Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της, βρίσκονται κοντά…
σε συμβιβασμό μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θα ξεκλειδώσει την επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, σταμάτησαν τα ξημερώματα για να επαναληφθούν αργότερα μέσα στην ημέρα, γράφει το πρακτορείο. «Υπάρχουν ακόμα κάποιες λεπτομέρειες να διευθετηθούν στο δημοσιονομικό… είμαστε πολύ κοντά» ανέφερε στο Reuters κυβερνητική πηγή.

Οι διαφωνίες παραμένουν στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η αξιολόγηση έχει τραβήξει για μήνες, κυρίως λόγω ρήγματος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές για τα δημοσιονομικό πελόνασμα του 2018. Στο θέμα αυτό υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στις τρεις πλευρές η ΕΕ τοποθετεί τον πήχη στο 3%, η ελληνική πλευρά στο 1% και το ΔΝΤ στο 4,5%.

Η Αθήνα και οι δανειστές συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν το 3% σαν σενάριο βάσης. Αλλά η ΕΕ και το ΔΝΤ εξακολουθούν να διαφωνούν για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, είπε στο Reuters αξιωματούχος που μετέχει στις συζητήσεις.

Το ΔΝΤ, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος μετά την αξιολόγηση και ανάλογα με το ύψος της ανακούφισης του χρέους που θα δεχθεί η Ελλάδα, υποστηρίζει ότι η Αθήνα θα χάσει τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2018 και τοποθετεί τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% ακόμη και εάν τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters.

Η ΕΕ θεωρεί ότι ο στόχος είναι εφικτός. Η ΕΕ αντιμετωπίζοντας μία τεράστια προσφυγική κρίση, η οποία έχει καταστήσει την Ελλάδα επίκεντρο της μεγαλύτερης ροής προσφύγων, προτίθεται να λύσει γρήγορα το οικονομικό αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.

Μία θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα ξεκλειδώσει έως και 5 δισ. από την οικονομική βοήθεια ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αποπληρώσει 3,5 δισ. χρεών προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και απλήρωτα εσωτερικά χρέη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δοαθέτει εύθραυστη πλειοψηφία, αναζητά συμβιβασμό πριν από το Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου.

Ελπίζει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης για να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές, την ίδια στιγμή υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, θα στείλει ένα πειστικό μήνυμα στους Έλληνες, ότι οι θυσίες τους ανταμείβονται μετά από 6 χρόνια σκληρής λιτότητας.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese