Γραμμένο στην αραβική γλώσσα, ένα ανώνυμο σημείωμα που απεικονίζει…
στην ιστοσελίδα της η γερμανική εφημερίδα «Bild» επικαλούμενη δικές της πληροφορίες, είναι αυτό που φέρεται να οδήγησε στο χάος και στα βίαια επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών των Σκοπίων την Κυριακή στην Ειδομένη.

   
Το σημείωμα  γραμμένο με το χέρι με μαύρο στυλό δίνει οδηγίες στους πρόσφυγες της Ειδομένης για το τι πρέπει να κάνουν την Κυριακή το πρωί προκειμένου να διασχίσουν τα σύνορα στην ΠΓΔΜ.
 
Τα φυλλάδια είναι λευκού χρώματος και διανεμήθηκαν στους πρόσφυγες για να τους ενημερώσουν για τον ξεσηκωμό στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων. Το ανώνυμο σημείωμα αναφέρει χαρακτηριστικά:  «Η ώρα που θα διασχίσουμε τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ  είναι Κυριακή, 9 το πρωί».
 
Αντίγραφα του φυλλαδίου διανεμήθηκαν στους πρόσφυγες και άλλα τοιχοκολλήθηκαν σε πυλώνες της ΔΕΗ , όπως ανέφεραν ελληνικά ΜΜΕ, γράφει η εφημερίδα.

Το φυλλάδιο που αναπτέρωσε τις ελπίδες των προσφύγων για να συνεχίσουν το ταξίδι τους είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές στα σύνορα και περισσότεροι από 300 άνθρωποι να τραυματιστούν.

Σημειώθηκαν σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ των απελπισμένων προσφύγων και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΔΓΜ, που προφανώς προκλήθηκαν από φήμες που διαδίδονται σκοπίμως. Δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και το αίμα των προσφύγων, οι εικόνες από τις  ταραχές συγκλόνισαν τον κόσμο.

«Ακόμη και αθώες γυναίκες και παιδιά τραυματίστηκαν από τις πλαστικές σφαίρες…», σχολιάζει η εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, σε άλλο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Bild» αποκαλύπτει τις γερές μπίζνες των διακινητών σε βάρος απελπισμένων προσφύγων.
 
«Οι διακινητές υπόσχονται στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα ένα ταξίδι σούπερ λουξ , διάρκειας 24 ωρών , που θα τους μεταφέρει από την Ελλάδα στην Γερμανία. Το κόστος του ταξιδιού είναι τσουχτερό». Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ανέρχεται σε 3.500 ευρώ το άτομο. English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese