Την επιστροφή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, για πρώτη φορά μετά τη χρεοκοπία της το 2001, ετοιμάζει η Αργεντινή, με μία ομολογιακή έκδοση ύψους 12,5 δις δολαρίων…

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, αξιωματούχοι της χώρας, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Luis Caputo αναμένεται να έχουν συναντήσεις την επόμενη εβδομάδα με επενδυτές στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Λος “Αντζελες, στους οποίους θα παρουσιάσουν την έκδοση των ομολόγων στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την έκδοση για να αποπληρώσει τους κατόχους ομολόγων της χώρας, που είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωσή τους, μετά τη διευθέτηση της μακράς νομικής διαμάχης που είχε μαζί τους.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Αργεντινή θα χρειασθεί να αντλήσει 20 δις δολάρια με εξωτερικό δανεισμό το 2016, περισσότερο από κάθε άλλη αναδυόμενη οικονομία, εγείροντας ανησυχίες στην Wall Street ότι η νοτιοαμερικανική χώρα θα δυσκολευθεί να βρει αγοραστές με τις προτεινόμενες αποδόσεις.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Αργεντινή θα είναι να προσελκύσει ενδιαφέρον πέραν των παραδοσιακών επενδυτών σε αναδυόμενες αγορές, δήλωσαν αναλυτές, ενώ ο Siobham Morden, επικεφαλής στρατηγικής για ομόλογα της Λατινικής Αμερικής στη χρηματοπιστωτική εταιρεία Nomura, έκανε λόγο για δυσκολίες στην εξεύρεση επαρκών αγοραστών.

Το αξιόχρεο των ομολόγων της Αργεντινής είναι σήμερα χαμηλό, λόγω του ιστορικού χρεοκοπιών της χώρας, αν και οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό θα αυξηθεί.

Οι επενδυτές δεν δέχθηκαν την απόδοση 7,5% που έχει προσφέρει έως τώρα η Αργεντινή στην έκδοση 10ετών ομολόγων. Η απόδοση που έχει προσφέρει το Μπουένος “Αιρες είναι αντίστοιχη με αυτή της έκδοσης της εταιρείας Petróleos Mexicanos τον Ιανουάριο, που είχε επενδυτική διαβάθμιση και αντιστοιχούσε στο 50% εκείνης της Αργεντινής.

Οι τιμές των ομολόγων αναφοράς της Αργεντινής, που λήγουν το 2033, αυξήθηκαν 3,6% το 2016 στα 119,75 σεντς, σύμφωνα με στοιχεία του BondTicker. Η χώρα, όμως, πασχίζει να μειώσει τις δαπάνες της για να καλύψει ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει. Η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος και ο πληθωρισμός μπορεί να αυξηθεί πάνω από 35%.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Μαουρίτσιο Μάκρι κατέληξε σε συμφωνία τον Φεβρουάριο με μία ομάδα αμερικανικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), με επικεφαλής το Elliott Management, που είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους της, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας του στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, η Αργεντινή έχει δηλώσει ότι θα πληρώσει στους πιστωτές της το ποσό των 4,65 δις δολαρίων στις 14 Απριλίου, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι της χώρας υπονόησαν αυτή την εβδομάδα ότι μπορεί να μην ισχύσει αυτή η προθεσμία, κάτι που ορισμένοι αναλυτές σημείωσαν ότι μπορεί να καθυστερήσει τα σχέδια για την ομολογιακή έκδοση.

ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese