Απίστευτα επιθετικός έγινε ο Νίκος Τόσκας σε συνέντευξη στην ΕΡΤ…
Μεταξύ άλλων δήλωσε πως οι Έλληνες έχουν βιώσει το προσφυγικό μόνο μέσα από την τηλεόραση.

Ο διάλογος:

Δημοσιογράφος: Ακούσατε κ. Τόσκα την συνάδελφο μας που πηγαίνει κάθε μέρα εκεί στην Ειδομένη, πάλι αυτές οι πληροφορίες ότι στις έντεκα η ώρα θα ξαναμαζευτούν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να σας πώ τι άκουσα;

Δημοσιογράφος: Παρακαλώ, πείτε μου.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και δεν ξέρω αν είναι δημοσιογραφική κάλυψη αυτό που άκουσα. Άκουσα ότι υπάρχουν φήμες ότι θα γίνουν ότι θα γίνει το ένα, υπάρχουν φήμες ότι σε ένα άλλο καταυλισμό θα γίνει κάτι άλλο, ότι υπάρχουν φήμες ότι σε ένα τρίτο καταυλισμό θα γίνει κάτι άλλο και υπάρχει και μία άλλη φήμη που λέει ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Εάν αυτή είναι η δημοσιογραφική περιγραφή της φημολογίας, τότε εγώ μάλλον δεν έχω να πω τίποτα γιατί εγώ μιλάω για γεγονότα και μιλάω για πλάνα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα με στεναχωρεί πάρα πολύ αυτό που λέτε, αλλά η συνάδελφος μας καταγράφει ακριβώς το τι συμβαίνει εκεί.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταγράφει τις φήμες τις οποίες κυκλοφορούν, δεν είπα τίποτα διαφορετικό.

Δημοσιογράφος: Καταγράφει τις φήμες τις οποίες κυκλοφορούν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Για άλλη μια φορά γίνεται καταγραφή φημών και σε αυτό μάλλον δεν έχω να πώ τίποτα.

Δημοσιογράφος: Δεν πρέπει κύριεΤόσκα να το πούμε;

Δημοσιογράφος: Μα κύριε Τόσκα μέσω των φημών τόσες μέρες έχουμε επεισόδια στην Ειδομένη…

Δημοσιογράφος: Δεν πρέπει κατά την άποψη σας να το πει;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όπως το είπατε. Οι φήμες κυκλοφορούν πρώτα, οι φήμες κυκλοφορούν μετά και οι φήμες κυκλοφορούν σε όλα τα κανάλια συμπεριλαμβανομένης και της εκπομπής σας.

Δημοσιογράφος: Κατά την άποψη σας κύριε Τόσκα η συνάδελφος μας…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Λοιπόν να μιλήσουμε με γεγονότα;

Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα κατά την άποψη σας, η συνάδελφος μας πάει εκεί πέρα και ακούει αυτές τις φήμες και το συζητούν οι ίδιοι οι άνθρωποι, δεν πρέπει να τις μεταφέρει δημοσιογραφικά κατά την άποψη σας; Και το λέει ότι είναι κι φήμες δεν λέει ότι είναι…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αν μπορώ να πω δεν ξέρω…

Δημοσιογράφος: Παρακαλώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιατί διέφυγε από τη συνάδελφο σας ότι εχθές άρχισε μία ροή, μικρή ροή προσφύγων προς το νότο; Της διέφυγε όλως τυχαίως έτσι; Ενώ έδωσε τόσο βάρος στην φημολογία και στα μελλούμενα.

Δημοσιογράφος: Γιατί αυτή η φημολογία κύριε Τόσκα δύο φορές, προχθές 7-8 ώρες μετατράπηκε εκεί πέρα η Ειδομένη σε πεδίο μάχης και την άλλη φορά πάλι κάποιοι συνάδελφοι μέσα σε ένα χείμαρρο προσπάθησαν να περάσουν απέναντι και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα που είχαμε για αυτό κύριε Τόσκα.

Δημοσιογράφος: Και κύριε Τόσκα δεν παρακολουθούν ΕΡΤ στην Ειδομένη οι πρόσφυγες μέσα στις σκηνές.

Δημοσιογράφος: Και την έχουμε και την συνάδελφο μας να μας πει…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αφού καλύψατε την συνάδελφο σας μπορώ να μιλήσω και εγώ;

Δημοσιογράφος: Προφανώς κ.Τόσκα.

Στην συνέχεια, ο κ. Τόσκας είπε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη δεν είναι ευχάριστη και είναι τέτοια που τους δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες. «Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να εκτονώσουμε την κατάσταση δημιουργώντας καταυλισμούς με τρελούς ρυθμούς θα έλεγα, πολύ εντατικούς ρυθμούς, όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό το θέμα. Σε αυτούς τους καταυλισμούς θα οδηγηθούν και έχουν αρχίσει από χθες να οδηγούνται ομάδες ανθρώπων από εκει που θέλουν να πάνε. Ήδη υπάρχει αυτή η τάση ανθρώπων να πάνε σε σιγουρότερα μέρη που θα πάρουν και μια σειρά για την Ευρώπη, όταν ανοίξει αυτή η διαδικασία. Αυτό άρχισε και στον Πειραιά. Από την άλλη μεριά, αν θέλετε να πάω και στο άλλο το κλίμα που περιέγραψε η συνάδελφος σας, πράγματι υπάρχουν φημολογίες, πράγματι υπάρχουν κάποιοι, άποψη τους, στους πρόσφυγες, αλλά πιθανόν και κάποιοι άλλοι για τους οποίους προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη, οι οποίοι….»

Όταν του επισημάνθηκε ότι με αυτά που λέει επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της απεσταλμένης της ΕΡΤ απάντησε:

«Δεν επιβεβαιώνω το ρεσιτάλ φημολογίας της συναδέλφου σας. Επιβεβαιώνω τις φήμες».

Όταν επίσης ρωτήθηκε γιατί άρχισαν χθες, μετά από δύο μήνες οι έλεγχοι της Αστυνομίας, απάντησε: «Οι έλεγχοι της Αστυνομίας υπήρξαν και υπάρχουν αυτή τη στιγμή και εντατικοποιούνται σε κάποια φάση. Αν όποια στιγμή εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, εσείς πηγαίνετε στο γιατί δεν εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι πριν δυο μήνες; Μπορώ κάλλιστα να σας πω και για πολλά άλλα πράγματα, μπορώ να σας πω για το ρόλο των ΜΚΟ, μπορώ να σας πω για το ρόλο όλων αυτών οι οποίοι έκλειναν τα μάτια στα προβλήματα και μπορώ να σας πω και για το τεράστιο …»

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τόσκας είπε το αμίμητο: «Και μπορώ να σας πω ότι ο ελληνικός λαός το προσφυγικό πρόβλημα εκτός από κάποιες ακριτικές περιοχές δεν το έχει νιώσει, παρά μόνο μέσω της τηλεόρασης. Δεν το έχει νιώσει στο πετσί του, εννοώ στην καθημερινότητα του. Δηλαδή μέσα στο κέντρο της Αθήνας δεν βλέπουμε πρόσφυγες, μέσα στο κέντρο των μεγάλων πόλεων δεν βλέπουμε πρόσφυγες, μεσα στις εθνικές οδούς δεν βλέπουμε πρόσφυγες, υπάρχει το πρόβλημα, δεν θέλω να πω να το κουκουλώσω, αλλά είναι ελεγχόμενο σε μεγάλο βαθμό και θα γίνει ακόμη πιο ελεγχόμενο τις επόμενες μέρες».

Ο κ. Τόσκας μίλησε επίσης για «Επιδιώξεις κάποιων ΜΚΟ που βάζουν σαν κύρια επιδίωξη το εμπορικό κέρδος και επομένως θέλουν να έχουν συγκεντρωμένο κόσμο γιατί έτσι καλύπτονται οι εμπορικές τους επιδιώξεις».

Όταν ρωτήθηκε αν τους ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που τυπώνουν τα χαρτιά και κυκλοφορούν μέσα σ αυτούς τους καταυλισμούς και λένε σήμερα ανοίγουνε τα σύνορα ελάτε να μπουκάρουμε και πάνε τρεις χιλιάδες τέσσερις χιλιάδες άτομα μπροστά στις κάννες των Σκοπιανών ο κ. Τόσκας είπε ότι δεν τους ξέρουν.

«…λοιπόν εάν τους ξέραμε όλους αυτούς θα τους είχαμε συλλάβει. Υπάρχουν αστυνομικοί, υπάρχουν άλλες υπηρεσίες οι οποίες προσπαθούν να βγάλουν άκρη και μην νομίζετε, έχουμε και εμείς το νου μας και κάνουμε αυτό που πρέπει».

Επίσης, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας: «Εχει βγει η αντιπολίτευση από τα φιλολογικά σαλόνια και από τα διπλωματικά σαλόνια και προσπαθούν αυτοί οι άνθρωποι να μιλήσουν για θέματα της πράξης, όποιος έχει κότσια ας ασχοληθεί με την πράξη. Γιατί είναι εύκολο να κάθεσαι από μακριά, όπως κάνουν κύκλοι της αντιπολίτευσης και να περιγράφουν τα τεράστια, τα πρωτόγνωρα προβλήματα αν θέλετε και να μην προτείνουν λύσεις. Εμείς προσπαθούμε, ψάχνουμε λύσεις σε πρωτόγνωρες καταστάσεις κα τολμούμε. Όποιος έχει κότσια, ας έρθει».

Είπε ακόμα ότι δεν πάτησαν σε ελληνικό έδαφος οι σκοπιανοί, και πρέπει να μην πυροδοτούν εντάσεις και να μετράνε τα λόγια τους.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε αν παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του χθες, για τους δαρμένους που θα γίνουν οι αυριανοί τζιχαντιστές, απάντησε:

«Γιατί να παρερμηνευτούν; Α, δεν ξέρω αν παρερμηνεύτηκαν. Δεν παρακολουθώ ξέρετε τι λέει ο καθένας. Δεν έχω χρόνο, μακάρι να ‘χα, να κοιτούσα τηλεόραση όλη τη μέρα. Εγώ είπα ότι όποιον τον κακομεταχειριζόμαστε μπορεί αύριο να πάρει άλλο δρόμο. Αυτό είναι κάτι πέρα από το αυτονόητο; Δεν το ξέρει όλος ο κόσμος;»English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese