Σε συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ αλλά και τις δημοπρασίες ενέργειας από τη ΔΕΗ για την απελευθέρωση της… αγοράς ρεύματος, προχώρησαν κατά τη σημερινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμφωνήθηκε η μεταβίβαση του 51% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ στο ελληνικό Δημόσιο και η ιδιωτικοποίηση του υπόλοιπου 49%.

Το ποσοστό θα διατεθεί σε επενδυτή (που θα είναι διαχειριστής δικτύου και θα μπορεί να αποκτήσει ποσοστό τουλάχιστον 20% των μετοχών) και στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Το Δημόσιο θα ελέγχει την πλειοψηφία του ΔΣ και θα ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο με τη σύμφωνη γνώμη του μετόχου μειοψηφίας. Η διαδικασία για την πώληση του 20% τουλάχιστον αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔEΗ (ΝΟΜΕ) θα εκπονηθεί Κανονισμός με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και εισήγηση της ΡΑΕ προς το υπουργείο από τον οποίο θα προκύπτουν οι ποσότητες της ενέργειας που θα δημοπρατείται καθώς και η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών.

Οι πρώτες δημοπρασίες αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας από τους αγοραστές που θα συμμετάσχουν στις δημοπρασίες.

Τόσο για τον ΑΔΜΗΕ όσο και για τα ΝΟΜΕ θα ακολουθήσουν εντός της ημέρας τεχνικές συναντήσεις με τα κλιμάκια των δανειστών.

Στη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για τη φορολογία καυσίμων ή τις ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες θα συζητηθούν συνολικά και όχι μόνο για τον τομέα της ενέργειας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο ταμείο.

Η θέση της κυβέρνησης παραμένει ότι οι μετοχές των ΔEΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ που έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνουν στο σκέλος της αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης, είπε ο κ. Σκουρλέτης.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese