Οι άνθρωποι που είναι παντρεμένοι και ιδίως όσοι έχουν ευτυχισμένο γάμο, είναι…
πιθανότερο να πάρουν την απόφαση να κάνουν κολονοσκόπηση για έλεγχο του εντέρου τους.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, αν ο ένας από τους δύο συζύγους έχει ήδη κάνει κολονοσκόπηση, τότε είναι σχεδόν διπλάσια η πιθανότητα να κάνει και ο άλλος.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής τον επικεφαλής του τμήματος γηριατρικής δρα Γουίλιαμ Ντέιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό προληπτικής ιατρικής «Preventive Medicine», μελέτησαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.137 ανθρώπων ηλικίας 55 έως 90 ετών, μεταξύ των οποίων 804 παντρεμένα ζευγάρια.

Όπως διαπιστώθηκε, οι παντρεμένοι είναι 20% πιθανότερο να κάνουν κολονοσκόπηση σε σχέση με τους ανύπαντρους, ενώ το αυξημένο ποσοστό ανεβαίνει στο 30% αν έχουν ευτυχισμένοι γάμο και στο 40% αν η σύζυγός τους είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου.

Όμως αυτό φαίνεται να ισχύει μόνο για τους άνδρες και όχι για τις παντρεμένες γυναίκες, αφού, άσχετα αν έχουν ευτυχισμένο γάμο ή όχι, δεν είναι πιθανότερο να κάνουν κολονοσκόπηση σε σχέση με τις ανύπαντρες, ενώ και το μορφωτικό επίπεδο του συζύγου τους δεν παίζει κανένα ρόλο.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου. Η κολονοσκόπηση, που πρέπει να γίνεται περιοδικά μετά τα 50, αποτελεί την καλύτερη διαγνωστική μέθοδο, αλλά η προοπτική της, τόσο όσον αφορά την αναγκαία προετοιμασία (πλήρης καθαρισμός εντέρου με καθαρτικό), όσο και η ίδια η διαδικασία (ενδοσκόπηση μέσω του πρωκτού), μάλλον δεν σκορπά ρίγη ενθουσιασμού σε κανέναν…English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese