Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό κατέληξε η VW με τις αρχές των ΗΠΑ στον απόηχο του…
σκανδάλου Dieselgate. H αυτοκινητοβιομηχανία δεσμεύθηκε είτε να πάρει πίσω τα οχήματα, είτε να τα επιδιορθώσει, είτε να καταβάλει αποζημίωση.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου παραποίησης τιμών των εκπεμπομένων ρύπων πριν από περίπου επτά μήνες, έφερε την Volkswagen σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Και δεν είναι φυσικά μόνο ότι αμαυρώθηκε το κύρος της γερμανικής εταιρείας.

Η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με πλήθος εισαγγελικές έρευνες, αγωγές, πρόστιμα και κάθε λογής διεκδικήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Για το λόγο αυτό η διοίκηση στο Ανόβερο ανακοίνωσε ότι δεσμεύει 16,2 δις ευρώ για να καλυφθούν από εκεί όλες οι δαπάνες που ενδεχομένως προκύψουν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα η διοίκηση της VW δήλωσε ότι το 2015 κατέγραψε απώλειες 5,5 δις ευρώ -η μεγαλύτερη ζημιά στην ιστορία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι η ανακοίνωση για την πρώτη εξωδικαστική διευθέτηση μεταξύ VW και αμερικανικών αρχών προκάλεσε ανακούφιση στην έδρα της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Ανόβερο. Ο συμβιβασμός αυτός ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω εξωδικαστικούς συμβιβασμούς τόσο σε σχέση με τις αμερικανικές διοικητικές αρχές όσο και αναφορικά με τις ομαδικές αγωγές.

Ας σημειωθεί ότι η διευθέτηση αφορά μόνο τους δίλιτρους ντιζελοκινητήρες και προβλέπει ότι η VW υποχρεούται είτε να πάρει πίσω τα οχήματα αποζημιώνοντας τους κατόχους ή να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις στον κινητήρα. Επιπλέον οι κάτοχοι θα λάβουν αποζημίωση, η οποία σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt φθάνει τα 4.400 ευρώ.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese