Ως γνωστόν κοντά δύο μήνες τώρα δεν διενεργούνται εξετάσεις…
για άδειες οδήγησης λόγω της αποχής των Εξεταστών,στους οποίους κόπηκε από την αρχή του έτους το επίδομα υπερωριακής απασχόλησης που λάμβαναν.

Από την μεριά της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα της κυρίας Χρυσοβελώνη άκρα του τάφου σιωπή κι ένα “θα”,ενώ από πλευράς Περιφέρειας Αττικής,η οποία εμπλέκεται στο θέμα, η κυρία Δούρου δεσμεύτηκε την περασμένη Πέμπτη σε συνάντηση με τους Εκπαιδευτές οδήγησης να βρει λύση στο πρόβλημα.

Δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται “προσέκρουσε” σε κυβερνητικό τοίχο και έτσι αποφάσισε τη μεσοβέζικη λύση της επανέναρξης από σήμερα των εξετάσεων,με ελάχιστους εξεταζόμενους.

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση η Περιφέρεια Αττικής (λέγε με Ρένα Δούρου) επιχειρεί λοιπόν να βάλει τέλος στην αποχή των εξεταστών για δίπλωμα οδήγησης.Η περιφερειάρχης,αφού δηλώνει ευθαρσώς ότι “παρά τις επίμονες προσπάθειές της δεν έγινε δυνατή η εξεύρεση λύσης”, αποφασίζει από μόνη της την επανέναρξη των εξετάσεων εντός του ωραρίου των υπαλλήλων του υπουργείου Μεταφορών.

Μια μονομερής απόφαση,η οποία όμως δεν λύνει το πρόβλημα,ούτε προσωρινά όπως ισχυρίζεται η ίδια,αφού οι υποψήφιοι οδηγοί που θα εξετάζονται από κάθε Σχολή Οδηγών στη διάρκεια της εβδομάδας θα είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού (κάτι που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση!!!!),ενώ στην αναμονή υπάρχουν χιλιάδες (για πάνω από 10.000 έκαναν λόγο οι Εκπαιδευτές)!

Κάτω από τις γραμμές της ανακοίνωσης διαφαίνεται πως κάποιοι μαγειρεύουν έτσι ώστε η διενέργεια των εξετάσεων να περάσει σε κάποιον άλλο φορέα που ” θα οδηγήσει σε ένα πιο δίκαιο, αποτελεσματικό, σύγχρονο και αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων προσόντων υποψήφιων οδηγών, το οποίο θα εγγυάται τη δημόσια ασφάλεια στις οδικές μεταφορές”.

Ναι αλλά πότε;ήταν χειμώνας και μπαίνει καλοκαίρι! Και πέρα από τους υποψήφιους οδηγούς και τους Εκπαιδευτές οδήγησης πλήττεται και το δημόσιο ταμείο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής
Διενέργεια εξετάσεων για άδεια οδήγησης

Η επί 41 ημέρες διακοπή της διενέργειας των εξετάσεων για άδεια οδήγησης λόγω της πανελλαδικής αποχής (από τις 7 Μαρτίου) των εξεταστών, για λόγους που δεν ευθύνεται η Περιφέρεια Αττικής, έχει προκαλέσει σειρά αλυσιδωτών συνεπειών. Οι συνέπειες αυτές πλήττουν το δημόσιο συμφέρον και διαταράσσουν την οικονομική ζωή των συμπολιτών μας, οι οποίοι υφίστανται οικονομική και όχι μόνο, ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα, οι Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της Χώρας, έχουν γίνει αποδέκτες εντόνων οχλήσεων, τόσο από φορείς όσο και από μεμονωμένους πολίτες – υποψήφιους οδηγούς, που διαπιστώνουν ότι αναιρείται το δικαίωμά τους να λάβουν άδεια οδήγησης.

Το ζήτημα έχει προκύψει μετά από την οριζόντια κατάργηση με το ν.4354/2015 της αποζημίωσης για τη συμμετοχή των υπαλλήλων των Περιφερειών και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στη διαδικασία οργάνωσης, διεξαγωγής, υποστήριξης, ελέγχου και εποπτείας των εξετάσεων προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών, καθώς και των Δευτεροβάθμιων Ιατρικών Επιτροπών, χωρίς ωστόσο να προβλεφθεί μια νέα διαδικασία εξέτασης. Ή έστω ένα μεταβατικό σύστημα που θα οδηγήσει σε ένα πιο δίκαιο, αποτελεσματικό, σύγχρονο και αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων προσόντων υποψήφιων οδηγών, το οποίο θα εγγυάται τη δημόσια ασφάλεια στις οδικές μεταφορές.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της Περιφέρειας Αττικής δεν έγινε δυνατή η εξεύρεση λύσης.

Κατόπιν αυτού η Περιφέρεια Αττικής με αίσθηση ευθύνης απέναντι στο σύνολο των πολιτών και μακριά από τον κοινωνικό αυτοματισμό, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την άμεση επανέναρξη της διαδικασίας εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, έστω και με προσωρινό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις ξεκινούν προσωρινά και μέχρι οριστικής διευθέτησης του ζητήματος, στις 20/4/2016, με ώρα έναρξης του έργου των πρωτοβάθμιων επιτροπών της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών (πρακτικές εξετάσεις) για το σύνολο των υπηρεσιών Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής, εντός του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων. Για το λόγο αυτό οι εξετάσεις θα εκκινούν στη 1:00 μ.μ.

Η συγκυριακή και για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, διευθέτηση αυτή, δεν πρέπει να συγκαλύπτει το ζητούμενο: την ανάγκη αναβάθμισης της διαδικασίας εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, μέσα από ένα νέο σύστημα, με δημόσιο χαρακτήρα, που θα υπηρετεί τους πολίτες με τη διασφάλιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους στην οδήγηση και την εργασία.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese