Λίγο οι αποκαλύψεις των wikileaks που τους εξόργισαν, λίγο η κωλυσιεργία…
της λαϊκίστικης κυβέρνησης Τσίπρα, λίγο η δογματική εμμονή τους, η ουσία είναι πως οι δανειστές ζητούν επιπλέον μέτρα λιτότητας από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το Βερολίνο φέρεται να έχει ετοιμάσει ένα προσχέδιο με επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει η Αθήνα σε περίπτωση που το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ που συζητείται τώρα δεν αποδώσει τα αναμενόμενα. «Τα επιπλέον μέτρα θα είναι “εν αναμονή”, δηλαδή θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που ο στόχος για 3.5 % πλεόνασμα με τα υφιστάμενα μέτρα δεν επιτευχθούν, όπως εκτιμά το ΔΝΤ. Η πρόταση δηλαδή είναι ένας συμβιβασμός προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως και με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα», γράφει ο ξένος τύπος.

Μέχρι στιγμής τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και το Ταμείο αρνούνται να σχολιάσουν την διαρροή, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά τις ζυμώσεις τους στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ δείχνουν να επικροτούν μια τέτοια πρόταση. Σε αυτή την περίπτωση το βάρος πέφτει όλο προς την ελληνική πλευρά που δεν θα βγει από την επιτήρηση του Ταμείου, ταυτόχρονα θα δεσμευτεί σε έξτρα μέτρα, ενώ και η όποια ελάφρυνση χρέους θα είναι επιμήκυνση χωρίς κανείς να δεσμεύεται για το πότε.

Την ίδια ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών που καλλιεργεί η κυβέρνηση για μια συμφωνία σύντομα υπό το φως της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Από την Ουάσιγκτον, η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε λόγο για παραγωγικές επαφές αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αναμένονται γρήγορα αποτελέσματα, καθώς όπως επιβεβαιώθηκε όλες αυτές τις ημέρες στη σύνοδο του Ταμείου το χάσμα που τους χωρίζει Γερμανία / Ευρωπαίους είναι μεγάλο.

Τέλος, η Γαλλία αξιωματούχος υψώνει ασπίδα προστασίας μπροστά από τον Πολ Τόμσεν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι αυτός που υπερασπίζεται την ανάγκη νέων μέτρων, αλλά ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει τεθεί με το τρίτο μνημόνιο.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese