Την ανάγκη να συμμετάσχουν όλες οι πλευρές στον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης… για την επίλυση του συριακού ζητήματος και την παύση της εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα, επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Όπως τόνισε, η Μόσχα είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθεια της ειδικής επιτροπής του ΟΗΕ, επικεφαλής της οποίας είναι ο Σαφάν ντε Μιστούρα, προκειμένου να επιτευχθεί εκ νέου πρόοδος και να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα στη Συρία.

«Όπως σε κάθε εμπόλεμη σύρραξη, είναι σαφώς σημείο κλειδί να διασφαλίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνουν όλες τις πλευρές και ότι αυτές θα επικεντρωθούν στην προώθηση απευθείας διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών», ανέφερε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Θα σας παράσχουμε την πλήρη στήριξη μας σε αυτό», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στις αρχικές του επισημάνσεις στη συνάντηση του με τον αξιωματούχο των ΗΕ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Μόσχα, σημειώνοντας πως «το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων δεν απορρίφθηκε από καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές στον συριακό πόλεμο».

Ο ντε Μιστούρα δήλωσε από την πλευρά του πως ελπίζει οι διαπραγματεύσεις να εισέλθουν σε νέα φάση, η οποία θα αφορά την πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Οι διαπραγματεύσεις είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν ξανά την 11η Απριλίου στην Γενεύη. Οι συζητήσεις έως τώρα ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, καθώς η Δαμασκός δείχνει απρόθυμη να συζητήσει την αποχώρηση από την εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Χρειάζεται να σχεδιάσουμε περαιτέρω την πολιτική διαδικασία, να εργαστούμε για την ενδυνάμωση της και την περαιτέρω πρόοδο. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εργασίας μας», δήλωσε ο ντε Μιστούρα στον Λαβρόφ.

Παράλληλα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου αν οι συζητήσεις για το μέλλον του Άσαντ πρέπει να αναβληθούν, δήλωσε ότι η τύχη του Σύρου προέδρου θα πρέπει να αποφασιστεί από το συριακό λαό και θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την λήψη μιας τέτοιας απόφασης.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese