Γράφει ο Γιώργος Ν. Μουσταΐρας
Πόσο ανώμαλος, πόσο διεστραμμένος μπορεί να είναι κάποιος που δηλητηριάζει σκυλιά και… πόσο επικίνδυνος και αδίστακτος μπορεί να είναι αυτός πού τον καθοδηγεί στην σιχαμερή του αυτή πράξη;

Τα ερωτήματα αυτά ήσαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στις γειτονιές αλλά και στο κέντρο του Άργους, μόλις μαθεύτηκε ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, “άγνωστοι” έριξαν φόλες στο κέντρο και στις τρεις εισόδους της πόλης! Αποτέλεσμα της βδελυρής αυτής πράξης ήταν να πεθάνουν, με φρικτό θάνατο, τουλάχιστον 12 σκυλιά ενώ άλλα 10 σώθηκαν, την τελευταία στιγμή, από τον Κτηνίατρο κ. Χάρη Ντούρο, ο οποίος, μόλις ειδοποιήθηκε από φιλόζωους, έσπευσε να ανοίξει το Κτηνιατρείο του και να περιθάλψει τα άτυχα (τυχερά, τελικά, μέσα στην ατυχία τους…) ζώα…

Οι ενεχόμενοι στο έγκλημα, αφού, προφανώς, στερούνται “πέτσας”, ας γνωρίζουν πως ο νόμος είναι άτεγκτος σε τέτοιες περιπτώσεις και πως για κάθε ζώο που δολοφονούν, αν καθίσουν στο εδώλιο, θα πληρώσουν ακριβά για το έγκλημά τους.

Τι προβλέπεται

-Νόμος 1197/1981. Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές.

-Νόμος. 4039/2012: άρθρο 16 ” Κακοποίηση των ζώων” παράγραφος α΄: “…απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού….”, άρθρο 20 “Ποινικές κυρώσεις”: …. 2.: ” Οι παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων α΄και β΄ του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ”. (τουλάχιστον ενός έτους = ποινή φυλάκισης από ένα έτος έως πέντε). Μπορείτε να καταθέσετε έγγραφη καταγγελία στην αστυνομία περιγράφοντας με ακρίβεια όσα γνωρίζετε, χωρίς να αναφερθείτε σε κάτι που δεν μπορείτε να αποδείξετε (είτε με μάρτυρες είτε με άλλα αποδεικτικά στοιχεία).

Σύμφωνα με το νέο νόμο 4039/12 αρ. 20 παρ. 2, η θανάτωση/κακοποίηση ζώου τιμωρείται ποινικά με φυλάκιση 1 έως 5 χρ. και με χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 χιλ. ευρώ. Παράλληλα επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ (!!!), για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.

Καλούμε όποιον πολίτη έχει στοιχεία να ενημερώσει τις αρμόδιες Αρχές:
• Το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, και
• Την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας που ανήκετε
• Την Εισαγγελία

Ζητήστε τον αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας και αντίγραφο της κατάθεσης, ώστε να μπορέσετε να παρακολουθήσετε την εξέλιξή της και να πιέσετε να δοθεί συνέχεια.

Ταυτόχρονα ειδοποιήστε την τοπική φιλοζωϊκή οργάνωση, όπου υπάρχει.

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση φόλας

Ο όρος «φόλα» αναφέρεται σε ένα σύνολο μεθόδων και τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη δηλητηρίαση κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων. Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσα σε κομμάτια φαγητού που θα θελήσουν να φάνε τα ζώα. Πολλές φορές βέβαια οι δράστες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν απίστευτα ισχυρά δηλητήρια τα οποία σκορπίζουν γύρω από δέντρα ή σε γωνίες σπιτιών και αρκεί μια μικρή επαφή με το ζώο για να το βλάψουν. Αν το κατοικίδιο σας ή κάποιος αδέσποτος φίλος σας φάει φόλα, τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει είναι: Έντονος εμετός, υπερβολική σιελόρροια, σπασμοί, αστάθεια και δύσοσμη διάρροια. Αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε άμεσα στον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον για το τι μπορεί να προκάλεσε τη δηλητηρίαση.

Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει τι είδους εμετικό πρέπει να δώσετε στο ζώο με πολύ προσοχή (απομορφίνη, αλάτι, μουστάρδα, μαγειρική σόδα) προκειμένου να αποβάλει το δηλητήριο. Σύμφωνα με την κτηνίατρο κα Ράνια Μιχαήλ, όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα γιατί αν περάσουν 4 ώρες από τη στιγμή που το ζώο φάει τη φόλα και δεν έχει προκληθεί εμετός, τότε το δηλητήριο θα απορροφηθεί από το αίμα. Μόλις το ζώο κάνει εμετό, αμέσως πρέπει να γίνει μια ένεση ατροπίνης (0,2 mm στο κιλό ζώου), την οποία κάθε φιλόζωος ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να έχει προκαταβολικά στο σπίτι του για την άμεση αντιμετώπιση της φόλας. Όσο πιο γρήγορα μεταφέρετε το ζώο στον κτηνίατρο για να του χορηγηθεί ορός, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής του. Αφού κάνετε ότι μπορείτε για να σώσετε το ζώο, κάντε 
άμεση καταγγελία μαζί με κάποιον άλλο μάρτυρα, στην αστυνομία και να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Ακόμα αναφέρετε το γεγονός και στον τοπικό Δήμο και πιέστε τους να λάβουν μέτρα. Σύμφωνα με το νόμο 3170/2003 η οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση ή εγκατάλειψη ζώου τιμωρείται με πρόστιμο μέχρι και 1.500 ευρώ ή και ποινή εξάμηνης φυλάκισης.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese