Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στη… δοξολογία με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία. Μετά τη δοξολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους για το μήνυμα της Ημέρας είπε ότι «είναι μια μέρα σεβασμού προς τους αγωνιστές της ελευθερίας, σεβασμού προς όσους μας επέτρεψαν, έστω και αν ο τελικός στόχος δεν επετεύχθη, να δημιουργήσουμε μια χώρα με προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με διεθνή και έντονη παρουσία και αυτό που θα οδηγήσει σε εξόφληση του χρέους, αυτή η τιμή δηλαδή.»

«Τότε και μόνον μπορεί να θεωρηθεί ότι αποδίδεται επαξίως, εάν γίνει και αν κατορθώσουμε ενωμένοι να αποκαταστήσουμε την ενότητα του κράτους, την απαλλαγή από την κατοχή, τη δημιουργία συνθηκών μιας πραγματικά ευρωπαϊκής χώρας που να σέβεται και να τιμά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των κατοίκων της», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι το Μάιο θα υπάρξει επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό κάτι που θα φέρει συνολική διευθέτηση μέχρι το τέλος του έτους, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως αυτή η αναφορά προμηνύει πως δεν θα υπάρχουν εξελίξεις μέχρι το Μάιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό δεν θα οφείλεται στη δική μας πλευρά. Όσοι επικαλούνται ότι λόγω των εκλογών υπάρχει τάχα επιβράδυνση είναι για να καλύψουν τις έντονα, αν θέλετε, αντίθετες με τις αρχές δικαίου θέσεις τους».

Κληθείς να αναφερθεί στην επίσημη έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε πει τόσα πολλά, να μη θεωρείται υπερβολή. Είναι μια επιτυχία οπωσδήποτε η οποία όμως δεν επιτρέπει σε κανέναν τον εφησυχασμό. Αλίμονο αν δεν μάθαμε από τα λάθη μας, γενικότερα, και αν θα επανέλθουμε σε πολιτικές που θα τις υπαγορεύει ο λαϊκισμός αντί ο ορθολογισμός».

Μετά τη δοξολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου παρέστη σε τρισάγιο στους τάφους των ηρώων και κατέθεσε στεφάνι.English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese