«Θόρυβο» προκάλεσαν στη Γαλλία οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος….
τόνισε ότι η μουσουλμανική μαντίλα θα έπρεπε να απαγορευθεί στα γαλλικά πανεπιστήμια.
Ο Μανουέλ Βαλς, που ήδη δέχεται επικρίσεις για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, άνοιξε ξανά το ζήτημα που διχάζει στη
Γαλλία, για το αν θα έπρεπε να απαγορευθεί στις φοιτήτριες να φορούν μαντίλα στα πανεπιστήμια.
Οταν ρωτήθηκε για το θέμα σε συνέντευξή του στη Libération, ο Βαλς τόνισε ότι πρέπει να απαγορευθεί, προσθέτοντας ότι το Σύνταγμα κάνει δύσκολο κάτι τέτοιο.
Οι αντιδράσεις ήταν άμεσης, ακόμη και από το υπουργικό συμβούλιο. «Δεν υπάρχει ανάγκη τέτοιου νόμου», απάντησε ο Τιερίμ Μαντόν, υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης. «Οι φοιτήτριες είναι ενήλικες και ως εκ τούτου έχουν κάθε δικαίωμα να φορούν μαντίλα, η οποία δεν είναι απαγορευμένη στη γαλλική κοινωνία», πρόσθεσε.
Αντίθετη με την απαγόρευση δήλωσε και η Ναγιάτ Βαλάντ Μπελκασέμ, υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι οι φοιτητές είναι νεαροί ενήλικες με θρησκευτική ελευθερία. «Τα πανεπιστήμιά μας έχουν πολλούς ξένους φοιτητές. Θα τους απαγορεύσουμε την πρόσβαση γιατί στην κουλτούρα τους υπάρχει συγκεκριμένη ενδυμασία;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το θέμα έχει συζητηθεί και στο παρελθόν στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, με τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης της μαντίλας στην ανώτατη εκπαίδευση. Κάτι στο οποίο έχουν αντιδράσει σθεναρά τα πανεπιστήμια, με τους πρυτάνεις να δηλώνουν ότι είναι παράνομη η διάκριση των φοιτητών.
Το 2004 η Γαλλία απαγόρευσε στις μαθήτριες των δημόσιων σχολείων να φορούν μαντίλα, όπως και άλλα θρησκευτικά σύμβολα, ανάμεσά τους σταυρούς και τουρμπάνια. Το 2011 ο Σαρκοζί απαγόρευσε το νικάμπ (το μαντίλι στο πρόσωπο) από όλα τα δημόσια μέρη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι με το νόμο αυτό να είναι «ουδέτεροι» και να μην επιδεικνύουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις με σύμβολα.
Τα περί μαντίλας όμως δεν ήταν η μοναδική δήλωση του Βαλς στη συγκεκριμένη συνέντευξη που προκάλεσε αντιδράσεις. «Θα ήθελα να μπορούμε να δείξουμε ότι το Ισλάμ είναι θεμελιωδώς συμβατή με τη δημοκρατία, τις αξίες μας και την ισότητα ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Οταν ρωτήθηκε αν υπονοεί ότι το ισλάμ δεν έχει αποδειχθεί έως τώρα συμβατό με τη γαλλική κοινωνία και τις αξίες της, απάντησε «Συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν θέλουν να το πιστέψουν. Μία πλειοψηφία Γάλλων πολιτών το αμφισβητούν, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατό».
«Βαρεθήκαμε τον στιγματισμό και αυτόν τον λαϊκίστικο λόγο που είναι χειρότερος από την ακροδεξιά», αντέδρασε ο Αμπνταλάχ Ζεκρί, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ισλαμοφοβίας.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese