Σε άμεση διακοπή του συμβολαίου με τον Θ.Λώλο θα προχωρήσει το ΥΠΕΣ….

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε σήμερα ότι θα κάνει χρήση της μακροσκελέστατης γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και θα προχωρήσει σε άμεση διακοπή του συμβολαίου με τον Θεοφάνη Λώλο, ως συμβούλου για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Σε δηλώσεις στη Δρομολαξιά και ερωτηθείς για το θέμα των χαμένων και πρόσφατα ανευρεθέντων φακέλων του ΧΥΤΥ Κόσιης και ΧΥΤΑ Πάφου, ο κ. Χάσικος υπενθύμισε ότι ο ίδιος από την πρώτη στιγμή είχε αναφέρει πως «δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι εκλάπησαν» και πρόσθεσε πως είναι χαοτική η κατάσταση σε σχέση με τα αρχεία αφού το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα απέραντο Υπουργείο. “Ευτυχώς όμως ευρέθησαν, παραδόθηκαν στην Αστυνομία και είναι πλέον δουλειά της Αστυνομίας να προχωρήσει για τα περαιτέρω», σημείωσε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον το κράτος θα ζητήσει αποζημιώσεις δεδομένου ότι η διαφορά από τη χαμηλότερη προσφορά είναι δεκάδες εκατομμύρια, ο ΥΠΕΣ είπε πως «το πόσα εκατομμύρια είναι δεν ξέρουμε. Ακούγονται διάφορα ποσά, ακούγονται από δέκα εκατομμύρια μέχρι 50 – 60 εκατομμύρια. Αυτά θα διαφανούν μέσα από τις έρευνες κατά προσέγγιση, αλλά κυρίως θα αποτελέσει και αντικείμενο δικαστικών αγώνων» αφού – όπως είπε – «δεν νομίζω ότι ο εργολάβος έτσι αβρόχοις ποσί θα παραδοθεί. Θα διεκδικήσει και αυτός τα όσα θεωρεί ότι είναι δεδουλευμένα ή δικαιούται».

Σημείωσε επίσης ότι «θα υπάρξει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου και εκεί θα γίνει μια έρευνα. Άρα λοιπόν είναι μακρύς ο δρόμος σε ό,τι αφορά το ποιο είναι τελικά το ποσό και εάν υπάρχει τέτοιο πώς θα επιστραφεί στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Ο Υπουργός Εσωτερικών στις δηλώσεις του ήγειρε και το ερώτημα τι γίνεται με αυτούς που πλήρωσαν, δηλαδή τον Κύπριο φορολογούμενο και είπε πως «άμεσα να νοιαστούμε, τουλάχιστον να πληρώνει μειωμένα τέλη”.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε στη γνωμάτευση που ζήτησε το Υπουργείο του «από τον Γενικό Εισαγγελέα κατά πόσον νομιμοποιούμαστε να προχωρήσουμε άμεσα σε διακοπή του συμβολαίου. Η γνωμάτευση είναι μακροσκελέστατη» είπε και σημείωσε πως «θα κάνω χρήση της γνωμάτευσης και θα προχωρήσουμε σε άμεση διακοπή του συμβολαίου με τον κ. Λώλο» ως συμβούλου της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «η προσπάθεια μετά τη διακοπή του συμβολαίου αυτού θα είναι να μην έχουμε καθυστερήσεις, ή εάν θα υπάρξει καθυστέρηση να είναι η ελάχιστη μέσα στα πλαίσια, έτσι ώστε να μην έχουμε άλλες καθυστερήσεις, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, αφού το έργο (ΟΕΔΑ Λεμεσού) ήδη ξεκίνησε, προχωρεί και πρέπει να υπάρχει σύμβουλος. Όλα αυτά πρέπει να τα διαχειριστούμε με ένα τρόπο που να μην σταματήσει το έργο».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Χάσικος εξήγησε πως «άλλο ο σύμβουλος, άλλος ο εργολάβος. Ο εργολάβος συνεχίζει κανονικά τη δουλειά του. Δεν άρχισε να λειτουργεί το εργοστάσιο στη Λεμεσό αφού ακόμα χτίζεται”.

Ερωτηθείς κατά πόσον ο νέος τεχνικός σύμβουλος θα προσληφθεί άμεσα, ο ΥΠΕΣ απάντησε πως «θα προχωρήσουμε σε διαδικασίες εξπρές για να βρούμε κάποιο σύμβουλο έτσι ώστε να μην καθυστερήσει το έργο» της Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Λεμεσού.

Σε άλλη ερώτηση για τα τέλη που πληρώνουν οι Λαρνακείς για το ΧΥΤΥ Κόσιης, ο Σωκράτης Χάσικος ανέφερε πως «η κατακύρωση της προσφοράς της Λεμεσού έγινε επί Υπουργίας δικής μου, επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Η όλη διαχείριση των διαδικασιών των προσφορών, μας οδήγησε στα 19 ευρώ (το τόνο σκουπιδιών). Όσον αφορά το ΧΥΤΥ Κόσιης ήταν 75 συν τα ευρώ, δεν είμαστε εμείς που τα διαχειριστήκαμε αλλά επί προηγούμενων διακυβερνήσεων».

Ο Υπουργός διερωτήθηκε κατά πόσο έγινε καλύτερη δουλειά με εμάς, για να απαντήσει «σαφέστατα και εκ του αποτελέσματος κρίνεται ο καθένας μας».

Σε ερώτηση για πόσο καιρό οι Λαρνακείς θα πληρώνουν 75 ευρώ τον τόνο τα σκουπίδια, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε «πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες μέρες θα αποφασίσουμε κατά τρόπο τελεσίδικο, να αναλάβει το Συμβούλιο Διαχείρισης της Κόσιης το οποίο αποτελείται από Δημάρχους, εκπροσώπους Κοινοτήτων και εκ του Νόμου έχουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να διαχειριστούν ως Συμβούλιο το παρόν αλλά και το μέλλον της Κόσιης. Άρα σύντομα θα έχουμε νεότερα γι’ αυτό».

Αναφορικά με το θέμα αναδιαπραγμάτευσης του συμβολαίου διαχείρισης του ΧΥΤΥ Κόσιης, ώστε τα τέλη να είναι μειωμένα, ο Υπουργός είπε πως «στη χειρότερη των περιπτώσεων είναι ήδη 39.90 ευρώ. Ευελπιστώ ότι θα υπάρξει ακόμα πιο μεγάλη μείωση, από τη στιγμή που το ίδιο το Συμβούλιο θα αναλάβει τη διαχείριση. Θα είναι πιο χαμηλό το κόστος».
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese