Με επιτυχία και πολλά χρήσιμα συμπεράσματα πραγματοποιήθηκε στις 15/4 άσκηση πολιτικής προστασίας στο στρατόπεδο «Καψάλη» την…
οποία συντόνισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γιαννιτσών. Στην άσκηση συμμετείχαν στελέχη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πέλλας, του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας, του Δήμου Πέλλας, της Αστυνομίας/Τροχαίας, του Στρατού, της 2ης ΕΜΑΚ καθώς, επίσης, και εθελοντές (Τοπικό Παράρτημα της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων).

Στην άσκηση παραβρέθηκε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος έχει την ευθύνη του κεντρικού συντονισμού σε περιπτώσεις έκτακτων γεγονότων, ενώ την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού έχουν, κατά περίπτωση, η Πυροσβεστική και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες. Ο κ. Θεοδωρίδης ευχαρίστησε και συνεχάρη τα στελέχη που συμμετείχαν στην άσκηση και εξέφρασε την ικανοποίησή του «για το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας του τοπικού και περιφερειακού μηχανισμού πολιτικής προστασίας».

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιαννιτσών Κωνσταντίνος Τσάκαλος παρουσίασε συνοπτικά μία πρώτη αξιολόγηση της άσκησης ετοιμότητας, συνεχάρη και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την εποικοδομητική συμμετοχή τους. Ειδικότερα, επισήμανε την αξία που έχει η πραγματοποίηση αντίστοιχων ασκήσεων ετοιμότητας που προσομοιάζουν με τις πραγματικές συνθήκες εκτάκτου ανάγκης.

Το σενάριο της άσκησης, το οποίο ήταν άρτια οργανωμένο και τηρήθηκε με μεγάλη ακρίβεια, περιλάμβανε σεισμό που προκάλεσε κατάρρευση κτιρίου, πυρκαγιά σε παρακείμενες εγκαταστάσεις και διάσωση εγκλωβισμένου ατόμου. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν οχήματα της Πυροσβεστικής και ειδική ομάδα η οποία έδρασε άμεσα, τηρώντας το ειδικό πρωτόκολλο ενεργειών που προβλέπεται για ανάλογα περιστατικά.

Για την ανεύρεση του εγκλωβισμένου ατόμου συνεργάστηκε ομάδα της 2ης ΕΜΑΚ, με τη συμμετοχή δύο ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων. Πρόκειται για τους Φιντέλ (Γερμανικός Ποιμενικός, 3 χρόνων) και τον Έκτορα (Λαμπραντόρ, 15 μηνών) οι οποίοι, με τους συνοδούς εκπαιδευτές τους, εντόπισαν σε σύντομο χρονικό διάστημα το «εγκλωβισμένο» άτομο. Η συμβολή των σκύλων είναι τεράστιας σημασίας σε παρόμοιες επιχειρήσεις ενώ η λίστα επιτυχιών της ομάδας εντοπισμού ατόμων σε χαλάσματα, κλειστούς και ανοικτούς χώρους είναι πολύ μεγάλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πυροσβέστες αποκαλούν τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους «συναδέλφους» τους.

Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε από άνδρες της πυροσβεστικής, με τη συμμετοχή μηχανήματος έργου του Δήμου Πέλλας, της ομάδας των εθελοντών οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνα στην περιοχή κατά τομείς και στελέχη του ΕΚΑΒ. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και δοκιμάστηκε επιτυχώς ειδικός εξοπλισμός που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση διαδραμάτισε η επικοινωνία και ο συντονισμός των επιμέρους ομάδων. Η πραγματοποίηση της άσκησης είναι καταλυτικής σημασίας για την κατανόηση δυνητικών προβλημάτων που μπορεί να υπάρξουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese