Τα χρόνια που η δημοσιονομική κρίση «άγγιξε» όλα τα σπίτια και πλήγωσε ακόμη περισσότερο τους οικονομικά ασθενείς. Οι φάκελοι αυτοί δεν…
είναι ποινικοί. Ανοίγουν μετά από ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία για κακοποίηση ή παραμέληση, κατόπιν αναφοράς ενός δασκάλου ότι το παιδί δεν έρχεται στο σχολείο ή ότι κάνει bullying.

«Οι κοινωνικοί φάκελοι αντικατοπτρίζουν την κρίση», λένε οι εισαγγελείς, οι οποίοι βλέπουν χρόνο με τον χρόνο να διογκώνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι εξαιτίας των προβλημάτων που βιώνουν οι γονείς τους.

Τη διετία 2014-2015 έγιναν 100 αφαιρέσεις επιμέλειας, οι οποίες δόθηκαν είτε σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο είτε σε δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα…

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στις χώρες με υψηλό εισόδημα το ποσοστό θανάτων από κακοποίηση ανέρχεται στους 2,2 θανάτους ανά 100.000 παιδιά για τα αγόρια και στους 1,8 ανά 100.000 παιδιά για τα κορίτσια. Στις χώρες με μέσο και χαμηλό εισόδημα τα ποσοστά αυτά διπλασιάζονται ή και τριπλασιάζονται φτάνοντας στους 6,1 ανά 100.000 παιδιά για τα αγόρια και στους 5,1 ανά 100.000 παιδιά για τα κορίτσια.

Οσον αφορά τα αδικήματα που διαπράττουν οι ανήλικοι η αρχή γίνεται με τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Επονται οι κλοπές, οι σωματικές βλάβες, η διακίνηση ναρκωτικών και οι φθορές. Οταν πια ο ανήλικος μπει για τα καλά στον κόσμο της παραβατικότητας, αρχίζουν οι ληστείες, οι βιασμοί και οι ανθρωποκτονίες.

Προφίλ παραβατών

Προέρχονται από μικροαστικές τάξεις και κάτω.
Οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, συνεπεία των οποίων οι ανήλικοι εγκαταλείπουν το σχολείο για να βρουν δουλειά.
Συνήθως έχουν τελειώσει μόνο το Δημοτικό.
Περνούν πολλές ώρες μόνα τους, αισθάνονται παραμελημένα και αναζητούν ταυτότητα μέσω της παραβατικής συμπεριφοράς.

Εχουν γίνει και τα ίδια μάρτυρες βίας ή υφίστανται κακοποίηση από τους γονείς τους.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese