Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα οι νέες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα με στόχο να υπάρξει…
συμφωνία έως τη Μεγάλη Πέμπτη.

Αν υπάρξει τελικά συμφωνία τότε έκτακτο Eurogroup έχει προγραμματιστεί για τη Μεγάλη Πέμπτη έτσι ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία και να αποφασιστεί η ροή χρήματος προς την Ελλάδα, καθώς το κρατικό ταμείο στερεύει επικίνδυνα.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει στα μέτρα του πακέτου των 5,5 δισ. ευρώ, όπου απομένει το αφορολόγητο και οι έμμεσοι φόροι, αλλά και στο προληπτικό πακέτο μέτρων 3,6 δισ. ευρώ, που, όπως συμφωνήθηκε στο άτυπο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης. Το προληπτικό πακέτο των νέων μέτρων θα ενεργοποιηθεί εάν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Εκτός από τα ανοιχτά μέτωπα του κανονικού πακέτου των 5,5 δισ. ευρώ πιο δύσκολο είναι το ζήτημα των προληπτικών μέτρων.

Στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν θεσμοθετημένο «κόφτης δαπανών». Μια αυτόματη διαδικασία περικοπής δαπανών, όταν διαπιστώνεται υστέρηση έναντι των δημοσιονομικών στόχων. Με αυτό τον τρόπο θα ξεπεραστεί το πρόβλημα, καθώς όπως υποστηρίζει η Αθήνα, το ελληνικό σύνταγμα δεν προβλέπει τη θεσμοθέτηση μέτρων εν αναμονή.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese