Την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσει την έκθεσή της για την… πορεία της υλοποίησης όλων των πτυχών της συμφωνίας για το προσφυγικό, σύμφωνα με τον επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε ότι η Κομισιόν κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα στην επέκταση των ικανοτήτων υποδοχής και στη διασφάλιση των ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

Ο Έλληνας επίτροπος, σύμφωνα με την naftemporiki.gr, ανέφερε ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τις μαζικές μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα ενώ επεσήμανε πως το 70% των εγκλωβισμένων στη χώρα είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση.

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε επίσης ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Επεσήμανε επιπλέον πως τόσο η Τουρκία όσο και η Ευρώπη βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και αντιμέτωποι με τις ίδιες προκλήσεις, για αυτό και χαρακτήρισε απαραίτητη τη μεταξύ τους συνεργασία.

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι «η Τουρκία εξετάζει αυτή τη συνεργασία ως καταλύτη για την Ευρωπαϊκή της προοπτική», τονίζοντας όμως πως «αυτό το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως παραχώρηση της Ευρώπης στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας».

Αντίθετα, όπως είπε, πρέπει να ερμηνεύεται ως μια προσέγγιση της Τουρκίας στα Ευρωπαϊκά πρότυπα σε όλα τα θέματα, όπως είναι οι δημοκρατικές αξίες, οι κανόνες δικαίου, η ελευθερία της έκφρασης, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. «Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει μια δημοκρατική και σταθερή Τουρκία ως γείτονα χώρα και είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να έχει την ΕΕ ως σταθερό συμπαραστάτη και συνεργάτη», συμπλήρωσε.

Εν συνεχεία, υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη – Φρούριο δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε εφικτή» εκτιμώντας ότι «όσο οι άνθρωποι έχουν λόγους να διαφεύγουν, θα συνεχίσουν να προσπαθούν να έρθουν στην Ευρώπη». Έκανε επίσης λόγο για ηθική αλλά και νομική ευθύνη να προσφέρει η Ευρώπη ένα ασφαλές καταφύγιο σε όσους το έχουν ανάγκη.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese