Το Σάββατο 9 Απριλίου στις 1.10 μμ ακριβώς, η εκπομπή “Στη γειτονιά μας”…
αναζητά μνήμες και εικόνες από τα Πατήσια, μια άλλοτε αριστοκρατική περιοχή στην καρδιά της Αθήνας, που στις μέρες μας δείχνει πως έχει χάσει την αλλοτινή της αίγλη.

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή, μαζί με την αδερφή της Μαίρη, τρώνε γλυκό σε γνωστό και ιστορικό ζαχαροπλαστείο της περιοχής, αναπολώντας μνήμες και περιστατικά από την παιδική τους ηλικία. Περπατούν στους δρόμους που μεγάλωσαν, θυμούνται τα στέκια, αλλά και τους καυγάδες τους. Η Ελένη Φιλίνη έχει συνδέσει τα Πατήσια με τον πολιτισμό και το θέατρο, με τη μυρωδιά του γιασεμιού και τα θερινά σινεμά, που εκλείπουν σιγά σιγά.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης, με εμφανή την αγάπη του για τη γειτονιά που μεγάλωσε, μας περιγράφει με ποιο τρόπο ο σταθμός του Αγίου Νικολάου είναι συνδεδεμένος με όλα τα παιδικά του όνειρα. Στα Πατήσια επιστρέφει ξανά και ξανά, καθώς εδώ ζουν πολλοί αγαπημένοι του φίλοι, δάσκαλοι, άνθρωποι που έδωσαν νόημα στη ζωή του.

Η Σοφία Μουτίδου, μια Θεσσαλονικιά που ζει στην Αθήνα, έχει συνδέσει τη ζωή της με το κέντρο της πόλης. Γυρνώντας και ζώντας πάντα σε γειτονιές αντίστοιχου ύφους, τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εγκατασταθεί στα Πατήσια, αφού εδώ βρίσκει το χρώμα και τη «φασαρία», που της κινούν το ενδιαφέρον. Μέχρι τις δύο τη νύχτα είναι, όπως λέει, μια κανονική γειτονιά. Μετά, όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν. Ο Κώστας Φραγκολιάς, που επέλεξε να χτίσει το εργένικο σπίτι του στην περιοχή, αναγνωρίζει πως τα πράγματα τα τελευταία χρόνια έχουν αγριέψει και αναφέρεται στον Άγιο Παντελεήμονα, μια ιδιόμορφη γειτονιά, με στοιχεία γκέτο.

Η αίσθηση της «γκετοποίησης» ήταν αυτή που έδιωξε και την, θεατρική συγγραφέα, Αστερόπη Λαζαρίδου, από τη συνοικία που αγάπησε και μεγάλωσε. Όχι λόγω της παρουσίας των αλλοδαπών, αλλά εξαιτίας της νοοτροπίας των ίδιων των Ελλήνων, που κάποια στιγμή άρχισαν να αποφεύγουν τη γειτονιά. Ένας φαύλος κύκλος δίχως τέλος. Η Αστερόπη δε νιώθει πως κινδύνεψε ποτέ στα Πατήσια και διατηρεί αμείωτη την αγάπη της για την περιοχή. Το ίδιο και η αθλητική συντάκτρια Χριστίνα Βραχάλη, που ακόμη θυμάται τη μαμά της να την φωνάζει απ’ το μπαλκόνι του σπιτιού της το βράδυ, για να μαζευτεί απ’ το παιχνίδι.

Ο Δευκαλίων Κόμης, επιχειρηματίας πλέον, άφησε την αγάπη του για την υποκριτική και το θέατρο για να ανοίξει μαγαζιά – στέκια πολιτισμού, στην περιοχή. Ηθοποιοί, τραγουδιστές και καλλιτέχνες, έκαναν τον χώρο του δεύτερο σπίτι και μοιράστηκαν μαζί του χαρές, λύπες και αγωνίες. Ο Δευκαλίων Κόμης μας ξεναγεί στις μονοκατοικίες των Πατησίων, σπίτια που στέγασαν σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος.
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese