Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ
Άλλη… μία ημέρα αναμονής του αποτελέσματος των “διαπραγματεύσεων” μεταξύ των δανειστών και της Ελληνικής κυβέρνησης περνά στις…
“καλένδες”. Η κυβέρνηση διαρρέει ότι έχει επιτευχθεί κάποια…. πρόοδος όμως η στάση των δανειστών και η αποχώρησή τους δείχνουν περίτρανα ότι όσο περνά για αργότερα η “συμφωνία” για την εκταμίευση της δόσης τόσο ανεβαίνει… πολιτικά το θερμόμετρο στην Ελλάδα με τα μέτρα.

Το δεδομένο είναι ένα πια. Θα προλάβει η κυβέρνηση να πάρει τα χρήματα της δόσης και να πληρώσει αργότερα τα αναλογούντα στην ΕΚΤ;
Η απάντηση είναι πραγματική δύσκολη. Το κλίμα της αβεβαιότητας έχει “πνίξει” κυριολεκτικά από όλες τις πλευρές την χώρα τους πολίτες και την κυβέρνηση. Ο δρόμος είναι αρκετά δύσκολος αφού τα μέτρα που ζητούνται είναι σκληρά και δεν τα αντέχει η Ελληνική κοινωνία.

Πολλά από τα μέτρα είναι και…. αμφισβητούμενα. Όπως πχ η αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης όπου θα οδηγήσουν τώρα με την κατάργηση των έξτρα χρεώσεων χρήσης κινητής τηλεφωνίας στο εξωτερικό χιλιάδες καταναλωτές στο να κάνουν τις συνδέσεις τους στο εξωτερικό αφού θα τους έρχεται φθηνότερα!

Η αύξηση επίσης της φορολογίας στους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις.  Έχει οδηγήσεις χιλιάδες Ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιώτες στην μετανάστευσή τους στο εξωτερικό όπως την Βουλγαρία όπου η φορολόγηση φθάνει μόλις το 10% και για capital control ούτε λόγος φυσικά. Σε λίγο δηλαδή οι Έλληνες θα εργάζονται στην Ελλάδα αλλά θα πληρώνονται από εταιρείες του εξωτερικού το ίδιο και οι επιχειρήσεις!

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω παραδείγματα και όχι μόνο οι δανειστές μας θεωρούν ότι μισθοί, συντάξεις, ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα είναι ο κύριος και σταθερός πόρος που αν περικόψεις μπορεί να έχεις δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Η κυβέρνηση “διαπραγματεύεται” νούμερα καθώς και ημερομηνίες για το πότε θα πουληθούν τα κόκκινα δάνεια και πότε θα γίνουν και οι  πλειστηριασμοί για να βγει με το μικρότερο πολιτικό κόστος που η ίδια πιστεύει ότι θα πετύχει.

Έτσι… “τρώει” χρόνο για να αποδείξει άλλη μία φορά ότι…”διαπραγματεύεται” σε ένα 3ο μνημόνιο το οποίο η ίδια υπέγραψε μαζί με τα πραπαπαιτούμενά του!
Φοβούμενη επίσης την μη ψήφιση των μέτρων διαρρέει…. ανασχηματισμό αυξάνοντας την αγωνία και τις προσδοκίες των βουλευτών. Έτσι εξηγούνται και οι αντιδράσεις των κκ Δρίτσα και Σπίρτζη κα.αφού δεν θα  είναι μέσα από ότι φαίνεται στον ανασχηματισμό αν γίνει. Το ίδιο συμβαίνει και με το σενάριο επιστροφής του Κουβέλη όπου δημιουργείται ένα νέο “πολιτικό μαξιλάρι” για την κυβέρνηση χωρίς όμως να γνωρίζουμε την αντοχή του. Όσο για τούς ΑΝΕΛ ο κ. Καμμένος έχει πάρει τις αποστάσεις του!

Συμπερασματικά:

Η ώρα που επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να τα  “βάλλει” με το ΔΝΤ δείχνει… πολιτική αμηχανία δημιουργούμε έναν “κακό” το… ΔΝΤ για να ψηφίσουμε τα μέτρα! Δε υπήρχε λόγος να μπει στην ατζέντα το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους αφού ακόμη δε έχει πάρει η Ελλάδα χρήματα της δόσης !!!
Ο πρωθυπουργός έπρεπε να εξασφαλίσει το πιο λογικό την… είσπραξη των χρημάτων αφού τα σενάρια χρεωκοπίας τον μήνα Ιούνιο-Ιούλιο δίνουν και παίρνουν!
Τα πράγματα είναι δύσκολα διότι η κοινωνία δεν αντέχει.

Φωνές τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό δείχνουν εκλογές….

Δεν είναι τυχαία η αρνητική πολιτική τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΕΕ για τον κ. Τσίπρα  και η διαπίστωσή του ότι το 2014 η Ελλάδα δε χρειαζόταν μέτρα και μνημόνια.
Δεν είναι τυχαία η στάση του πολιτικού κόσμου που αυξάνει την παρεμβατικότητά του ζητώντας εκλογές.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά είχε τελειώσει με αυτά αυτά και ας συντηρούν κάποιοι με φαιδρότητες αντίθετα επιχειρήματα.

Το 2014 οικονομικά έκλεινε ο δρόμος στα μνημόνια και τα μέτρα και άνοιγε δειλά-δειλά ο δρόμος της ανάπτυξης και των αγορών!

Σήμερα;

Δύσκολα τα πράγματα….English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese