Στο δημοτικό συμβούλιο μεταφέρθηκε η κόντρα των καταστηματαρχών του Ενετικού Λιμένα και της δημοτικής αρχής που “άναψε” από την απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων… (ΔΛΤΧ) να μειώσει κατά 23% τον παραχωρούμενο χώρο, στον οποίο αναπτύσσουν οι καταστηματάρχες τα τραπεζοκαθίσματά τους στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων.

Το μεσημέρι, περίπου 120 καταστηματάρχες κατέκλυσαν το κτίριο του δημαρχείου και εισήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου όπου λίγο μετά τις 16:00 ξεκίνησε με καθυστέρηση η συνεδρίαση, στην οποία αποφασίστηκε να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης, η απόφαση του ΔΛΤΧ,

Ωστόσο, περίπου έπειτα από μισή ώρα όπου βρισκόνταν σε εξέλιξη η συζήτηση και ενώ το λόγο είχε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Μιχάλης Βλαχάκης, τα “αίματα άναψαν” και καταστηματάρχες κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια με δημοτικούς συμβούλους. Η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Περάκης ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση όπως και έγινε.

Τα πνεύματα μέσα στην αίθουσα “ηρέμησαν” λίγα λεπτά αργότερα με την επέμβαση των ψυχραιμότερων εκ των καταστηματαρχών, ωστόσο η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναβλήθηκε οριστικά για σήμερα.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση που προηγήθηκε

Σε φορτισμένο τόνο ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα, Σταύρος Μαρινάκης σημείωσε ότι μαζί με τους καταστηματάρχες, παρόντες είναι και εργαζόμενοι για να τους εξηγήσει η δημοτική αρχή και οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα βρουν δουλειά όταν “τους πετάξετε στο δρόμο”, αφού η απόφαση αυτή όπως τόνισε πλήττει τον τουρισμό και θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται την τουριστική περίοδο. Επίσης ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι έχει ανατεθεί σε αρχιτεκτονικό γραφείο μελέτη την οποία όταν είναι έτοιμη θα καταθέσουν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων και τη δημοτική αρχή..

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Περάκης, ξεκαθάρισε ότι από την σημερινή συνεδρίαση δεν μπορεί να προκύψει απόφαση που να αναιρεί την προηγούμενη απόφαση ενός θεσμοθετημένου οργάνου όπως είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, ωστόσο καθώς το θέμα είναι σοβαρό θα συζητηθεί για να ακουστούν και οι απόψεις των δημοτικών παρατάξεων.

Ο κ. Μαρινάκης, μετά την αρχική τοποθέτηση του δημάρχου, ο οποίος επανέλαβε ότι από το ΔΛΤΧ, βρέθηκε μια μέση λύση ώστε να μην μειωθεί ο παραχωρούμενος χώρος στο ποσοστό που ορίζει η απόφαση του ΚΑΣ, ζήτησε από το δήμαρχο Χανίων να μην υπογραφεί η απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα.

Η παρούσα μελέτη είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του δήμου και της αρχαιολογικής υπηρεσίας και θα εφαρμοστεί το 2017, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΛΤΧ, κ. Μιχάλης Βλαχάκης, επομένως όπως πρόσθεσε δεν υπάρχει θέμα αιφνιδιασμού. Η κτηματική υπηρεσία, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΛΤΧ, έχει εκδώσει ήδη στην Αποκεντρωμένη πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και πρωτόκολλα κατεδάφισης ενώ έχει δοθεί και προανακριτικό υλικό στον εισαγγελέα. Με δεδομένο ότι υπάρχει και η απόφαση του 2006 του ΚΑΣ σύμφωνα με την οποία ο παραχωρούμενος χώρος θα περιοριζόταν στα 2.300 τ.μ, ήταν ανάγκη να βρεθεί μια λύση για παραχωρημένο και στεγασμένο χώρο.

Όπως αναφέρθηκε ο κ. Βλαχάκης δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του και μέσα σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση διεκόπη οριστικά.

Δείτε εδώ την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που “έληξε” άδοξα
ΠηγήEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese