Μερικές ημέρες νωρίτερα ξεκίνησε για την κυβέρνηση η εβδομάδα…
των Παθών, με τους δανειστές να δείχνουν τα «δόντια» τους και τις ελπίδες για συμφωνία μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής 22 Απριλίου να εξανεμίζονται.

Οι πιέσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι αφόρητες, καθώς η απαίτηση για την ψήφιση εφεδρικών μέτρων φαίνεται να μπαίνει πλέον ως προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Μία απαίτηση που εξοργίζει τους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου, με τους πιο… οξύθυμους να υιοθετούν γραμμή σύγκρουσης απέναντι με τους εταίρους. Μάλιστα, ξεκαθαρίζουν πως αυτό που προέχει είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και παράλληλα με την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων 3,6 δισ. ευρώ για την επίτευξη του τελικού στόχου μετά το 2018.

Σύμφωνα με πηγές από το κυβερνητικό στρατόπεδο «οτιδήποτε άλλο αυτή την ώρα θα λειτουργούσε υπονομευτικά για την επιτυχία του προγράμματος ακόμα και για την συζήτηση για το χρέος που αποτελεί μείζον ζήτημα για την ελληνική πλευρά». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από την κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο της κατάθεσης στη Βουλή του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου ως ένα νομοθέτημα ακόμα και την προσεχή Πέμπτη ή το αργότερο τη Μεγάλη Τρίτη. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει η συζήτησή τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα εμπλουτιστούν από τις αλλαγές που θα προκύψουν από τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ακόμα και από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ η ψήφισή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Την ίδια ώρα, στις κλειστές συσκέψεις του πρωθυπουργικού επιτελείου, εκφράζεται μεγάλη ανησυχία για τον χρόνο που κυλάει καθώς το σκηνικό που στήνεται θυμίζει το περσινό καλοκαίρι. Από το Μάιο και μετά, μάλιστα, θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα αρνητικά «σημάδια» από το μη κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς τα κρατικά ταμεία θα αδειάζουν. Μόνο τον Ιούλιο πρέπει να καταβληθούν στους δανειστές περίπου 2,5 δισ. ευρώ πέρα από την μηνιαία πληρωμή των μισθοδοσιών του δημοσίου –χρήματα που δεν υπάρχουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, αναμένεται να συνεχίσει και όλες τις επόμενες ημέρες τις επαφές του με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους προσπαθώντας να προωθήσει από την δική του πλευρά την διαπραγμάτευση και να ξεπεράσει τα «αγκάθια» που για άλλη μια φορά λίγο πριν το τέλος δεν μπορούν να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese