Θέμα ορίου ηλικίας στη χορήγηση των συντάξεων χηρείας έθεσαν αιφνιδιαστικά… οι εκπρόσωποι των δανειστών που συμμετέχουν στα τεχνικά κλιμάκια.
Για τις μελλοντικές συντάξεις χηρείας, οι δανειστές ζητούν να τεθεί ως όριο ηλικίας το 57ο-58ο έτος της ηλικίας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη για όσους έχουν ανήλικα τέκνα, οι οποίοι θα λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξη χηρείας για μια τριετία. Σήμερα χορηγείται σύνταξη χηρείας που αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος για μια τριετία και στη συνέχεια η σύνταξη μειώνεται στο 50% μέχρι να συμπληρώσει ο επιζών το 65ο έτος της ηλικίας του.

Εν αναμονή της συνάντησης Κατρούγκαλου με τους δανειστές που δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, σύμφωνα με στελέχη της διαπραγμάτευσης έχει κλειδώσει η εθνική σύνταξηενώ μικρές αποκλίσεις υπάρχουν στα ενδιάμεσα κλιμάκια των ποσοστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων καθώς δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν δέχονται η όχι οι δανειστές την αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese