Επιτάχυνση εμφάνισε ο ρυθμός ανάπτυξης της…
ινδικής οικονομίας, αγγίζοντας το 7,4%.

Αυτό σημαίνει πως η Ινδία είναι αυτήν τη στιγμή η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο, όπως επισημαίνουν σε σχετικό τους άρθρο οι Financial Times.

Αντιθέτως με τις αναδυόμενες οικονομίες, που βασίζονται στις εξαγωγές πρώτων υλών και πλήττονται από την επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, η Ινδία έχει κινητοποιηθεί χάρη στη μείωση της τιμής των εισαγωγών της σε πετρέλαιο και την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ναρέντρα Μόντι να προωθήσει επενδύσεις στις υποδομές και τη βιομηχανία.   Το υπουργείο Στατιστικής, του οποίου η νέα μεθοδολογία έχει προκαλέσει σύγχυση σε ανεξάρτητους οικονομολόγους, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες βοήθησαν σημαντικά στην ανάπτυξη.

Επιπροσθέτως ανέφερε πως και ο κλάδος της μεταποίησης έχει σημαντική συμβολή στον οικονομικό μηχανισμό. Η δε γεωργία, χάρη στις ακανόνιστες βροχοπτώσεις, αυξήθηκε μόλις 2,2% το τρίτο τρίμηνο.   Σε έκθεσή της, η οποία αφορά την πορεία της Ινδίας, η Μorgan Stanley προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας μέχρι το τέλος του 2016 θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση στο 8,1%.

Βασικοί παράγοντες που ευνοούν την εξέλιξη αυτή είναι οι υψηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες, η τόνωση των δαπανών στα αστικά κέντρα και η επιστροφή σε μία ομαλή αύξηση των εξαγωγών.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese