Η γραμμή της κυβέρνησης είναι να μην κοπούν άλλο οι…
συντάξεις και να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση στους αδύναμους αλλά το ΔΝΤ ακολουθεί σκληρή γραμμή. Μέχρι την Τρίτη τα κείμενα θα είναι έτοιμα αλλά το ΔΝΤ θα δείξει αν θα ευχαριστηθεί με αυτά.

Η πρόταση της κυβέρνησης:

Σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση στο φορολογικό θα υπάρξουν οι εξής αλλαγές:

– Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ].

– Ελάφρυνση φόρου προβλέπεται για τα μεσαία εισοδήματα από 28.000 έως 43.000 ευρώ, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 400 ευρώ λιγότερα για τους μισθωτούς.

– Θα υπάρξει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους.

-Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!].

– Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό η κυβέρνηση επιμένει πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, ενώ ακόμα παραμένει ο σκόπελος του ΔΝΤ το οποίο διαφωνεί με τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, αλλά και το ύψος των επικουρικών συντάξεων. Βέβαια, εάν τελικά η κυβέρνηση υποχωρήσει σε αυτές τις δύο απαιτήσεις του ΔΝΤ τότε η μείωση κύριων συντάξεων είναι βέβαιη.
Επισημαίνεται βέβαια από την κυβέρνηση πως υπάρχει συμφωνία με τους δανριστές για το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια. Αυτά τα χρήματα επισημαίνεται πως θα αυξάνονται κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ωστόσο, η κυβέρνηση σημειώνει με νόημα πως αυτά τα μέτρα μπορεί και να μην υλοποιηθούν όλα στο σύνολό τους, εάν η οικονομία πάει καλύτερα από τις προβλέψεις. Μάλιστα, εξαπολύει η κυβέρνηση μία σφοδρή επίθεση κατά του ΔΝΤ λέγοντας πως τον Οκτώβριο του 2015 προέβλεπε ύφεση 2,3%, ενώ τελικά ήταν 0,2%, κατηγορώντας το πως όλες οι προβλέψεις του για την υφεση έπεσαν έξω από την πρώτη χρονιά της κρίσης.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese