Είστε το μεγαλύτερο, το μεσαίο ή το μικρότερο παιδί της οικογένειας; Όποια σειρά και αν έχετε, θα έχετε σίγουρα ακούσει την μητέρα σας πρωτίστως και τον πατέρα σας κάποιες φορές να λένε ότι δεν ξεχωρίζουν τα παιδιά τους, ότι «όλα τα δάχτυλα είναι ίσα» και άλλες παρόμοιες φράσεις.

Επίσης, μέχρι σήμερα για το σχετικό θέμα επικρατούσε ένας μύθος, ότι οι γονείς δείχνουν σαφή προτίμηση και επιφυλάσσουν προνομιακή μεταχείριση στο τελευταίο τους παιδί, στον «Βενιαμίν» της οικογένειας και μάλιστα, ο συγκεκριμένος μύθος ενισχύεται από το γεγονός ότι το μικρότερο παιδί χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και προστασία από τους γονείς του, φυσικά μόνο και μόνο επειδή είναι το μικρότερο.

Όμως, οι μύθοι λέγονται για να καταρρίπτονται και, αν είστε το μεσαίο ή το μικρότερο παιδί στην οικογένεια, τα νέα για εσάς δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας «έλυσε τον γρίφο» και απάντησε επιτέλους στην ερώτηση «ποιο παιδί αγαπούν πιο πολύ οι γονείς», αφού παράλληλα, η ίδια μελέτη απέδειξε ότι πράγματι οι γονείς έχουν «αγαπημένο» παιδί, το οποίο μεταχειρίζονται προνομιακά. Οι γονείς, που συμμετείχαν εθελοντικά στην μελέτη, δήλωσαν σε ποσοστό 74% οι μητέρες και σε ποσοστό 70% οι πατέρες ότι έχουν «αγαπημένο» παιδί.

Κοινωνιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Katherine Conger, μελέτησαν 384 οικογένειες και έθεσαν ερωτήσεις σε αδέλφια που δεν έχουν μεταξύ τους διαφορά ηλικίας μεγαλύτερη από τέσσερα χρόνια. Το βασικό ερώτημα που τέθηκε στα αδέλφια ήταν «πώς αντιλαμβάνονται ότι τους μεταχειρίζονται οι γονείς τους». Τα πρωτότοκα παιδιά δήλωσαν ότι από την συμπεριφορά των γονιών τους αισθάνονται σίγουροι και δυναμικοί. Τα μικρότερα και τα μεσαία αδέλφια δήλωσαν ότι οι γονείς τους «χτυπούν» την αυτοεκτίμησή τους σε σύγκριση με τα πρωτότοκα αδέλφια τους.

Η καθηγήτρια Katherine Conger, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι ακόμα και οι επιστήμονες είχαν πιστέψει στον «μύθο» ότι τα αγαπημένα παιδιά των γονιών είναι τα μικρότερα. Η ίδια εξήγησε ότι η σχετική μελέτη έδειξε ότι οι γονείς έχουν σαφή προτίμηση σε ένα από τα παιδιά τους και αυτό είναι το πρώτο παιδί. Το μεγαλύτερο παιδί αισθάνεται ότι οι γονείς του νιώθουν ιδιαίτερη υπερηφάνεια για τα επιτεύγματά του και αυτό πραγματικά συμβαίνει επειδή είναι για αυτούς η πρώτη φορά που βιώνουν την «επιτυχία» του παιδιού τους, είτε πρόκειται για εξετάσεις στο σχολείο, είτε για διάκριση σε αθλητικό γεγονός.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese