Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε χθες μια επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ ζητώντας…
ουσιαστικά εξηγήσεις για το σκάνδαλο που βγήκε στη φόρα με τις συνομιλίες Τόμσεν και Βελκουλέσκου να λένε πως θα απειλήσουν την Ελλάδα με χρεοκοπία. 

Η απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ είναι επική. Όχι μόνο αποφεύγει να μιλήσει για το σκάνδαλο αλλά λέει πως ήταν δική της απόφαση να συνεχιστούν κανονικά οι διαπραγματεύσεις σαν να μη συνέβη τίποτα! Και αυτό γιατί η Κριστίν Λαγκάρντ εμπιστεύεται το “έμπειρο” προσωπικό.

Διαβάστε την επιστολή της:

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστώ για το γράμμα της 2ας Απριλίου, μέσω του οποίου ρωτάτε για την θέση του ΔΝΤ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.

Η άποψή μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι έχουμε ακόμα σημαντική απόσταση να διανύσουμε πριν έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα, που θα μπορούσα να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο.

Έχω πολλές φορές τονίσει ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα που είναι αξιόπιστο, βασίζεται σε ρεαλιστικές προβλέψεις και μπορεί να επιτύχει τον στόχο της επαναφοράς της Ελλάδας σε έναν δρόμο ανάπτυξης και σταδιακής αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους της.

Διαφορετικά δεν θα επιτύχαινε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και θα δημιουργούσε τον υπαινιγμό, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί θα υιοθετήσει ακόμα περισσότερα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανόητη.

Όπως έχουμε συζητήσει αρκετές φορές, και προσφάτως τηλεφωνικώς, έχω υπάρξει συνεπής στο να τονίζω ότι εάν ήταν απαραίτητο να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για να υπάρξει μια ρεαλιστική πιθανότητα να ικανοποιούνται πλήρως θα υπήρχε μια ανάγκη περαιτέρω ελάφρυνσης. Για το συμφέρον του ελληνικού λαού,πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το περιστατικό του Σαββατοκύριακου με έκανε να ανησυχώ στο κατά πόσον μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίων ανταποκρίσεων σε δηλώσεις και των δύο πλευρών.

Κατόπιν σκέψεως, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στην αντιπροσωπεία μας να επιστρέψει στην Αθήνα και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις

Η αντιπροσωπεία (σσ: του ΔΝΤ) αποτελείται από έμπειρο προσωπικό που έχουν την πλήρη μου εμπιστοσύνη και προσωπική υποστήριξη.

Για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως σεις μας προσκαλέσατε, είναι καίριο ότι οι Αρχές σας θα εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεων και θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί τηνν προσωπική τους ασφάλεια.

Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη όχι μέσω απειλών και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών. Μάλιστα, για να υποστηρίξω τη διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα να αναρτήσω την επιστολή μου στο site μας, www.img.org. Κι εγώ επιθυμώ να μιλήσουμε και ιδιαιτέρως για το πως θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ειλικρινώς,
Κριστίν ΛαγκάρντEnglish French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese