Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ
Ηλεκτρισμένη… είναι η ατμόσφαιρα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών τις τελευταίες ώρες….
Μετά την ανακοίνωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση θα φέρει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή για συζήτηση δύο νομοσχέδια, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις. Κύκλοι του ΔΝΤ έκαναν λόγο για “μονομερή ενέργεια”, ενώ ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί προειδοποίησε την Αθήνα να επιδείξει ψυχραιμία, συνιστώντας εμμέσως να μην προβεί σε κάποια τέτοια κίνηση.

Πάρα ταύτα η στάση των δανειστών δείχνει ότι το ΔΝΤ θα αυξήσει τους τόνους της “δυσαρέσκειας”  κάνοντας τα πράγματα για συμφωνία αρκετά δύσκολα έως και… ακατόρθωτα!

Στα πλαίσια αυτά ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα επιδιώξει με ταξίδια του στο εξωτερικό ξεκινώντας από την Γαλλία να πείσει τους συνομιλητές του να “βάλουν πλάτη” για μια ακόμη φορά, προκειμένου να μην επιμείνουν σε σκληρά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ είναι εκείνο που υψώνει τείχη στην διαπραγμάτευση. Θα επιχειρηματολογήσει επίσης αναφορικά με την ανάγκη να επέλθει λύση μέχρι τα τέλη Απριλίου γνωρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα κινδυνεύει σοβαρά.

Όσο περνά ο καιρός όμως τα σενάρια δίνουν και παίρνουν αφού οι πιθανότητα για συμφωνία μικραίνει και πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει μια “ομαλή έξοδο” της κυβέρνησης προσδοκώντας σε “μελλοντική επιστροφή της” σε απώτερο διάστημα εξασφαλίζοντας ως παρακαταθήκη σήμερα ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σενάριο της… οικουμενικής φαντάζει ως πιο πιθανό αφού θα αναγκάσει όλα τα κόμματα ακόμα και την ΝΔ να συμφωνήσουν όπως χαρακτηριστικά είχε γίνει και με τον κ. Αντώνη Σαμαρά και τον κ. Λουκά Παπαδήμο πριν μερικά χρόνια όταν η χώρα βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση. Θεωρείται βέβαιο ότι στην λύση της οικουμενικής θα συμφωνήσει η ΝΔ όσο και αν δεν το θέλει με την προϋπόθεση να βρεθεί άλλος εκτός του Τσίπρα για πρωθυπουργός.

Το όνομα του κ. Προβόπουλου (πρώην διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος) φαντάζει ως το πιο πιθανό και θα έπαιρνε την συναίνεση όλων των κομμάτων ενώ θα εξυπηρετούσε και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη πριν γίνει πιθανά πρωθυπουργός αργότερα και εφ όσον η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Από την πλευρά του ο κ.Τσίπρας έχοντας ως εφόδιο το νεαρό της ηλικίας του θα του άνοιγε τις προσδοκίες του για επιστροφή στο μέλλον…

Πάντως τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας… “κρατούν στα χέρια” τους πλέον οι δανειστές αφού η χώρα απειλείται με… στάση πληρωμών εάν επιμένει η κυβέρνηση στην σημερινή στάση της κάτι που θα ήταν καταστροφικό και για την ίδια αλλά κυρίως για τον Ελληνικό λαό!

Η λύση της οικουμενικής κυβέρνησης σίγουρα θα ¨μαλακώσει” τους δανειστές μας όπου θα κάνουν υποχωρήσεις για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών μέχρι η χώρα να βρει πολιτικά τον δρόμο της…

Τα σενάρια λοιπόν της οικουμενικής είναι από τα πιο πιθανά.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese