Εκτενής αναφορά για Κύπρο και ψευδοκράτος…

Η «πλούσια» έκθεση (74 σελ.) που κατέθεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη δημοσιότητα χθες 13/4/2016 και αφορά το 2015, κάνει εκτενής αναφορά στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας στο εσωτερικό της χώρας και τις Κουρδικές περιοχές.

Χαρακτηριστικά, αναφέρονται οι διώξεις μελών του κινήματος Γκιουλέν καθώς και οι διώξεις ενάντια στις Κουρδικές οργανώσεις. Επιπρόσθετα δίνονται επίσημα νούμερα συλλήψεων δημοσιογράφων (30), οι οποίοι κατηγορούνται βάσει αντιτρομοκρατικών νόμων. Στη λίστα των κατηγορητέων επίσης, ανήκουν μέλη του PKK και του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο θεωρείται ο υπ’ αριθμόν ένα εσωτερικός εχθρός.

Συν τοις άλλοις δεν παραλείπεται να τονισθεί πως οι συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν αποδεικνύουν τα ελλιπή προστατευτικά μέτρα της χώρας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα είναι άμαχοι πολίτες.
Μέσα στις ανησυχίες των παρατηρητών εντάσσονται ζητήματα φίμωσης της ελευθερίας της έκφρασης καθώς και της ασυνεπούς απονομής δικαιοσύνης.
Μεταξύ άλλων η ομοσπονδιακή εκτελεστική υπηρεσία των ΗΠΑ δεν παραλείπει να εκφράσει την ανησυχία της για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές όπου κατά την έκθεση γίνονται αναφορές σε κοινωνικές διακρίσεις, κακομεταχείριση των κρατουμένων, υπερπληθυσμό κλπ.

Για την Κύπρο

Δύο ξεχωριστές εκθέσεις κατέθεσε για την Κύπρο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μία για την Κυπριακή Δημοκρατία και μία για τη «διοικούμενη από τους Τουρκοκυπρίους περιοχή» όπως περιγράφει τα Κατεχόμενα.

Των δύο εκθέσεων προηγείται σύντομη εισαγωγή αναφερόμενη στα μετά του 1974 γεγονότα, την παράνομη δημιουργία της ΤΔΒΚ, σημειώνοντας πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε οποιοδήποτε άλλο νόμιμο κράτος αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, πλην της Τουρκίας.

Όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται αναφορά σε «εμπορία ανθρώπων, σεξουαλική εκμετάλλευση και εργασία, βία κατά των γυναικών και εξευτελιστική μεταχείριση αιτούντων άσυλων».

Επιπρόσθετα, αναφέρεται σε κυβερνητική διαφθορά και εθνοτικές και κοινωνικές διακρίσεις αναφερόμενη στο πανό «Πρόσφυγες πίσω στα σπίτια σας», ενάντια στους Σύρους πρόσφυγες. Παρ’ όλα αυτά τονίζεται το γεγονός πως η Κυβέρνηση άσκησε δίωξη ενάντια σε αξιωματούχους οι οποίοι παρανόμησαν κατά το 2015.

Για τα Κατεχόμενα αναφέρει πως γίνεται καταπάτηση ανθρωπινών δικαιωμάτων και διακρίσεις εις βάρος ομοφυλόφιλων καθώς και απουσία διαχείρισης αιτήσεων ασύλου. Αναφορά γίνεται και στον βανδαλισμό που υπέστησαν συγκεκριμένοι χώροι λατρείας.

Εν τέλει, σημειώνεται πως δεν τηρείται η Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης κατά την οποία προνοείται πως οι εγκλωβισμένοι έχουν το δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης εκ μέρους Ελληνοκύπριου γιατρού, καθώς και το γεγονός πως εγκλωβισμένοι Ε/Κ και Μαρωνίτες έχουν το δικαίωμα χρήσης των περιουσιών τους, όχι όμως μεταβίβασης αυτών σε κληρονόμους τους οι οποίοι διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές.

Σύνταξη: Κουλαφέτη Ιλιάνα.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese