Στην «εντατική» και σε «κρίσιμη κατάσταση» βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες…
το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, με όλες τις ελπίδες για ανάνηψη να έχουν εναποτεθεί στη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, την ίδια στιγμή που το Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας αποφάσισε ομόφωνα στη χθεσινή του συνεδρίαση να δώσει ‘εντέλλεσθε’ στους γιατρούς για την υποβολή προγράμματος εφημεριών, ενώ παράλληλα επιχειρήθηκε από όλες τις πλευρές να πέσουν οι τόνοι, παρά τις ‘ιαχές πολέμου’ που ήχησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και αντιπροσωπεία από αιρετούς, φορείς και εκπροσώπους της Νοσηλευτικής Μονάδας, θα συναντηθούν με τον Υπουργό Υγείας όπου και θα τεθούν επί τάπητος  όλα τα προβλήματα του Νοσοκομείου και θα ζητηθούν ξεκάθαρες απαντήσεις και λύσεις.

Οι διαμάχες

Η χθεσινή ημέρα βέβαια ουδόλως ήρεμη ήταν, αφού η παρουσία των εκπροσώπων της Αμαλιάδας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας προκάλεσε εντάσεις και η «σύρραξη» αποσοβήθηκε χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Ουσιαστικά υλοποιήθηκε η απόφαση που είχε ληφθεί στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου στην Αμαλιάδα και χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος,  αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Βασίλης Μιχαλόπουλος και εργαζόμενοι, μετέβησαν στο Νοσοκομείο Πύργου χθες το μεσημέρι και ζήτησαν να παραστούν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για να εκθέσουν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Αποτέλεσμα της παρουσίας τους εκεί ήταν να προκληθεί έντονος διάλογος με την διοικήτρια του Νοσοκομείου Πύργου κα Χρύσα Πετροπούλου, καθώς η ίδια υποστήριξε ότι δεν μπορούσαν να παραστούν στη συνεδρίαση και απέρριψε την συμμετοχή τους ένεκα νομικού κωλύματος, όπως ανακύπτει από τον κανονισμό λειτουργίας και πρότεινε την κατάθεση του σχετικού αιτήματος για την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την επόμενη ημέρα.        

«Οι συνεδριάσεις είναι μυστικές. Η κατά τη συζήτηση παρουσία άλλων προσώπων, πλην των μελών και του γραμματέα ή των τυχόν ειδικώς οριζόμενων στο νόμο προσώπων, δεν επιτρέπεται. Το συλλογικό όργανο, όμως, μπορεί να καλέσει προς παροχή πληροφοριών ή προσαγωγή στοιχείων, υπηρεσιακά ή άλλα πρόσωπα, τα οποία και αποχωρούν πριν από την έναρξη της συζήτησης» σχολίασε η κα Πετροπούλου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ως νομικός ο ίδιος, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν είναι απαγορευτική.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου του Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας Βασίλη Μιχαλόπουλου, ο οποίος απάντησε σε έντονο ύφος ότι δεν θα αποχωρούσαν εάν δεν παρίσταντο στη συνεδρίαση λέγοντας χαρακτηριστικά:  «είμαι θεσμικός εκπρόσωπος, αν θέλετε να καλέστε την αστυνομία», με την κα Πετροπούλου να απαντά ότι «οι τραμπουκισμοί που μου αποδίδετε, δεν μου αρμόζουν» και να κάνει λόγο για παρακώλυση της διεξαγωγής του Διοικητικού Συμβουλίου. Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της αντιπαράθεσης είχαν έντονη λογομαχία ολίγων δευτερολέπτων ο κ. Μιχαλόπουλος με το μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου κ. Τάκη Μυλωνόπουλο.

Ηρέμησαν τα πνεύματα

Ύστερα από την κατευναστική παρέμβαση του κ. Νικολακόπουλου και έπειτα από επικοινωνία της κας Πετροπούλου με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιώργο Γιαννόπουλο, παρόντος του δημάρχου, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και ακολούθησε το Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο τέθηκαν τα ζητήματα από την πλευρά των εκπροσώπων της Αμαλιάδας, οι οποίοι αποχώρησαν στη συνέχεια για να ληφθούν οι αποφάσεις από το Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο, μετά και τις εντολές του κ. Γιαννόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί ‘εντέλλεσθε’ στους γιατρούς του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας, οι οποίοι σήμερα θα πρέπει να καταθέσουν πρόγραμμα εφημεριών και όταν προσληφθεί ως επικουρικός ο χειρουργός κ. Φλέσσας θα εκδοθεί νέο πρόγραμμα. Αναφορικά με το θέμα της μετακίνησης μαίας από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας στο Νοσοκομείο του Πύργου, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Σωματείου εργαζομένων, αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι η μετακίνηση θα είναι για ένα μήνα μέχρι την επιστροφή μαίας που έχει γονική άδεια.

Παρέμβαση διοικητή

«Πυροσβεστικό» ρόλο για την εξομάλυνση της κατάστασης χθες (γιατί ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει σήμερα), έπαιξε το κατεπείγον έγγραφο του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιώργου Γιαννόπουλου, το οποίο ικανοποίησε και το Σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, με δεδομένο ότι η προηγούμενη οδηγία της 6ης ΥΠΕ δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας την Πρωταπριλιά, καλείται πλέον το Δ.Σ., στο βαθμό που οι διευθυντές καλούνται να καταθέσουν προγράμματα, να καταρτίσει το ίδιο προγράμματα εφημερίας  για το μήνα Απρίλιο και να αναλάβει την ευθύνη για την εφαρμογή τους. Βάσει των οδηγιών, τα προγράμματα θα πρέπει να εξασφαλίζουν καθημερινή εφημέρευση χειρουργού, είτε με ενεργή εφημερία είτε με εφημερία ετοιμότητας. Επίσης, τις ημέρες που εφημερεύει χειρουργός σε ετοιμότητα θα καλείται από τον γενικό ιατρό που εφημερεύει σε ‘κλειστή’ εφημερία, αφού ο τελευταίος προβεί σε αρχική εκτίμηση του περιστατικού. Τονίζεται δε ότι η 6η ΥΠΕ θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να υλοποιηθούν άμεσα οι προσλήψεις επικουρικών ιατρών και να υποστηριχθεί το Τμήμα Επειγόντων με γενικούς ιατρούς τις ημέρες της γενικής εφημερίας.  Κλείνοντας στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι: «οφείλει και η διοίκηση του Νοσοκομείου να αντιμετωπίσει αποφασιστικά κάθε συνειδητή ή ασυνείδητη επιδίωξη για την υπονόμευση της λειτουργίας της Νοσηλευτικής Μονάδας».

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος  (Δήμαρχος Ήλιδας)

«Φτάνει πια με την κόντρα»

«Στόχος μας ήταν να γίνει κατανοητό από όλους ότι δεν μπορεί στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας να μην καταρτίζεται πρόγραμμα εφημεριών και να μην μπορεί να λειτουργήσει. Είναι αδιανόητο να μην γίνονται εφημερίες, διότι έτσι δεν γίνονται εισαγωγές και φαίνεται στα στατιστικά ότι δεν νοσηλεύονται ασθενείς. Έτσι υπονομεύεται η λειτουργία του νοσοκομείου. Μπορεί να ακούμε τον υπουργό και τον Υπεάρχη, καθώς και τη διοικήτρια ότι στόχος τους είναι να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία του Νοσοκομείου, αλλά ας το δούμε και εμπράκτως. Ζητήσαμε να γίνει κατανοητό ότι διοικούν δύο αλληλοσυμπληρούμενες και αλληλοκαλυπτόμενες μονάδες. Όταν η μία έχει πρόβλημα, καλύπτεται από την άλλη. Αυτό το βλέπουμε μόνο στην πλευρά του Πύργου. Όταν ο Πύργος έχει πρόβλημα, παίρνουμε γιατρούς από την Αμαλιάδα. Όταν έχει πρόβλημα η Αμαλιάδα, δεν είδαμε να συμβαίνει το αντίθετο. Είκοσι πέντε χρόνια θυμάμαι την κόντρα των δύο πόλεων, φτάνει πια. Τα προβλήματα είναι κοινά. Είδα με χαρά τον δήμαρχο Πύργου σήμερα (σ.σ. χθες) ο οποίος μίλησε και σαν διοικητής Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Τον ευχαριστώ δημόσια.  Έχω βάλει πλάτη να λύσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών, γιατί είναι υποχρέωσή μου, είμαι πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και κάτοικος της Ηλείας. Ντρέπομαι όταν έρχομαι στον Πύργο να βλέπω τα ποντίκια και παιδάκια δικά μας που είναι εδώ και κυκλοφορούν μέσα σε σωρούς σκουπιδιών. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που θέλουν τη διαιώνιση αυτού του προβλήματος και πάνε να συνδέσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου Αμαλιάδας με το πρόβλημα των σκουπιδιών. Μας κατηγορούν ότι πάμε να βοηθήσουμε να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών του Πύργου “ενώ αυτοί θέλουν να μας κλείσουν το νοσοκομείο”. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτό. Για αυτό ζήτησα να πρυτανεύσει η λογική στα μέλη του Δ.Σ. και να βρουν μια λύση να καταρτίσουν το πρόγραμμα των εφημεριών των γιατρών, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

 Χρύσα Πετροπούλου  (Διοικήτρια Γ.Ν. Ηλείας)

«Ποτέ δεν προτείναμε αναστολή»

«Πότε δεν προτείναμε αναστολή λειτουργίας μέρους, τμήματος ή του συνόλου της Ν.Μ. Αμαλιάδας. Είχαμε δώσει μια εντολή εφημέρευσης, ανοιχτή- κλειστή κατά βούληση, όπως το έκριναν οι γιατροί ως ασφαλές, δίχως όμως να διακοπεί η συνεχής λειτουργία κανενός τμήματος. Επικαιροποιήσαμε τη συγκεκριμένη απόφαση για όλο το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, έως ότου έρθει επίσημα ο διορισμός του επικουρικού χειρουργού κ. Φλέσσα. Όταν θα συμβεί αυτό θα ζητήσουμε νέο πρόγραμμα και έγκριση από το Επιστημονικό συμβούλιο. Αν τότε υπάρξει εμπλοκή εκ μέρους κάποιου διευθυντή τμήματος ή του επιστημονικού συμβουλίου, με νέα απόφαση του Δ.Σ. θα αποφασιστεί ο τρόπος που θα εξασφαλιστεί η λειτουργία της Ν.Μ. χωρίς καμία προσπάθεια υπονόμευσης ή αναστολής, λαμβάνοντας υπόψη μας και το έγγραφο του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Ουσιαστικά αποφασίσαμε μια τροποποιημένη εφαρμογή αυτών που μας εντέλει ο κ. Γιαννόπουλος».

Βασίλης Μιχαλόπουλος  (Πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας)

«Θα προστατεύσουμε την υγεία»

«Αρχικά υπήρξε αντίρρηση και αντίδραση με την παρουσία μας στο Δ.Σ.  και λέμε ότι είναι αδιανόητο για θέματα τόσο σοβαρά να μην επιτρέπεται σε εργαζόμενους και φορείς να παρίστανται όχι για να λάβουν απόφαση αλλά να καταθέσουν απόψεις και θέσεις τους ως οι πλέον αρμόδιοι για τα ζητήματα αυτά. Ζητήσαμε λοιπόν την εφαρμογή του εγγράφου του κ. Γιαννόπουλου και βεβαίως αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα ή κώλυμα στην εφαρμογή του, να μεταφερθεί ένας χειρουργός από τον Πύργο στην Αμαλιάδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να έρθει ο επικουρικός χειρουργός  για να καταρτιστεί πρόγραμμα εφημέρευσης στην κλινική. Το θέμα μετακίνησης το προτείναμε εμείς και δεν είναι καινούργιο γιατί όπως τονίσαμε δεν μπορεί συνέχεια το Νοσοκομείο Αμαλιάδας να στηρίζει με τις φτωχές δυνάμεις του τον Πύργο και να μην γίνεται το ίδιο προς την αντίθετη κατεύθυνση όταν μάλιστα υπάρχει δυνατότητα να γίνει χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στο Νοσοκομείο Πύργου. Προσπαθούμε από την πλευρά μας για τη βέλτιστη λειτουργία του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας και θα είμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση για να προστατεύσουμε το αγαθό της υγείας».
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese