Τον κώδωνα του κινδύνου προς την παγκόσμια κοινότητα, για την κατάσταση που επικρατεί…
στην ιρακινή πόλη Φαλούτζα, κρούει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας πως κινδυνεύουν από ασιτία πάνω από 60.000 άμαχοι, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί μέσα στην υπό πολιορκία περιοχή.

Μονάδες του ιρακινού στρατού, της αστυνομίας και σιιτικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν επιβάλει σχεδόν ολοκληρωτική πολιορκία στη Φαλούτζα, με την υποστήριξη αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η πόλη, 50 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, που βρίσκεται στα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, παραμένει υπό πολιορκία από τα τέλη του 2015.

«Καθώς η πολιορκία συνεχιζόταν στη Φαλούτζα για τρίτο συνεχόμενο μήνα, δεν καταγράφηκε καμιά ένδειξη βελτίωσης τον Μάρτιο. Οι τιμές των τροφίμων παρέμεναν πολύ υψηλές, τα αποθέματα στα καταστήματα και στα νοικοκυριά εξαντλούνταν. Τον Μάρτιο, η τιμή του σιτάλευρου ήταν εξαπλάσια σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο», τονίζεται σε έκθεση του του αρμόδιου τμήματος του ΟΗΕ. «Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, άνθρωποι στη συνοικία Χέι Αλ Ουάχντα ανέφεραν πως στα καταστήματα και στις αγορές είχαν εξαντληθεί όλες οι προμήθειες σε τρόφιμα», αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο.

Η έκθεση βασίστηκε σε έρευνα που έγινε κυρίως με τη χρήση κινητών τηλεφώνων τον Μάρτιο. Ωστόσο, Ο ΟΗΕ σημειώνει ότι σταδιακά η επικοινωνία με πολίτες στη Φαλούτζα γίνεται όλο και πιο δύσκολη και ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι ελάχιστες, καθώς έχουν καταστραφεί πολλές κεραίες του δικτύου κινητής τηλεφωνίας από ένοπλες οργανώσεις με στόχο να εμποδίζεται η επικοινωνία μέσω κινητών.
Στη Φαλούτζα «δεν έχει φθάσει βοήθεια αφότου η κυβέρνηση ανακατέλαβε την κοντινή πόλη Ραμάντι τον Δεκέμβριο του 2015, καθώς οι οδοί ανεφοδιασμού έχουν αποκοπεί από τις ιρακινές δυνάμεις και ένοπλες οργανώσεις που εμποδίζουν τους άμαχους να φύγουν», προσθέτει ο Οργανισμός. Υπάρχουν πληροφορίες για ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη για να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο αλλά αδυνατούν να το πράξουν, κατά την έκθεσηEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese