Οι 32 πρόσφυγες που έφτασαν αεροπορικώς νόμιμα στη Γερμανία…
από την Κωνσταντινούπολη δεν ξαλαφρώνουν καθόλου την Άγκυρα, η οποία βασίζεται σε σχέδιο Β΄ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία δεν αρέσει να το συζητά δημόσια, όπως γράφει η κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας φέρεται να περιέχει μια ανεπίσημη ρήτρα για την υποδοχή ενός μεγαλύτερου ποσοστού προσφύγων, όπως είπε στην Die Welt ο Γκέραλντ Κνάους του think tank «European Stability Initiative» (ESI), ο οποίος θεωρείται και άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο θέμα των προσφύγων: «Η τουρκική πλευρά αναμένει ότι οι Ευρωπαίοι θα ξεκινήσουν σε λίγες εβδομάδες να δέχονται ετησίως 250.000 Σύριους πρόσφυγες», είπε συγκεκριμένα στην Die Welt.
Αυτό φαίνεται πως το έχουν κατά βάση συμφωνήσει, γράφει η γερμανική εφημερίδα και συμπεραίνει πως προφανώς αυτό αποτελούσε καταρχάς υπόσχεση των Ευρωπαίων στην Τουρκία.

Η υποδοχή τόσων προσφύγων ήταν προφανώς ένας όρος της Άγκυρας, γράφει η Die Welt σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε περί αυτού επίσημη συμφωνία, αλλά προφορική.

Ο Γκέραλντ Κνάους επιβεβαιώνει, ότι οι Ευρωπαίοι πρώτα θέλουν να διαπιστώσουν ότι πραγματικά σταματάει η μεταναστευτική ροή στο Αιγαίο πριν προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού υποδοχής προσφύγων.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει επίσης, ότι ο αριθμός των 160.000 πρόσφυγες τους οποίους επρόκειτο να υποδεχθούν οι Ευρωπαϊκές χώρες από την Ελλάδα και την Ιταλία πλησιάζει μόνο κατά προσέγγιση.

Ο Κνάους θεωρεί επίσης «ακατανόητες» τις προτάσεις της Κομισιόν για νέα νομοθετική ρύθμιση του δικαίου του ασύλου και συμπληρώνει πως η σημερινή συμφωνία με την Τουρκία πάσχει και στην προετοιμασία της, αφού δεν έγινε καμιά προεργασία για την εφαρμογή της. Γι αυτό θα ήταν καλύτερα η Κομισιόν «να έλυνε επιτέλους τα τρέχοντα προβλήματα» από το να κάνει μεγαλεπήβολα σχέδια. Είναι σαν να θες «να τρέξεις Μαραθώνιο, πριν να μπορείς καν να περπατήσεις», είπε χαρακτηριστικά στην Die Welt ο Κνάους.

Επιπροσθέτως ο άτυπος σύμβουλος της κυρίας Μέρκελ υποστήριξε ότι μια αυτόματη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ δεν είναι «πολιτικά πραγματοποιήσιμη και είναι σχετικά άσκοπη, διότι οι πρόσφυγες δεν θα μείνουν σε χώρες στις οποίες δεν θέλουν να ζήσουν. Πρόκειται για αερολογίες» όπως εκτίμησε ο κ. Κνάους.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese