.

Οργανωθείτε- αυτό που πρέπει πρώτα απ’ όλα να φροντίσετε, είναι να φτιάξετε ένα πλάνο οργάνωσης των διακοπών σας. Το συγκεκριμένο πλάνο πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τη χαλάρωση όσο και κάποια προετοιμασία για την επιστροφή στο σχολείο/πανεπιστήμιο. Εκμεταλλευτείτε την πρώτη βδομάδα να κάνετε όλα όσα σας βοηθούν να χαλαρώσετε και διαθέστε κάποιες μέρες προς το τέλος των διακοπών για οργάνωση και ανασυγκρότηση. Είναι καλό να προγραμματίσετε από πριν ποιες μέρες ακριβώς θα είναι αυτές.
Χαλαρώστε- είναι κάτι που σίγουρα όλοι έχετε ανάγκη. Είμαστε στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς και ένα διάλειμμα είναι αυτό που χρειάζεστε περισσότερο απ’ όλα. Δώστε ευκαιρία στον εαυτό σας να χαλαρώσει, να περάσει καλά, καθαρίστε το μυαλό σας. Βρεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα και κάντε ότι σας ευχαριστεί. Αφήστε τον εαυτό σας έστω και για λίγο μακριά από τις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις για να αποβάλετε τυχόν άγχος και ανησυχίες που σας καταβάλλουν. Μπορείτε να κάνετε κάτι δημιουργικό, όπως να συμμετέχετε στην παρασκευή παραδοσιακών πασχαλινών εδεσμάτων. Σίγουρα θα το απολαύσετε.
Κοιμηθείτε καλά- μην το παρακάνετε με το ξενύχτι και τη διασκέδαση. Εκμεταλλευτείτε το διάστημα αυτό για να έχετε ένα ποιοτικό και πολύωρο ύπνο. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε οι 8 ώρες είναι η ιδανική διάρκεια ύπνου, αλλά τις πρώτες μέρες ίσως χρειαστεί να κοιμηθείτε περισσότερο για να αναπληρώσετε την ενέργεια που πιθανόν να είναι μειωμένη προς το τέλος της ακαδημαϊκής περιόδου. Όσο περισσότερο ξεκούραστοι είστε τόσο παραπάνω θα απολαμβάνετε κάθε μέρα των διακοπών. Μην ξεχνάτε πως σκοπός είναι να μαζέψετε όσα παραπάνω αποθέματα ενέργειας μπορείτε.
Φάτε… μαμαδίστικα- οι διακοπές είναι ένα διάστημα που μπορείτε να εκμεταλλευθείτε στο έπακρο τη φροντίδα της μαμάς. Ευκαιρία είναι να αφήσετε για λίγο το έτοιμο φαγητό. Σίγουρα όλοι θα επιθυμήσατε το νόστιμο, μαγειρευτό φαγητό της μαμάς σας. Αξιοποιήστε το προνόμιο αυτό για να έχετε μια πιο ισορροπημένη διατροφή τις 2 αυτές εβδομάδες. Να τρώτε τουλάχιστον 3 γεύματα την ημέρα και μην ξεχνάτε να καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά.
Επιλέξτε παραλία- το καλοκαίρι βιάστηκε να κάνει την εμφάνισή του αυτή τη χρονιά, οπότε μη χάσετε τα οφέλη του. Μπορείτε να αρχίστε τα μπάνια σας, ή να επιλέξετε να πάτε για φαγητό ή για καφέ σε ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο/καφετερία. Οι ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου και της θάλασσας θα απογειώσουν την ενέργειά σας και θα ανυψώσουν το πνεύμα σας.
Προγραμματίστε τη μελέτη σας- πέρα από την ευκαιρία για ξεκούραση, το διάστημα αυτό έχετε την ευκαιρία να οργανώσετε τις σημειώσεις σας και γενικά να προγραμματιστείτε για την περίοδο της εξεταστικής. Αναθεωρείστε τις ακαδημαϊκές σας υποχρεώσεις και φτιάξτε το δικό σας πλάνο μελέτης. Δεν είναι ανάγκη με το τέλος των διακοπών να πέσετε στα βαθιά. Αρχίστε από πριν την προετοιμασία. Οργανώστε το υλικό σας, ολοκληρώστε κάποιους στόχους ή και άσχετες υποχρεώσεις που έχετε για να είστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την εξεταστική. Η οργάνωση είναι το παν.
Διαβάστε όσο μπορείτε- ωραία η χαλάρωση, αλλά με μέτρο.. Αφού νιώσετε πως γεμίσατε τις μπαταρίες σας ξεκινήστε δειλά-δειλά το διάβασμα. Έστω και με μια ώρα τη μέρα μπορείτε να κάνετε πολλή δουλειά χωρίς να το καταλάβετε. Σίγουρα προς το τέλος των διακοπών όλοι αρχίζουν σιγά σιγά να επιστρέφουν στη ρουτίνα τους. Αυτό θα κάνετε κι εσείς και θα είστε πανέτοιμοι για την επιστροφή σας. Κάντε όσα περισσότερα πράγματα σας αρέσουν και απολαμβάνετε, για να μην τα έχετε μετέπειτα ιδιαίτερη ανάγκη.
Καλό Πάσχα!English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese