Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθεται ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η απόφαση του Eurogroup της 22ας Απριλίου για την ψήφιση μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ και την νομική….
δέσμευση της κυβέρνησης για τα μέτρα – κάβα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, δεν επιτρέπει και πολύ αισιοδοξία, επαναφέροντας μνήμες από το περυσινό δραματικό καλοκαίρι.

Ο πρωθυπουργός αναζητεί διέξοδο για την ψήφιση των μέτρων από την Βουλή έχοντας ήδη προωθήσει στο κοινοβούλιο το ασφαλιστικό και το φορολογικό που περιλαμβάνουν οδυνηρά μέτρα για την πλειοψηφία των πολιτών, δίνοντας την αίσθηση ότι αποτελούν επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης σε κόντρα με τις επιταγές των δανειστών. Παρά την ρητορική της κυβέρνησης, ότι τα προληπτικά μέτρα δεν αποτελούν 4ο Μνημόνιο και πως στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν υπάρχουν ρήγματα, τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και σε μερίδα κυβερνητικών στελεχών επικρατεί αναβρασμός καθώς εκφράζονται διαφωνίες για τα προληπτικά μέτρα.

Η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τον ισχυρισμό ότι δεν πρόκειται για 4ο Μνημόνιο και υποστηρίζοντας την θέση ότι δεν θα ψηφιστούν προληπτικά μέτρα από την βουλή λόγω του θεσμικού πλαισίου της χώρας που απαγορεύει την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, επικαλέστηκε μέχρι και τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ  ο οποίος για πρώτη φορά εμφανίζεται από το Μαξίμου ως …σύμμαχος της χώρας. Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι δεν πρόκειται για 4ο Μνημόνιο και πως θα αναζητηθεί νόμιμος τρόπος για να θεσμοθετηθούν τα «μέτρα εξασφάλισης» στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα ξεκίνησε η συζήτηση για τους «αυτόματους σταθεροποιητές» δηλαδή διατάξεις που θα προβλέπουν αυτόματες περικοπές δαπανών εάν τα οικονομικά δεδομένα υπερβούν των προβλέψεων. Οι «κόφτες» όμως θα περιλαμβάνουν μειώσεις δαπανών στο Δημόσιο που θα φτάνουν και το 5% γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα αποφευχθεί η περικοπή μισθών από το Δημόσιο, σε μία πιθανή απόκλιση. Οι αυτόματοι σταθεροποιητές λειτουργούν στην λογική της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» και θα ισχύουν για το σύνολο του προγράμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη το ασφαλιστικό δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το πλαίσιο ελέγχου καθώς στο νομοσχέδιο εμπεριέχονται μηχανισμοί ελέγχου ανά τριετία και αυτόματοι «κόφτες» εάν… ξεφύγουν τα οικονομικά μεγέθη.

Το δίλλημα του κ. Τσίπρα και αυτήν τη φορά παραμένει το ίδιο με το καλοκαίρι του 2015: ή καταθέτει το νομοσχέδιο και ψηφίζει τα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ θέτοντας σε κίνδυνο την συνοχή της ΚΟ και του κυβερνώντος κόμματος ή ξαναπαίζει το χαρτί της κάλπης εάν διαπιστωθεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese