Προς το παρόν ήρεμα φαίνεται να εξελίσονται τα πράγματα στη Σάμο…
μετά τη χθεσινή εξέγερση που σημειώθηκε στο Κέντρο Μεταναστών, όπου είχε ως αποτέλεσμα να φύγουν 250 περίπου από τους 560 που φιλοξενούνται εκεί, όπου ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, όταν μετά από λανθασμένη πληροφορία που είχαν πως θα ερχόταν πλοίο στο νησί για να τους επαναπροωθήσει στην Τουρκία, εξαγριώθηκαν ζητώντας να φύγουν για τον Πειραιά.

Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις με στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας αργά το βράδυ, πείστηκαν και οι τελευταίοι 70 περίπου μετανάστες να επιστρέψουν στο Κέντρο, περιμένοντας τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων τους για άσυλο.

Όμως οι εξελίξεις αργά τη νύχτα ήταν ραγδαίες αφού στο νησί έφτασε με ελικόπτερο ΣΙΝΟΥΚ μία (1) διμοιρία των ΜΑΤ, μαζί και με τον Γενικό Διευθυντή της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου Υποστράτηγο κ. Νίκο Χριστοφάκη, προκειμένου να υπάρχει επιφυλακή, αλλά και ο Υποστράτηγος να δει από κοντά πως λειτουργούν οι διαδικασίες στο νησί.

Λόγω πάντως των χθεσινών γεγονότων υπήρξε επίσπευση των διαδικασιών και έτσι 29 άτομα (Ινδοί, Ιρακινοί κ.α.) μετά από εξέταση των εγγράφων τους, αποφασίστηκε να απελαθούν από το νησί αφού ήταν παράνομοι

Έτσι στις 04:50 σήμερα το πρωί ήρθε από την Κω το πλοίο “TERA JET” και κάτω από άκρα μυστικότητα και από το Λιμάνι Μαλαγαρίου, έγινε κοινή επιχείρηση του Λιμενικού και της Αστυνομίας και με λεωφορεία έγινε η μεταγωγή των 29 μεταναστών.

Στην επιχείρηση ήταν παρών ο Λιμενάρχης κ. Κωνσταντέλης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Σάμου κ. Τσιρίγος αλλά και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σάμου κ. Μαυρατζώτης.

Πριν από λίγο το πλοίο αναχώρησε για την Μυτιλήνη και από εκεί οι 29 μετανάστες θα απελαθούν στην Τουρκία.

Πάντως με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υποστράτηγου κ. Χριστοφάκη στο νησί μας φανταζόμαστε θα εξεταστεί ένα μείζον θέμα που υπάρχει στην Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου, σχετικά με την απουσία διμοιρίας στο νησί, κάτι που έγινε αισθητό και το καλοκαίρι που υπήρχε έξαρση με το μεταναστευτικό και όταν χρειάστηκε να επέμβει δυστυχώς συμμετείχε υποβαθμισμένα!

Φανταζόμαστε λοιπόν πως θα εξετάσει ο Υποστράτηγος γιατί η διμοιρία των ΜΑΤ στη Σάμο ουσιαστικά υπάρχει μόνο στα χαρτιά, μιας και όπως λένε οι πληροφορίες μας, σε αυτή τυπικά στη δυναμή της συμμετέχουν προισταμένοι τμημάτων που δεν είναι ενεργοί μόνο και μόνο για να παίρνουν το έξτρα οικονομικό επίδομα που τους παρέχει το Σώμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στη διμοιρία της Σάμου να μην υπάρχουν “ενεργοί” αστυνομικοί και για αυτό όπως προαναφέραμε το περασμένο καλοκαίρι σε επεισόδια που προκαλούσαν οι μετανάστες, η διμοιρία να συμμετέχει με 4-5 άτομα!!!

Ίσως αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στις τελευταίες εξεγέρσεις η διμοιρία της Σάμου δεν εμφανίστηκε πουθενά και έτσι ήρθε χθες το βράδυ η “εισαγόμενη” με το ελικόπτερο!
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese