Η Γερμανία επιδιώκει να δημιουργήσει δική της στρατιωτική βάση επί τουρκικού εδάφους με επίσημη δικαιολογία τον πόλεμο κατά του…
Ισλαμικού Κράτους. Αυτό υποστηρίζει το Der Spiegel, όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα.

Το κόστος δημιουργίας της βάσης θα ανέλθει στα 65 εκ. ευρώ και ουσιαστικά θα αποτελεί επέκταση της βάσης του Ιντσιρλίκ, από την οποία επιχειρούν τώρα τα Νατοϊκά αεροσκάφη κατά των τζιχαντιστών.

Θα δημιουργηθεί νέο κέντρο ελέγχου πτήσεων, αρχηγείο επιχειρήσεων και οικήματα για το προσωπικό. Επίσης, θα δημιουργηθεί διάδρομος αποπροσγείωσης. Στη βάση θα μπορούν να σταθμεύουν 400 Γερμανοί στρατιωτικοί. Η βάση θα πρέπει να είναι έτοιμη πριν το τέλος του 2017.

Γερμανικά μέσα αναφέρουν επίσης ότι το Βερολίνο διαπραγματεύεται με την Άγκυρα την παραμονή Γερμανών στρατιωτών στο τουρκικό έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή την στιγμή επιχειρούν από το Ιντσιρλίκ γερμανικά μαχητικά Tornado και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, υποστηριζόμενα από 200 περίπου άνδρες.

Δεν ξέρουμε για ποιον λόγο, η είδηση αυτή μας γέννησε την επιθυμία να διαβάσουμε ξανά κάποιο ιστορικό βιβλίο που θα καταγράφει την πορεία των σχέσεων της Γερμανίας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και μετά με την Τουρκία. Κάτι μας λέει ότι θα μπορέσουμε να βρούμε πολλές ομοιότητες που θα παραπέμπουν σε μια διαχρονικότητα στη γερμανική στρατηγική.

Το θέμα είναι να έχουν επισημανθεί από το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο διότι τους μεγάλους… έρωτες δεν μπορείς να τους «σπάσεις» εύκολα ούτε – ή μήπως «κυρίως»; – στη διεθνή πολιτική, όπως συμβαίνει στη ζωή.

Αν και το χάλι των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων που αποτελεί όνειδος για κάθε χώρα που θέλει να βλέπει τον εαυτό της ως «γεωπολιτικό παίκτη» και παρά τα εξαιρετικής ποιότητας και επιχειρησιακών δυνατοτήτων οπλικά συστήματα της γερμανική αμυντικής βιομηχανίας, κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν σκοπεύουν εκεί να τοποθετήσουν τα τελευταία επιχειρησιακά Tornado που τους έχουν μείνει.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese